自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

睇醫生要等是常識吧!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係要等,醫生好多突發嘢要搞

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

等一陣預左。
私家如果唔洗等冇生意你又驚,有d新症要等成個月先有得book.

不過明白過程係辛苦同心急嘅

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實你睇政府,佢比你果張飛仔都寫得好清楚,掛號時間唔等於診症時間。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係要等架!!公立醫院醫生好忙的, 早上去巡房, 好多超時工作, 體諒下啦!!

男爵府

回覆樓主

我其實好想告訴大家,所有公立醫院都是廉航,全部超賣的。
答樓上,唔知公立醫院點約期?如果有人肯唔睇,or 肯由每4個月覆診一次改為每2年一次,才會有合理的候診時間

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我等政府,睇2點,1:45去到,等第一個,個醫生3:30都未返到,問姑娘先話個醫生今日唔返,轉我去另外一間房睇。唔問都唔知系未要等到5點都冇人理

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

beautymama2013 發表於 17-11-28 09:42
喺醫院睇9點籌,已經係早到兼第一個睇,點解等左45mins都未有等得睇嘅
仲要俾我見到D醫生成,9:15 ...

係覺得醫生施施然,但可以其實醫生已開完個早會先到,睇公立私家,其實大部分都係病人等醫生的。。。睇街症一般要預1個鍾先睇完

伯爵府

回覆樓主

睇政府專科預等1個鐘,但都無法,平時去睇連鎖私家都可以睇個幾鐘

子爵府

cdn 發表於 17-11-29 18:50
我其實好想告訴大家,所有公立醫院都是廉航,全部超賣的。
答樓上,唔知公立醫院點約期?如果有人肯唔睇,o ...

要睇病情,我係一年覆診一次,未聽過兩年覆診。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

病人多過醫生, 就要等, 再者, 睇醫生唔應該抱消費者心態

子爵府

畀面勳章

beautymama2013 發表於 17-11-28 09:42
喺醫院睇9點籌,已經係早到兼第一個睇,點解等左45mins都未有等得睇嘅

其實不論公立定私家醫生,佢地都係晨早巡完房先開始門診,有時遇上複習個案就巡耐d,所以就門診推遲了

利申,公立和私家醫院都住過,兩邊d醫生都倒塔咁早就巡房,佢地真係好厲害,唔駛瞓咁

其實9:15,算好準時了,你覺得施施然,其實人地已經開左工好幾個鐘頭了

禁止訪問

侯爵府

政府專科閒閒地要等兩三個鐘。

大宅

回覆樓主

診所睇醫生要等都無辦法,診所門口寫8點30開診,但那只是姑娘開工的時間,姑娘回去清潔聽電話幫病人掛號,醫生就10點先番,有d醫生遲番,佢地係因為可能有在私家醫院掛牌,即自己診所既病人入左院,醫生會先早上到醫院巡房,亦有d醫生同政府或私人既老人院有簽約,佢地會早上或中午都會過去幫老人家睇症,所以遲番亦係有道理,再加上不是姑娘不停接症,吾cut症,而係有時d病人黎到登記,話自己好病,睇埋我啦,甘難道姑娘就真係話吾接了嗎,推症到時就又會俾人鬧無醫德,有d又會問點解會預約左11點,11點都未睇到,姑娘其實預約都有限時既,佢地會預10分鐘一個病人,但做姑娘的,係估計吾到每一個病人只會睇傷風感冒既簡單病症,如果果個病人想做身體檢查呢,又會詳細問多d,如果個病人睇情緒問題呢,如果突然有病人衝入黎流血不止,或剛整親要即刻處理呢,好多突發既原因都會係姑娘預計不到的,互相體諒吧,都知道病仲要等係好辛苦,但姑娘都是按醫生指示去工作,沒有權力去控制當日接幾多症,醫生幾多點番,或者每個病人限時要睇多久的

珍珠宮

Yes, 因為醫院醫生要巡完房先去睇症

公爵府

回覆樓主:

公立要等幾耐真係好睇好唔好彩,我仔長期有兩瓣要睇專科,有時好彩半個鐘搞掂。有時唔好彩真係要等兩個鐘。
私家睇醫生,有時都等到一肚氣,約三點真係試過等到六點。

首頁

尾頁

跳至