自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

ilmummy 發表於 17-10-26 19:00
咩機構可做?

協康會/耀能/step........

子爵府

ilmummy 發表於 17-10-26 19:15
就係唔知咩機構可以做?

直接搵私家醫生寫信去政府排評估。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你要加油呀

大宅

開心吸收勳章

ilmummy 發表於 17-10-26 18:44
我有拉佢走,但佢根本唔肯走,仲訓落地,吸引所有人嘅目光!抱唔走又唔敢大力拉佢手,好火滾!唔知點解乖嘅 ...

唔好傻豬,仲有我件都係咁,世人嘅眼光世人嘅事,我哩啲管教嘅事,就係阿媽嘅事,唔需要理人地點睇,抱住係要教好就得,別人睇到3分鐘嘅事,對你影響係一世嘅事

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

海仔媽 發表於 17-10-26 21:14
我個仔以前都有類似,不過佢又未至於倒哂人地啲野再掟人
我用既方法係暴力鎮壓,同佢無論去邊都即走 ...

好中意「暴力鎮壓」呢個term
我認同父母要有威嚴先可以控制到場面,
(係控制場面,唔係控制個仔),
唔可以比小朋友蝦返轉頭,
否則佢冇野驚仲駛乜聽你支笛

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 17-10-26 18:48
其實我會先用暴力制服佢然後先講道理

我大仔(排第二) 也是這樣,只有這方法才可令他從自己的漩渦中醒一醒。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

唔係怪獸 發表於 17-10-26 18:50
我細果個原本都係野獸,整治幾次之後佢鬥唔過我自動變乖

一樣,同我阿二一模一樣。
同路人
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆樓主

樓主你本身有冇了解過之前屋企人係點樣幫你湊仔?你接手湊左兩個月,而如果本身你又無教育過佢,佢未必肯聽你支笛架喎!

大宅

回覆樓主:

唔好話個仔冇家教先,你咁樣即係鬧埋自己,可以同老師傾下學校冇冇咩大問題,如老師都覺得有就出去檢查下
你仔係對住你先係咁?定對全家人都唔怕?還是家中有人太縱小朋友?你全職湊番當然係最好,有心唔怕遲,祝願早日找到解決辦法

大宅

回覆樓主

建議樓主先去做評估,建康院/協康/step,私人機構你預左要$6000up,或者上網google “ADHD評估香港”都有好多機構既資料,不過係唔係ADHD都好,都要有一套有原則既教育方法,你岩岩先做返ftm,你同小朋友都要時間適應,唔好逼得大家咁緊,唔曳都曳左咁耐,快d去評估下,撇除左某d因素再慢慢諗方法教

伯爵府

YM2MAN 發表於 17-10-26 19:42
yes,小朋友就係睇中你怕別人眼光,最終屈服於佢。

其實越聰明就越識扭計,我仔細個又係訓地,我由佢訓唔 ...

真係由得佢係街lur地一個鐘呀?其實我仔都咁上下,學你話齋我真係怕街外人眼光同比人拍片,搞幾分鐘搞唔掂我會一野的起佢走

係屋企我就真係會由佢喊,佢真係好鬼長氣,又會無啦啦跳制,明明上一秒冇事,下一秒可能上樓梯扶一扶佢即爆

男爵府

畀面勳章

海仔媽 發表於 17-10-26 21:14
我個仔以前都有類似,不過佢又未至於倒哂人地啲野再掟人
我用既方法係暴力鎮壓,同佢無論去邊都即走 ...

我like 你呢個方法

水晶宮

回覆樓主:

我明你的心情,我有類同的經歷
我當時激心到係條街差1口氣上唔到暈低,好痛心,點解唔聽教

後來我去上堂,和見兒科醫生,幼兒導師等教我如何與自己的小朋友相處,佢地詳細解釋小朋友的問題,實地教方法去拆解,用左1個月實習方法後小朋友沒再訓地,冇再係街唔聽話和失控的情況發生

搵專業的人事幫,捷徑來的,省好多口水同心力

你小朋友唔係冇家教,你有教的!
只是佢的唔聽勸係因佢的表達方法你唔明,而你的表達方法佢唔理解姐

男爵府

ilmummy 發表於 17-10-26 18:30
話說今日仔仔幼稚園開運動會,原本唔諗住參加,因為佢仲咳緊,老師話帶佢黎玩下會開心d,於是帶左佢去。老 ...

樓主加油,明白你感受,真係心身疲累,唔好理別人眼光,唔係整到其他人就算,如果唔係你湊,情況其實係咪都一樣?
PS:我有時都想做溫柔媽媽,我都唔想咆哮,但唔講十次八次係唔會聽

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔係ADHD。好多人都有個觀念,覺得ADHD會曳到失控。其實學醫生話齋,A仔係無左個yes/no掣,想做就去做唔唸後果。岩!
一唔專注就更加唔識睇場合去思考,岩!

但並唔等於佢地唔識分是非對錯。如果明知有大人留意緊鬧緊都繼續做,咁就係洽大人試底線了。

大人要管到細路,一定要先建立威信。仲有訊息要明確。見過唔少人(包括親戚)覺得自己有教仔,實際慘過唔教

例子
兩母子上巴士,大把位,阿媽堅持坐a阿仔堅持坐b,阿媽迫阿仔坐a(我都唔明有咩好堅持,大q把位是鬼但啦)。然後個仔就開始顛,喊啦嚎哭啦!然後阿媽開始恐嚇數123再嘈落車。當然數黎數去都唔會數到3。嘈一大餐阿媽話好啦好啦係咪坐果邊呀!
留意下,身邊好多呢d例子架,而個媽覺得自己經花左好多時間教仔囉
其實教左個仔咩?就係教佢喊得夠耐就會得到要嘅野!亦令細路明白阿媽得個嚇字唔駛驚!

我細個對個仔好堅持。因為佢係甩繩馬騮,佢出街無機會靠扭計炸帝fing得開我隻手(到而家我家族嘅細路都知我一出手就唔會有機會可乘,你要走,可以,講清楚先,唔係靠fing)。你行為好我絕對願意信任你,但行為唔好我絕對比你更唔要面,拍埋片做留念都得。再扭信唔信我擺上facebook大家一齊睇

靠嚇嘅一定要算數,話返歸就返歸,話丟玩具就丟玩具。做唔出就咪講,講完唔做衰過唔講。

當佢知你黎真,就真係唔駛數到3,佢會知道底線同後果。自然識收。就算衝動錯左都知自己錯咩。

到而家我仔都中學,我地關係都好close。我唔駛做顛婆好耐了。細路唔傻,知道幾時你為佢好嘅。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

睇你形容你囝囝行為的確理惡劣,但似乎係你面前先咁頑劣,如果囝囝學校係咁既話,你應該日日收到老師反映囝囝問題。

囝囝之前一直由婆婆湊,你同囝囝尚未建立到親密既親子關係,唔聽你支笛係正常情況。

仲有好多照顧者管教小朋友時,都只係用把口叫:唔好、唔准、no!並無實際行動去阻止小朋友行為,應該即時制止同解釋原因。

亦可以用指導既方式,例如將「唔好跑」改成「慢慢行」,小朋友接收到既訊息已經變成應該要點做,而唔係媽媽永遠叫唔好咁咁咁。做到要讚賞亦有效令小朋友知道邊d行為先正確,原來自己做得好媽媽會睇到會讚,唔係淨係百厭先會注意到我。

另外,生活作式對小朋友情緒行為好重要,戒糖、早瞓有足夠既睡眠對小朋友有正面影響

當然我唔係肯定囝囝無其他原因導致咁頑皮,但排期評估需要既時間唔短,係等待專家評估既時間,先改變管教方式係必需。同時,多花時間同囝囝一齊建立親密既親子關係,對管教亦好重要你全職湊囝既決定絕對正確

想知道更多有效管教方法,可以睇多d育兒書同節目,有本書叫《不說教馬上乖》我覺得好好

男爵府

回覆樓主:

我好欣賞你正視問題啊!!

大宅

回覆樓主:

從來唔關小朋友事,係父母問題,你有無持久性地control 過佢?我老公係教左13年幼稚園。我個仔3歲。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-26 22:03
我仔係ADHD。好多人都有個觀念,覺得ADHD會曳到失控。其實學醫生話齋,A仔係無左個yes/no掣,想做就去做唔 ...

好認同你個句,講左唔做仲衰過唔講,因為我老公就係咁,我女當佢唱歌~

首頁
23456...9

尾頁

跳至