自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

輸了

男爵府

輸了

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

fionlo1988 發表於 17-8-6 17:00
第四局完全比人禁住打,冇晒進攻點,劉曉彤睇得出佢勁累,殺波開波都冇晒威力
...

我幾鍾意1號,1號叫咩名?

伯爵府

2024年龍年勳章

anpanman_baby 發表於 17-8-6 16:54
狀態不好無辦法,好好養傷再努力吧,我希望快d打完,見到朱婷隻手包到咁我好心痛
...
攻防均冇亮點,輸係正常。扣球扣唔死,快攻欠奉,球員配合硬係差D差D咁,可能好攰,個個都好似有氣冇力咁,心疼

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

又輸

已刪除用户

回覆樓主

男爵府

現今世界女排嘅打法傾向男性化,無論開球及進攻都著重重炮手,睇呢兩三年排球比賽就知,塞爾維亞、意大利、荷蘭及巴西,佢哋隊中幾個球員嘅炮彈式發球好有威脅性,破壞第一傳,令對手組織唔到攻勢,反觀中國隊球員嘅發球較弱,所以對手能夠有效組織到攻勢,只是升球俾重炮手,大多得分。今後中國隊一定要加強接發球嘅訓練,先有機會再贏!

McMay926    發表於 17-8-6 17:11

水晶宮

回覆樓主:

今日打得好過琴日,琴晚8:00打完今日4:00又打,真係好疲倦

大宅

小靜B 發表於 17-8-6 17:01
中國隊只靠朱婷一個,唉

其實劉曉彤已經好左好多,第二局尾佢D發球中國先攞返一局,打扣殺都有中,不過防守同一傳真係唔惦。

珍珠宮

Joycemom 發表於 17-8-6 17:09
現今世界女排嘅打法傾向男性化,無論開球及進攻都著重重炮手,睇呢兩三年排球比賽就知,塞爾維亞、意大利、 ...

嗯,你說得對,昨晚義大利那位短髮黑人球員就是很典型的男排力量型打法。她雖然1.9米高,但是彈跳力好,最高擊球點3.3米,是世界女排最高。有時看她跳起來扣殺,有點美國黑人打籃球的籃板王感覺。我不喜歡女排男排化。

今天丁霞有幾個發球技巧不錯,有時直接得分,有時破壞對方組織攻勢。昨晚中國隊的高意,她的發球明顯進步了,有兩次成功完成發球的最高使命。我喜歡這種技巧型的發球多於塞隊18號的時速90公里發球。

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-8-6 17:15
今日打得好過琴日,琴晚8:00打完今日4:00又打,真係好疲倦

中國隊昨晚賽事已經開始有疲態,體能不夠好。所以一旦出現不規則的球,應變能力很低。昨天巴西隊的臨場應變能力很好,經驗豐富。

子爵府

vivian0919 發表於 17-8-6 17:01

袁心玥

男爵府

平平常常 發表於 17-8-6 17:28
嗯,你說得對,昨晚義大利那位短髮黑人球員就是很典型的男排力量型打法。她雖然1.9米高,但是彈跳力好,最 ...

我都鍾意丁霞嘅發球,佢嘅發球看似平平無奇,但其實好飄及急墜,係好難接嘅,所以佢發球時,往往中國隊可以連取幾分!但丁霞今年已經26歲,未必能打到東京奥運,所以中國其實急於要培訓新一代嘅升球手。至於劉曉彤嘅發球就似外國重炮手嘅發球,威脅性大但失誤率亦較高,近幾場比賽,亦見到佢進步中!今次大奬賽,中國隊加入了不少新人,似着重培訓新人多於贏取賽事,好多新人都是剛剛20歲,如果加以栽培,未來幾年中國女排還是有希望的!

珍珠宮

好媽媽勳章

vivian0919 發表於 17-8-6 17:01

我都勁鍾意佢,袁心月 ,冇記錯佢對日本隊個日快攻攞好多分,唔明點解呢兩日都冇乜比波佢快攻
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

anpanman_baby 發表於 17-8-6 17:20
其實劉曉彤已經好左好多,第二局尾佢D發球中國先攞返一局,打扣殺都有中,不過防守同一傳真係唔惦。
...

冇錯,就係頭嗰幾局已經chur盡,第4局都冇晒力咁制,加上佢掌握能力好一般,唔識變通,有時d位唔岩都格硬打,唔識修正球。其次,丁霞都一般般

男爵府

sumlam 發表於 17-8-6 17:45
我都勁鍾意佢,袁心月 ,冇記錯佢對日本隊個日快攻攞好多分,唔明點解呢兩日都冇乜比波佢快 ...

我都有留意到呢幾場波中國隊用少咗快攻嘅戰術,好似着重咗主攻手嘅攻擊,劉曉彤及龔翔羽都好多波打,唔知係咪中國隊想培育多啲主攻手,減少倚賴朱婷,因為另一主攻手張常寧又有傷在身,所以冇乜落場打波!

子爵府

平平常常 發表於 17-8-6 17:31
中國隊昨晚賽事已經開始有疲態,體能不夠好。所以一旦出現不規則的球,應變能力很低。昨天巴西隊的臨場應 ...

中國好多場賽事都打5局,體力真係麻麻地,而且我覺得佢地集中力一般,可能真係太累,所以應變能力及反應都差左

珍珠宮

好媽媽勳章

Joycemom 發表於 17-8-6 17:54
我都有留意到呢幾場波中國隊用少咗快攻嘅戰術,好似着重咗主攻手嘅攻擊,劉曉彤及龔翔羽都好多波打,唔知 ...

張常寧原來有傷,我就係奇怪佢呢次打得好麻麻,奧運個陣佢打得好好架,仲成日尖叫
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

Joycemom 發表於 17-8-6 17:44
我都鍾意丁霞嘅發球,佢嘅發球看似平平無奇,但其實好飄及急墜,係好難接嘅,所以佢發球時,往往中國隊可 ...

對呀,丁霞年紀不小了,今天暫停時看到她後背要冰鎮還是熱敷?應該有舊患。

以中國隊員那些身高高度,攔網做得極差,連日本隊都不如。其他國家的年輕隊員也有個別開始打順,冒出頭來。中國隊的新人,哎,還是換個教練吧。其實有心打的新人,自己多翻看國際賽事,吸收別人的優點,好好檢討自己的技術就不錯了。

珍珠宮

Joycemom 發表於 17-8-6 17:54
我都有留意到呢幾場波中國隊用少咗快攻嘅戰術,好似着重咗主攻手嘅攻擊,劉曉彤及龔翔羽都好多波打,唔知 ...

不是的,主因是一傳差,無法組織快攻,也無法組織多變的戰術。塞隊一傳也弱,所以這場比賽不太好看。昨天巴西隊就好看。

首頁

尾頁

跳至