自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

cms8686 發表於 17-9-1 11:50
不好意思,我覺得那些字太細,看得不清楚,所以放大了,另外,我引用其它人的説話,多數是改用另一個顔色 ...
好的。。。。

那就按自己意思去做吧。
違規內容

大宅

好簡單, 明買明賣...
跟到規則的, 就繼續下去
跟唔到, 咪搵第二個

侯爵府

cms8686 發表於 17-9-1 10:39
如果1個月得4堂,我或者都會考慮1下。但我是1個月20堂有多,每堂接近300元,加上我未接觸過那位老師,所以 ...

又20堂、又未接觸過、咁你做得啱、我都會拒絕。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

cms8686 發表於 17-9-1 10:46
啊,原來坊間真的有先付錢的要求。因爲我以前幫人補是補完1個月後才收錢的, 我有家長的地址電話,我不認 ...

有d家長真係會走數、成日扮吾記得、一係吾係屋企,我記得之前有人來訴苦講過

wcpcelia    發表於 17-10-19 14:16
蛋皇哥0127    發表於 17-9-1 13:24

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

逐堂計定一個月包薪呀?如果逐堂計就唔好!如果包成個月,通常真係月頭比架

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

我是每個月頭比⋯

珍珠宮

開心吸收勳章

SaBB 發表於 17-9-1 12:33
有d家長真係會走數、成日扮吾記得、一係吾係屋企,我記得之前有人來訴苦講過
...

睇到你講呢樣。。我諗起 教整面粉花個老師講。。。

1) 試過。。作品做完拿了回家都吾比錢,老師問收學費,個家長未做完吾交錢。 老師問:作品在哪。 其實已拿了回家。

2) 一個作品費用包 4-5堂,一般要先預繳。
有好多無賴的家長,吾會出現,由個工人帶個細路來學,禁就避免左交費用喇。。。
追極都話未得閒~ 老師話,不如比錢工人交,家長話: 工人吾安全

此只是遇到的兩事,還帶好多更精彩的。
違規內容

別墅

回覆樓主

月頭同月尾都有。呢個安排一d 都唔奇。只係奇怪對方會妥協收10 日先

伯爵府

cms8686 發表於 17-8-31 23:57
如題,私人英文老師要求每月都要預先付1個月的補習錢。我說1個月太多,她就改說10 日。坊間老師都有這種“ ...

我係逐堂比.

子爵府

Bingb 發表於 17-9-1 13:06
都明白你嘅concern。
你可一早同佢傾呢啲問題。通常做得耐,大家有共識。有事請假之類,一係調時間補堂, ...

不是中介介紹也不是朋友介紹。我自己在網頁出POST聘請

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我以前幫人補習, 喜歡堂堂收錢, 我唔鐘意補完一星期/一個月先清算, 覺得冇咩保障, 特別有D家長好鐘意臨時cancel課堂/加堂, 未必記得咁清楚, 好易有爭執。

不過我以前都試過有一個時一個月清算 (後付), 但每次去到也會簽到並寫低教左D咩 (因家長長期不在家, 只有老人家睇住小朋友), 而且果個補左好耐, 就OK。

每個私補老師都有不同的preference和規則, 雙方傾清楚, 岩就go, 唔岩就搵第二個。

子爵府

kidd611 發表於 17-9-1 11:54
好簡單, 明買明賣...
跟到規則的, 就繼續下去
跟唔到, 咪搵第二個
說得對,所以老師一開始就講明收費方式是好的,不適合就不會合作。可能我OUT啦,因爲第一次聼上門私教要先付錢,所以才上來問問,原來都有人接受這種方式的。

我自己就傾向日日補,日日清。

子爵府

1998Ruby1998 發表於 17-9-1 01:57
回覆 cms8686 的帖子

Tutor 中介網業通常都食水好深,一落實就中介收導師 $2000 以上(視乎學費,不過最 ...
不是中介介紹也不是朋友介紹。我自己在網頁出POST聘請。 我以前也是補習老師,曾經有意單我交了幾千元(半個月學費)介紹費給中介公司,我好樂意交,我覺得是中介的介紹,我才有得應徵該份補習。

子爵府

無話可說 發表於 17-9-1 13:01
逐堂計定一個月包薪呀?如果逐堂計就唔好!如果包成個月,通常真係月頭比架
...
我是星期1-5都補,長期的,我傾向日日補,日日清數,大家都有保障,落雨,打風,有病又不會有爭辯。

大宅

cms8686 發表於 17-9-1 14:03
說得對,所以老師一開始就講明收費方式是好的,不適合就不會合作。可能我OUT啦,因爲第一次聼上門私教要先 ...

所以, 樓主別誤會, 完全沒有責怪你的意思
跟得到的, 就照做, 跟不到的, 反正又不是獨市生意, 找個第二個合適, 起碼自己安心些

大宅

cms8686 發表於 17-9-1 14:09
不是中介介紹也不是朋友介紹。我自己在網頁出POST聘請。 我以前也是補習老師,曾經有意單我交了幾千元(半 ...

我也預過要我交10堂錢,一共$5000。 之後補咗幾堂又叫我再比。我老公話只可以比3000, 補補下發現佢上堂釣魚,追都追唔返D錢
8/10/07 - 8.6 kg

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

多數堂堂清

子爵府

回覆 kambobo2003 的帖子

上堂釣魚???爲什麽立刻STOP 他, 叫他醒醒繼續教???我最後請了其他人補習,錢就補一堂,比一堂,大家都有保障,又不會坳數。

首頁
23456...7

尾頁

跳至