自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

叫security 幫手,上次我同d 小朋友去賣旗唔小心入左屋村範圍,都俾security 趕

琥珀宮

yingying124 發表於 17-8-16 11:01
Btw 依家星期三都賣旗?
今朝我個仔問點解今日有人賣旗
好耐之前已經定咗除咗星期六,星期三都係可以賣旗,好似話星期六唔夠爭,一個月得四次左右,所以加埋星期三

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

見曬住企係度旗,買了

公爵府

qutong 發表於 17-8-16 12:07
保良局係年年都會有一次賣旗日,但學生係自願參加。真心希望不要安排在夏年最熱嘅時候黎賣旗!我今朝都有 ...

機構無得揀日子

係政府抽籤安排嘅

象牙宮

回覆樓主:

下,可以屋苑賣既咩?我以前果邊會趕走架

大宅

好事都變壞事

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今日我屋苑門口都係,有家長帶幼稚園,小學生,下面好曬,我幫晒佢地買。都係十幾廿蚊。

伯爵府

ANNAFRIEND 發表於 17-8-16 11:18
我只會幫某d老牌機構買旗,其餘免問,而家星期三賣旗係老奉,咩社群,咩老弱,聽都未聽過,太濫了 ...

大宅

無話可說 發表於 17-8-16 14:00
下,可以屋苑賣既咩?我以前果邊會趕走架
以前唔得, 依家唔知, 我中學試過賣旗(強制參加), 私人地方唔賣得, 就算地鐵出口位都唔知要離開幾多先賣得, 唔係會比人趕

伯爵府

123BBQ 發表於 17-8-16 10:33
係呀!又有時仲企係馬路口,真比佢地激死

我試過一次就係馬路口,兩個學校撲上嚟,迫番我出馬路⋯⋯以後我都唔買旗!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

melonfans 發表於 17-8-16 10:14
畀人插都要講,幾個學生block住大閘門口,好似經纪賣樓咁,行都無得行,推住b車或老人家出入,極其不方便, ...

今早我都同阿囡第一次去賣旗(保良局幼稚園),真係叫比佢體驗下,自願參加無講過啲咩加唔加分,9點零開始,學校講明區內地方但唔可以喺商場內賣旗,11點前如果有不適/太累可提早隨時返學校,不過今早確係有幾間機構早已賣緊旗,去到邊都有賣旗唯有自己轉地方,係自己企位問題囉,同埋無話迫人買嘅,錢喺你袋大把人唔會買食檸檬都預左,加上好多人都買左,見到人身上有貼紙/行得好快/樣串串咪唔叫佢買囉,有時都要抖下氣嘅~

翡翠宮

減齡達人勳章

yingying124 發表於 17-8-16 11:01
Btw 依家星期三都賣旗?
今朝我個仔問點解今日有人賣旗

星期三有旗賣左好耐了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ANNAFRIEND 發表於 17-8-16 11:18
我只會幫某d老牌機構買旗,其餘免問,而家星期三賣旗係老奉,咩社群,咩老弱,聽都未聽過,太濫了 ...

好多都唔知咩機構,我見過咩天水圍婦女會都有,所以我幾乎唔買旗。

侯爵府

rony123 發表於 17-8-16 13:12
我都係好反感,以前我讀書時賣旗是不準在地鐵範圍,但我而家見好多人在入閘機前賣,又冇職員理,地鐵是否 ...
係可以在地鐵內賣的, 我之前都問過主辦機構點解係地鐵內賣, 因為我參加了親子賣旗, 正正派係地鐵站內賣, 佢地話只要申請左就得, 佢地做法係小朋友可以在地鐵站賣, 其他大個既就派去外面熱既地方, 所以而家我見地鐵站有賣既都會買
日日都要happy!!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我唔會插樓主,因為我今朝都係咁俾好多個學生閘住我去路
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

別墅

cy101 發表於 17-8-16 11:21
我諗有D 係無心賣, 企出黎叫做有交功課!

係學校一定要參加 否則會比人鬧加扣分

別墅

moon1006 發表於 17-8-16 12:41

我女係保良局小學,有通告係自由參與的,無計學分,無被迫 ...

中學強迫嫁

大宅

回覆樓主:

保良局好似經常都賣旗咁

男爵府

15週年勳章

可能太熱啦,但今日都可以賣旗咩?

子爵府

lovelybaby2015 發表於 17-8-16 13:12
既然樓主預左俾人插,即是預了有相反意見
咁我又發表下,但不是插樓主

今日,我都有同女女(幼稚園)賣(emoji),純自願性質,除左想做善事想幫學校、保良局外,我諗唔到有其他原因要大熱天時係街"叫賣",請先唔好覺得大家學生做善事都係求"得益"

我地學校參加人數唔多,50個都唔知有無,但區內仲有其他學校參加
一個地區,撇除商場、公園、馬路、街市,要呑吐幾間學校既學生,可能會出現疑似人釘人既情況,甚至,有啲學生都唔知邊度可以唔洗企咁多人而又不至於"無客"

有jm話學生只想賣最多既(emoji),就算係,錢都唔入學生自己袋。我今日仲發現部分係將升小一既學生,即係佢地已經唔再算係保良局學生,都為母校出一分力,我覺得好感動!

學生付出時間、汗水為慈善, 作為社會一份子唔係應該欣賞佢地,鼓勵佢地嘛?(就樓主主題而言)
保良局所瓣既學校,真係好有心,教學資源亦多!詳細唔多講

我女女都有幾次叫完叔叔ee早晨就無講落去,其實當下都有點忙,要打招呼、有眼神接觸、收好錢、撕貼紙(有啲難撕),幫忙貼上、講多謝,仲要唔係同自己個fd,對象係陌生人,有時都會出現手忙腳亂既

首頁

尾頁

跳至