自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實小一應該培養小孩責任盡自己能力去準備考試
係態度
太著重名次唔健康架
可能家長冇形中比咗壓力
要開解下佢

珍珠宮

回覆樓主

咁呢個世界不嬲都係咁
唔係努力就一定會有回報
係好殘忍的

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

loveclementine 發表於 18-4-21 18:17
初時我都唔明,睇晒就知點解,原來⋯
術科:「我仔就係6x,人地有8尾9頭」
主科:「唔係差好多,可能1,2 ...

差10分差好遠嫁喇

子爵府

2018復活節勳章

長琦良美 發表於 18-4-21 17:38
我反而在意一點,你個仔咁細就咁渴求名次,唔多健康。家長係未有意無意灌輸左d 野,而自己唔察覺呀?
...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

loveclementine 發表於 18-4-21 18:17
係呀, 但好多人以為主科 同人地差成條街咁遠!!
要將樓主內容全部睇晒先知個PICTURE 係點!!

公爵府

cy101 發表於 18-4-21 19:23
係呀, 但好多人以為主科 同人地差成條街咁遠!!
要將樓主內容全部睇晒先知個PICTURE 係點!!
...

唔係第一名每科都高我仔1,2分,係可能佢91,我仔93,另一科佢92,我仔91咁,加埋主科幾科係高分過佢

公爵府

長琦良美 發表於 18-4-21 17:38
我反而在意一點,你個仔咁細就咁渴求名次,唔多健康。家長係未有意無意灌輸左d 野,而自己唔察覺呀?
...

佢從小冇乜自信,好介意自己做得好唔好
我都冇特別灌輸,另一個仔睬我都傻,俾老師捉住鬧唔合格都未驚過

公爵府

angellate 發表於 18-4-21 18:16
有疑問可以問學校,我囡學校都試過計錯我囡分,好在我平時有mark底阿囡既分數。。全級明明20變60。。學校後 ...

冇㗎,我完全接受佢,因為我畫畫唱歌都好差,但我冇辦法同佢講你呢d似呀媽冇天分

公爵府

Bloomberg 發表於 18-4-21 13:25
你肯定考第一嗰個中英數三科主科都差過你個仔?
佢地嘅比重係多過其他科喎。
...

佢係成績表放facebook,咩分都睇哂

珍珠宮

回覆樓主

小一,同學仔之間主科分數差唔遠

自然係音體藝度分勝負

要教下啊仔做個上進為自己不為出風頭的人

子爵府

emimi 發表於 18-4-21 11:33
一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...早前考第一名嘅家長貼左成績表,我發覺學科成績全部差過呀仔,但其他例如音樂,體育等科科拋離好多
因為呀仔同我講佢好想有名次,我一直安慰佢俾d心機溫書就一定得,但原來冇可能,佢天生五音不全又手腳唔協調,又唔夠人精靈。我唔介意佢唔係最叻,但唔敢講呢個事實佢知

你認為學校會將 音樂,體育等學科用一個很大的加權平均數?

我就認為不可能的了, 或者很多東西你根本不是很很清楚, 不如你去學校問清楚一點, 而不用白白悶生氣悶奇怪

公爵府

Jm 說法好好。
其實個picture 係,第一名係一個全能嘅學生,樓主小朋友係只專academic subjects. 一般都會認同小朋友應該整體全人發展。即使去到中學,美音體同history geog 中史比重一樣。我成日都同亞仔講,叫佢畫畫認真d, 死讀死溫history 中史,同畫幅畫唱下歌邊樣辛苦? 即使亞仔無天份,起碼執下上堂參與、表現嘅平時分,執得一分得一分。academic subjects 可以由0-100 分,美音體最盡咪61-99( 一般唔會唔合格,亦唔會滿分). 真實差異其實唔大。與其糾纏喺美音體令小朋友無名次,不如諗下中英數常點可以攞高分d, 美音體點可以扣少d 分( 一般無紙筆嘅考試好少俾到剛合格,呢個應該係樓主要諗下嘅地方)

子爵府

emimi 發表於 18-4-21 19:33
唔係第一名每科都高我仔1,2分,係可能佢91,我仔93,另一科佢92,我仔91咁,加埋主科幾科係高分過佢
...

差咁小分就可以將二學生名次至少拋離 15名或以上, 可以同班主任了解一下呀~

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

一命二運三風水, 四積陰德五讀書。
呢句說話我媽成日講㗎

珍珠宮

一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

第一名學術成績都差過你仔?照計無咩可能喎,不如你在家長日直接問老師,了解下個計分機制先,再者都只系一年班,做家長已經甘灰,點支持小朋友讀六年呀,不如正面d啦,大把機會追反

公爵府

2024年龍年勳章

heilok 發表於 18-4-22 00:05
Jm 說法好好。
其實個picture 係,第一名係一個全能嘅學生,樓主小朋友係只專academic subjects. 一般都會 ...

對!睇完所有就明白!
即使樓主小朋主科較高分,
但只有1、2分不足以拉高整體成績,
小學是一個培養多元化發展的重要階段,
名次、分數只是一個指標
讓家長同學了解自己(優秀/不足)的方法。

公爵府

loveclementine 發表於 18-4-21 20:36
對!睇完所有就明白!
即使樓主小朋主科較高分,
但只有1、2分不足以拉高整體成績,

我仔真係手腳慢,其實都似我,我當年體育一樣差 不過佢係男仔就慘d
我有帶佢地去課外活動,不過呢個仔好明顯成日聽唔明睇唔明教練做咩,例如左手右腳,右手左腳咁行,佢會行到亂哂,另一個就俾教練讚做得好好,不過讀書就冇乜記性

公爵府

2024年龍年勳章

emimi 發表於 18-4-22 01:49
我仔真係手腳慢,其實都似我,我當年體育一樣差 不過佢係男仔就慘d
我有帶佢地去課外活動,不過 ...

「10隻手指有長短」
教導小朋友明白自己做好本分,
唔好同人比較就好了

首頁

尾頁

跳至