自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BB-CLEVER 發表於 18-2-4 16:52
你仔女肯聽你講真係好,我個仔冇咁聽話,只能提下佢,千祈唔好攪出人命,我估女仔家長都未必鍾意阿女咁夜 ...

其實 12 點係夜的
明你緊張佢

但樓上大家都提左
要考慮仔仔感受

咁快搵對方家長係下下策

個仔養到咁大
怕傷害感情都好
有d野想set規矩既
直接去講好過攪大龍鳳

呢d位
爸爸定媽媽講
可以選擇
但要直接同仔講

請女仔上黎食飯
係咪好呢
唔敢講

但週末上黎坐一陣
放佢地去玩
大家無咁尷尬
食飯太長時間了

公爵府

回覆樓主:

近朱者赤,近墨者黑,好睇對方係咩人!隔離屋係單親媽咪帶住個女,個妹妹大約15、6歲時,每日放學郁帶埋男朋友仔入屋,見過好多次佢地在屋企樓下公園濕吻,有次見爸爸返屋企見個男仔之後就走咗,第二日個妹妹就無返學而佢屋企日日有煲中藥材當歸之類的味傳出來!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

諗返起少時屋企又係管好嚴
自己又傻仔唔敢反抗
結果一次都冇拍過
到大個拍已經唔係個回事
呢啲puppy love都冇簡直係人生遺憾
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

BB-CLEVER 發表於 18-2-4 14:56
阿仔當然唔係勁乖嘅人,如果唔係我都唔使咁愁,但佢都算肯讀下書,又未至於非常勤力,尋晚又係成12點先返 ...
可能送埋人地回家先夜左, 見下個女仔都好丫, 新年好機會....

男爵府

15週年勳章

一齊左幾耐?成績有冇跌左好多先?
如果只係開始冇耐 唔覺佢成績差左 就唔好衝動搵人地屋企人傾住先

大宅

回覆樓主:

其實好難唔開通,老實講,呢啲時期嘅青少年,通常越禁,就越愛得轟烈,如果仔女肯傾,就要珍惜佢肯同你溝通,了解對方,而且滲透下啲正確嘅性知識同價值觀俾佢,另外,希望佢明天拍拖唔係人生嘅所有,要好好分配自己時間,而家讀書同以後做嘢都係一樣,對方好嘅,拍拖係可以互相扶持

伯爵府

pochario 發表於 18-2-3 23:51
得星期五六係12點咋,平時係放學見下。

係咪係屋企唔方便,要係女仔屋企做下嘢呢?不如你禮拜六叫佢黎屋企吃飯,大家認識下。睇個女仔係咪乖乖女肯讀書

男爵府

Ytteb 發表於 18-2-4 11:11
中五 就考 DSE
中六 要考 DSE
大學 year 1 要考好爭 stream ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

擔心不如見對方家長,齊齊諗辦法。

水晶宮

中5你管唔到,
佢見幾次, 佢每日幾點番,
佢有無做愛,..你都管唔到,...

至於女仔家長,無必要諗咁多,
有d 家長係唔會理,
或者人地理左, 個女仔唔聽家長的.

男爵府

BabyLoveBB 發表於 18-2-5 09:54
其實好難唔開通,老實講,呢啲時期嘅青少年,通常越禁,就越愛得轟烈,如果仔女肯傾,就要珍惜佢肯同你溝通 ...
邊有得禁呀, 只可以間中提下, 肯聽少少已經感恩啦, 佢地拍左拖幾個月, 暫時成績又差不多, 離公開試已時日無多, 應該要開行turbo, 放咁多時間係拍拖話唔擔心就假, 我朋友個女都係中五, 又有拍拖, 但佢個女從來冇話同個男仔出街, 讀書又自律, 我朋友唔使點擔心

大宅

回覆樓主

叫爸爸同阿仔傾下。最緊要是要仔仔明白,女方家長開通是一件事,自己做好自己是一件事,好男仔唔應該俾未成年女仔咁夜番屋企。見微知著,男仔靠唔靠得住,人品是點,人地父母都一樣俾緊分。如果只是玩玩下,就唔好阻人發達。

公爵府

可以攪下燒野食,叫埋個女仔
大家一路燒一路傾下計,輕鬆環境下了解對方

男爵府

BB-CLEVER 發表於 18-2-3 23:16
暫時未知有冇影響學業,但黎緊下學期成績非常重要,好擔心咁落去阿仔focus 左拍拖,影響學業,唉,我真係 ...

如果可以,先了解一下個女仔,讀邊間學校,咩成績,家庭背景!如果2個成績都好,咁樣可以互相鼓勵,一齊去補習,有共同目標!

男爵府

maggie_devilkin 發表於 18-2-5 10:26
叫爸爸同阿仔傾下。最緊要是要仔仔明白,女方家長開通是一件事,自己做好自己是一件事,好男仔唔應該俾未成 ...
爸爸已經同阿仔傾過, 爸爸話阿仔已經大個仔, 佢要對自己負責, 爸爸話如果阿仔真的掛住拍拖荒廢學業條路都係佢自己揀, 但佢相信阿仔會識諗, 爸爸重比錢阿仔拍拖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我唔反對中五以上拍拖,但平日返學去到咁夜真係接受唔到!大家講道理遮,做乜要買佢怕!?我好唔明點解經常聽人講咁大個管唔到! 如果仔女平時唔係冇王管,屋企一向有家教有規矩,點會管唔到?

我唔反對佢拍拖,但我一定set 門禁,set 成績。身為媽媽我會教佢真愛係互相鼓勵而唔係互相拖累。

男爵府

2018復活節勳章

嘩, 著住套校服去到11,12點, 我覺得唔太好囉! 我承認八卦, 我一定睇下佢係咩學校。
而且你仔拍拖, 你有比多左零用錢佢咩? 佢何來金錢和女友食晚飯/消費?

象牙宮

回覆樓主:

拍拖緊係想日日見,成日對住架啦
如果第二日唔使返學,12點前返屋企,問題都唔大既,至緊要無影響成績,唔好晨早出門,咁多個鐘係擔心搞出人命啫! 其實有拖拍咪仲好,好過我屋企呢件咁宅男

子爵府

BB-CLEVER 發表於 18-2-5 11:04
爸爸已經同阿仔傾過, 爸爸話阿仔已經大個仔, 佢要對自己負責, 爸爸話如果阿仔真的掛住拍拖荒廢學業條路都係 ...

既然阿爸傾過
但你又想搵對方家長

兩種態度
先內部夾好先

琥珀宮

12點前返OK啦, 反而記緊提個仔唔好搞出人命

首頁

尾頁

跳至