自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

識好多個當地大學畢業嘅都係做打雜或者售貨員,所以好多返香港搵工做

用戶要求終止服務

回覆樓主

/

蛋皇哥0127    發表於 17-10-19 11:15

子爵府

my005 發表於 17-10-17 19:29
百分百真。醫生牌係世界通行?

當然不是全世界的通行證呢

my005    發表於 17-10-18 10:34

子爵府

mugtaitai 發表於 17-10-18 09:58
我有次喺 Richmond 想搵 self service 嘅油站,兜左好多個圈都搵唔到,全部都係 full service 嘅 ...

可能太多華人 唔識入油
我老公話 (想當年) 如果嗰個油站 出過事 就必定 要 full service 喎

伯爵府

micling 發表於 17-10-17 19:04
做代購

好人好姐無謂做呢份工,乞人憎到死,我住澳洲,班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁

回返樓主,我移民前做教育界,移民後做 marketing,收入與同一 age group local match 到,但當然中間有好多辛酸,因為始終唔係我本行,學既過程辛苦,不過而家安胎無做了
優悠在澳洲

子爵府

happyjess 發表於 17-10-17 23:57
十幾廿年前係有的!!!
我以前都係有人幫入油, 要收 service fee

Full service D 油貴D

美國少D full 多數 self
Full 都係貴過 self

我好少自己去入油
因為油未過半江 入回家門 就 call ex 出來揸車去同我入

男爵府

my005 發表於 17-10-17 18:39
我老公有兩個朋友,都係分別响大埔自己開診所既醫生黎。

兩個移加,一個做管理員,一個做戲院唔記得係帶位 ...

咁我朋友好彩好多,香港做銀行teller,去到都係做返teller,前幾年做到branch manger了!

my005    發表於 17-10-18 10:46

伯爵府

unasze 發表於 17-10-17 17:40
朋友小康之家移民去到加拿大,有什麼工作比較好做?thank you

我上網見加拿大BC省理工學院,修讀撞車維修,係有實習津貼。

我估呢行,有得做掛 !

子爵府

jump.jump 發表於 17-10-18 10:30
好人好姐無謂做呢份工,乞人憎到死,我住澳洲,班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁 ...

現在仲搶奶粉嗎?

珍珠宮

jump.jump 發表於 17-10-18 10:30
好人好姐無謂做呢份工,乞人憎到死,我住澳洲,班 chinese 掃奶粉掃到神憎鬼厭上哂報紙,成班蝗蟲大遷徙咁 ...

唔好意思,借問聲叫班人做{有(Chinese) and 蝗蟲其實間接話緊你自己&好多其他香港人

先唔講你本身係唔係白人,其實移民既人某程度上都去搶緊人地福利當然我明你有交稅。

唔使用果D字眼去label 人而特出你自己囉!
當然某部分人(移民或旅遊的行為係過份左當中包括香港在內)

子爵府

windy23yip 發表於 17-10-17 20:50
回覆 unasze 的帖子

係美加冇油站入油員...全部自助入油...no service架

美加 係有 full 同 self 的
Full 油 起碼貴 10 cents 㗎

子爵府

fatgarden 發表於 17-10-17 19:41
朋友九七之後移民,做過整餅工作,真是不容易。外國一樣有歧視情況出現,接受到就好。所以,移民之後就唔會 ...

當年移民 使鬼住足夠期 攞公民
大把人 請去到加拿大 爸爸媽媽調低啲仔女讀書
自己就返香港搵錢
嗰時邊有check得咁犀利
D人 揸車去美國再返港
港返加 又係用美國
後期加國先咁嚴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micling 發表於 17-10-18 10:43
當年移民 使鬼住足夠期 攞公民
大把人 請去到加拿大 爸爸媽媽調低啲仔女讀書
自己就返香港搵錢
係呀,我有親友都係咁做。
不過,亦有親友比較老實,真係坐足咁耐既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

wantaima 發表於 17-10-18 10:38
唔好意思,借問聲叫班人做{有(Chinese) and 蝗蟲其實間接話緊你自己&好多其他香港人 ...

我有個朋友(土生土長香港人)就係去加拿大做 exactly 香港人叫做蝗蟲嘅雙非, 過去嗰邊生仔啜足人地資源。

其實好多香港人做緊同大陸人一模一樣嘅事情。

當年90年代初香港移民去到加拿大好多行為一樣系神憎鬼厭, 衰過宜家嘅大陸人, 例如因為風水原因斬咗人地門口嘅樹, 灑狗血落條街啲樹, 餐廳入面旁若無人咁大大聲講廣東話, 啲有錢仔組成車隊個個揸法拉利插住支香港旗招搖過市。

Sugarbabegirl    發表於 17-10-19 14:16

子爵府

my005 發表於 17-10-18 10:50
係呀,我有親友都係咁做。
不過,亦有親友比較老實,真係坐足咁耐既。
...

我老公話今時今日冇呢支歌唱
真係你精我都精
加政check埋去美國 你離開去咗邊
期數要坐足了

伯爵府

wantaima 發表於 17-10-18 10:38
唔好意思,借問聲叫班人做{有(Chinese) and 蝗蟲其實間接話緊你自己&好多其他香港人 ...

無需玻璃心,我唔係白人,chinese 呢個字只係指出一個人既 ethnicity / nationality,字本身無褒貶義,一個人如果因爲人叫自己做 chinese 而自覺氣短,果個人真心睇唔起呢個種族

我只係一個平凡既 chinese australian 無咩可以突出,蝗蟲係指入鄉不隨俗,拎 pr / citizenship 但不投入社會一味拎人資源福利果班人,事實上搶奶粉搶到上哂呢邊電視報紙既全部都係 chinese,supermarket 出哂 shelf talker 叫人守規矩每人只可買一定數量既奶粉,上面只有英文同中文字,真係羞到呢

伯爵府

micling 發表於 17-10-18 10:36
現在仲搶奶粉嗎?

搶,超市限每人拎幾 tin formula,佢地好意思出門口換件衫又入去買過,上次電視台偷拍之後追訪,班人 e e er er 唔識答,上次我同老公行 supermarket 見到有人一車奶粉,我老公開聲話佢地班人扮聽唔明
優悠在澳洲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micling 發表於 17-10-18 10:54
我老公話今時今日冇呢支歌唱
真係你精我都精
加政check埋去美國 你離開去咗邊
係呀,聽講近幾年都嚴左好多,你有張良計,佢有過牆梯。
而家香港既銀行戶口,都要報返晒返去,我聽聞有人話畀加國叫佢提供返七年响香港既銀行紀錄添。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

jonwu 發表於 17-10-18 10:54
我有個朋友(土生土長香港人)就係去加拿大做 exactly 香港人叫做蝗蟲嘅雙非, 過去嗰邊生仔啜足人地資源 ...

所以我對果D做緊同一類行為而大叫其他人做蝗蟲既人好反感!

即是自己做就無問題?問題在於邊度出世?

而用Chinese叫其他人更反感,你自己系乜野人?

如果話部分中國人&香港人唔守規破壞人地安寧好
討厭。我覺得好理解亦好認同!

但果位會員用字真系踏底人地抬高自己真係

伯爵府

wantaima 發表於 17-10-18 11:04
所以我對果D做緊同一類行為而大叫其他人做蝗蟲既人好反感!

即是自己做就無問題?問題在於邊度出世?

chinese = 華裔 / 華人,點解你對呢個字咁反感既?
優悠在澳洲

首頁
23456...10

尾頁

跳至