自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

fatchu@home 發表於 18-5-16 11:45
我仔小一了,我從未同任何家長做朋友,冇需要。。。。

我女5年班,我從來唔會同其他家長建立關係,好怕
~~MAG~~

珍珠宮

回覆樓主:

都唔關土唔土生時啦
我識個媽咪都係咁
問佢囡囡揀邊間小學
佢唔多發表意見
原來一早自行有分入到間一線校呀
有乜咁秘密呀
遲早知啦

水晶宮

mln 發表於 18-5-16 12:06
我性格比較內向喜歡我行我素,不喜歡同其他人一齊。

Me2,但又想小朋友一齊玩就唔可以啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

ccw1830 發表於 18-5-16 11:55
唔岩傾咪唔好傾......
總有d人係咁.....
唔岩傾咪唔好傾...... <--- agree!
有時識少個媽咪, 可能重少一分煩惱! 有緣咪fd, 冇緣咪hi bye 算。

Childhood is journey, not a race.

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我同小學的家長都冇咩交流。幼稚園的家長反而仲有聯絡,感情唔錯
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

秋天與楓葉 發表於 18-5-16 12:19

好~~學到野!

我媽都係呢d八婆我都知我咁話我媽咪唔好但係真係冇辦法所以我而家好多時都唔好講野比佢聽廢事一陣啲三姑六婆問佢兩句佢又答晒人哋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Ashleycorina 發表於 18-5-16 12:05
咁樣幾好,保持距離。
我仔女幼稚園/小學,無大陸家長,全部香港人/ABC/BBC/CBC,日本人,白人咁,九成係FT ...

人性係咁

水晶宮

畀面勳章

fatchu@home 發表於 18-5-16 11:45
我仔小一了,我從未同任何家長做朋友,冇需要。。。。

到小五,都從未埋過家長堆

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

晴朗ma 發表於 18-5-16 11:16
以前阿仔讀幼稚園時,同啲幼稚園家長們都好開心,好到我們媽媽們每一個月總會有一兩次出嚟gathering.

但上 ...
群埋先後悔.
獨家村係最醒目最安靜既生活.

男爵府

焦糖媽 發表於 18-5-16 12:03
住邊? "總算叫有個瓦遮頭啦"
先生做乜? "牛工一份, 叫做有汗出又有糧出咁啦"
揾幾多? "夠洗, 唔洗揾邦民幫 ...

見佢問左幾次,有次實在傻更更好快答左佢住九龍,跟住佢單刀直入問具體邊度,旁邊的家長又即刻搭嘴,我真係招架唔住!有次我同D老師講小朋友情況,問關於校車上落的地方,俾其中一個家長聽到,第二日排隊接放學直接同我講,“哇,乜原來你住xxx架,第時肯定考xxx小學啦,男仔有優勢,又點點點”..跟住果班比較健談的家長就全部知道我住邊,真係好煩,覺得好痴線!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

其實呢d野, 無論小學, 就算中學都一樣有,自己走位
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

秋天與楓葉 發表於 18-5-16 12:04
我都好怕呢d
我一定唔入任何群組
不過我囡未返學

一開始我會答得好籠統,例如佢問我先生做乜工,我就話一般打工仔,佢再問具體行業或者職位,我都係答得好大範圍或轉移話題,真係成日講天氣架,好熱好曬好凍好潮濕等等!

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

回覆樓主

我比較內向,我唔同家長social, hi bye 都無,送完返學趕住返工雞咁腳咁走!

子爵府

回覆樓主:

成熟啲, 學校係小朋友嘅生活圈子, 唔係媽媽嘅社交圈, 啱傾就放學傾下, 唔啱傾就hi and bye, 唔需要為咗呢啲嘢而煩惱

珍珠宮

以前阿仔讀幼稚園時,同啲幼稚園家長們都好開心,好到我們媽媽們每一個月總會有一兩次出嚟gathering.

但上 ...

我又冇所謂,阿仔幼稚園/小學嘅同學仔家長都識又有join谷/家教等。
可能我係WM,送仔返學後其實唔會去食早餐啦,要趕返工。姐姐好笑容但把口夠密,最叻就“等我問阿mom先...”咁8卦野,對方恨不得佢忘記問過啦
其實幼稚園係街坊,最多人8係想是知係咪嚟爭小學。我仔有些行為問題,我需要老師同其他家長對佢嘅觀察/意見,我又覺得佢地好幫忙。到依家阿仔升中了,都係街見到都會傾幾句。
小學學校行小班,家長熟得更快,尤其阿仔要好那班,大家都想孩子除了親友外有自己“朋友”, 咁家長熟悉埋對方,大家教養理念是否相近,細路又了解其他家庭家規有不同,學會相處,我覺得也是好處。呢班家長依家都係我朋友了,係街見到我仔同表妹行,表妹大個咗好多佢唔多認得了,都會打招呼乘機盤下個女仔係邊個嚟

大宅

但上 ...

幼稚園都有家長group但冇出聲

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

少埋堆少煩惱

侯爵府

親子王國15週年勳章

sillykaka 發表於 18-5-16 13:33
見佢問左幾次,有次實在傻更更好快答左佢住九龍,跟住佢單刀直入問具體邊度,旁邊的家長又即刻搭嘴,我真 ...
勁無聊, 即刻反問返佢嘛 呢啲淨問人野唔講自己野真係好是非精

大宅

jollyma 發表於 18-5-16 12:29
個人經驗,應該唔關土生定雙飛家長事,我都識啲雙飛家長好啱傾架,又捱得,反而冇港媽啲高人一等氣燄,其實 ...

同意。我自己都覺得香港媽媽有時仲煩,
內地媽媽講野係會直接d, 相信喔個係文化差異,當然唔否認有d內地媽媽個家教真係睇到眼突。
我冇入小一家長群組,雖然有媽媽說gp主要攞料問功課,但我覺得學校內聯網已經上載資料,如果小朋友唔記得帶或做漏,佢應該自己負責,吓吓check住無意思,因為唔係家長去返學。另外,唔入gp原因就係佢我唔想睇見家長自己係群組內討論邊個學生百厭,討論人地家教,又或者討論學校老師d問題,因為一大班3唔識7嘅家長係群組,總有人喜歡這樣說3道4。

首頁
23456...9

尾頁

跳至