自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

haileypinki 發表於 17-10-18 03:09
無長老幫手,咁你地返左工,邊個睇住小朋友?

以前係去補習班,但時間夾唔到,長老帶唔到

冇長老
,工人姐姐睇

補習班完全唔洗夾時間,就搵屋企樓下嗰間,放學直接入補習社,2個鐘,小一,一般夠哂時間做功課,當然,亦要灌輸比個仔知,要盡快做哂功課,我因為返輪班,已經少見,我會同佢講,媽媽好想陪你玩陪你傾計,你快D做完功課我地咪可以玩囉咁,我仔會偷午飯後D時做功課

水晶宮

睇樓主好似睇自己咁
我都咁情況 屋企成日無人
得99 仲要睇三隻 小一 k3 未入學
經濟唔許可唔做 返兼職都唔會考慮

長老方面真係要氹吓
我99早排都向老公呻過太困身 辛苦
因佢係辭職幫我哋湊
之前我有姐姐但不歡而散
所以佢幾十年來第一次做家庭主婦就要湊咁多隻
吃不消是正常
唯有家用添啲 放假放工就自己接手 叫佢走(返佢自己屋企)

另外 小朋友方面都要多洗腦
要佢有「做功課」同埋「溫書」嘅醒覺
有需要時由佢欠吓比老師話吓
我無請補習老師因唔想依賴
學你話齋 日日請又未必負擔到
同埋我唔想佢成日覺得會有人傍住佢做
由幼稚園開始 已經要自己做
唔好一打開就話唔識
要自己試下做 亂做媽咪會睇得出
盡力試吓 有唔明唔識 等媽咪返再教

至於老公....
算罷啦
叫佢睇 睇到甩甩漏漏
一係話個仔咁都唔識
無耐性 唔細心
嘥氣!

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

子爵府

虎到金來勳章

學校有沒有功課班?

你晚上不在家上班時C6可否補位睇功課溫書?

學校上課時間有沒有導修堂?

培養小朋友自行做功課的習慣

溫書只能靠星期六日或你們放假的日子預先溫習, 考試時就請假同小朋友溫書

去補習社

子爵府

虎到金來勳章

haileypinki 發表於 17-10-18 03:09
無長老幫手,咁你地返左工,邊個睇住小朋友?

以前係去補習班,但時間夾唔到,長老帶唔到
你應該係長老叫做功課辛苦, 功課應唔駛長老睇? 咁就要諗點先可以令小朋友可以自動自覺做功課, 佢地合作的話時間就好用得多。可唔可以試同小朋友講: 晚上9點訓覺 (例如),訓覺前要做好D咩, 做晒又未夠鐘訓覺就自由活動, 佢地做乜都得, 如果拖長時間做功課溫書就會少了時間玩.....

已刪除用户

伯爵府

chillimom 發表於 17-10-17 15:26
樓主需要的是建議啊!(不是你自家有多厲害)

agree

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

去功輔班做功課, 返黎跟少少。
老公都要幫手。
跟小朋友做功課, 如果乖快手都還好, 遇上個食咗成擔豬油膏, 真係血壓高, 老人家一定好辛苦。
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至