自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

過左5年未辦手續,係咪會歸政府呢?

珍珠宮

fennieng 發表於 18-12-8 22:40
亞哥係戶主,咁其實如果亞媽承繼左,會5會影響到亞哥呢?

阿媽除名後搬走,阿哥變成超寬敞戶就可能要調遷。其實冇咩選擇可言。

珍珠宮

BK Milk勳章

brindlewin 發表於 18-12-8 22:29
阿哥阿媽間屋阿媽係戶主?
如果細佬冇遺囑寫明俾阿媽,阿媽可以放棄,如果冇其他人challenge(例好長期同居 ...

長期同居伴侶可5可以承繼?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

secretrose 發表於 18-12-8 21:08
只係老爺名,無立遺囑,奶奶話費事日後又要轉名不如直接俾我老公。其實奶奶住緊,唔打算賣,俾奶奶住乜都 ...

即係奶奶依家係唯一遺產管理人?份樓契依家keep咗喺邊?
其實通常做法係你地依家一齊繼承咗先(不用俾印花稅),儘快成為業主,萬一touchwood第時急需按樓套現/私貸/立平安紙/所有要業主身份才可做既事... 都可以即時做到,通常唔去即時辦理,只要原因都係唔想俾印花稅/唔想失去首置身份/繼承人分配出現糾紛...(因為如果依家你奶奶簽deed of family arrangement俾埋佢份權你老公,咁樣係視作買賣交易,係要俾印花稅),你老公理論上係可以等到奶奶百年歸老先一次過攪繼承所有業權,但touchwood老公突然88,佢既業權係咪全歸奶奶?你有無份繼承?呢d可能要交俾法庭判,你自己衡量啊

侯爵府

畀面勳章

hfl2000 發表於 18-12-8 23:51
即係奶奶依家係唯一遺產管理人?份樓契依家keep咗喺邊?
其實通常做法係你地依家一齊繼承咗先(不用俾印花 ...

明白。唔該晒。
Nice to meet you!

侯爵府

secretrose 發表於 18-12-8 21:03
只係老爺名,其實奶奶住緊,唔打算賣,俾奶奶住乜都唔整得嗎?

想問清楚你份契依家喺邊,其實係因為有親戚試過,佢做咗遺產管理人(當時仔女年幼),一直無理,隔咗2,30年先去攪繼承,份契喺律師樓,間律師樓唔記得已經結業定搬咗,總之追唔返份正契,要重新勾過,就比較麻煩了而且佢仔女唔想無咗首置身份,簽deed of family arrangement按市值俾印花稅(樓價越高,變相你越遲攪越俾得多).

侯爵府

fennieng 發表於 18-12-8 21:42
係細佬走左有間自置公屋,亞哥同亞媽住梗另一間公屋

細佬間屋補咗地價未?未補就一定首先要知會房署業權變動。亞哥亞媽果間係租定買咗?如租戶有物業(就算現階段只係遺產管理人,理論上都視作擁有物業權益),係要申報,亞媽一定不可以住(因為佢係繼承人),但因為亞哥唔係繼承人,可唔可以繼續住抑或要自己重新申請公屋,就要問房署。

侯爵府

brindlewin 發表於 18-12-8 22:29
阿哥阿媽間屋阿媽係戶主?
如果細佬冇遺囑寫明俾阿媽,阿媽可以放棄,如果冇其他人challenge(例好長期同居 ...

細佬無配偶無後裔無遺囑,如果父/母/兩者健在,兄弟姐妹係完全無繼承權的

侯爵府

fennieng 發表於 18-12-8 23:30

如無遺囑之下,香港係無事實婚姻,無香港法例認可既婚姻,係無任何遺產繼承權,除非係聯名財產簽咗長命契Joint Tenancy/保單受益人但佢既私生子女係同婚生子女一樣擁有同等遺產繼承權。

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-12-9 00:18
細佬無配偶無後裔無遺囑,如果父/母/兩者健在,兄弟姐妹係完全無繼承權的
...

係父母有合理原因不能承續(例如不能打理),就到兄弟姐妹。

子爵府

回覆樓主

想請問
我細細佬3個月前突然走左
我地只知佢有d 錢同卡數
但我地就唔肯定有幾多個銀行戶口/欠款
我地想用佢剩低嘅錢幫佢還
但因為唔肯定確實數字
如果繼承左又資不抵債嘅話
咁繼承人係咪要將餘下嘅債揹上身?
同埋如果我媽咪做繼承人
係咪要出示我父母嘅結婚證明書(我爸去年走左)?
因為前日去左遺產辦問
個職員話一定要有我父母嘅結婚證明書
同埋繼承左就算資不抵債都要上身

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

珍珠宮

fennieng 發表於 18-12-8 23:30

長期同居伴侶的複雜性係外人唔清楚佢地嘅瓜葛,而遺囑嘅定義,也不是一定由律師樓做正式文件才叫認可,有時一張餐巾上潦寫明心跡,亦可以呈上申請確認。

侯爵府

brindlewin 發表於 18-12-9 00:28
係父母有合理原因不能承續(例如不能打理),就到兄弟姐妹。

父母可以自簽放棄承辦書/如果精神身體無能力簽就由法庭委任,兄弟姐妹可以做遺產管理人,但係喺扣除哂所有債務所有開支之後既剩餘遺產,受益人依然係父母擁有百分百權益,除非父母簽到法律文件轉俾兄弟姊妹,但如果父母係精神身體問題(失去心智)不能簽署,除非兄弟姊妹本身已經有對於該父母既「持久授權書」,否則都係要經法庭申請才能處理該等遺產。
遺產承辦的複雜性每人都大有不同,最好當然係親自去咨詢專業的法律意見啊
—照顧失去心智人士的財務:
https://www.thechinfamily.hk/web/tc/retiree/money-matters-life-death/money-management-after-loss-of-mental-capacity.html

侯爵府

yy13 發表於 18-12-9 00:30
想請問
我細細佬3個月前突然走左
我地只知佢有d 錢同卡數

Rest in peace. 首先,「資不抵債」即係再無任何餘下遺產,咁又何來仲有嘢「繼承」呢? 其次,「資不抵債」餘下債務,係絕對唔需要「遺產管理人」負債的,只係會無任何餘下遺產可以辦理繼承。(除非你地共同持有某個%財產,債權人係有權變賣該某個%財產)
sorry,你爸走咗意思係離家出走失踪定還是已仙遊?
你細細佬有無老婆仔女?其實你只需要申請到自己成為「遺產管理人」(假設父已仙遊,母放棄),就可以處理你細細佬的遺產&債務,最終餘下既遺產先至要辦理「繼承」分配。

侯爵府

brindlewin 發表於 18-12-9 00:36
長期同居伴侶的複雜性係外人唔清楚佢地嘅瓜葛,而遺囑嘅定義,也不是一定由律師樓做正式文件才叫認可,有 ...

遺囑無錯唔一定要喺律師樓做,但其認受性好大機會會遭到其他繼承人/政府遺產執行官所推翻,所以如果要立遺囑最好都係正式搵律師辦理

侯爵府

brindlewin 發表於 18-12-9 00:36
長期同居伴侶的複雜性係外人唔清楚佢地嘅瓜葛,而遺囑嘅定義,也不是一定由律師樓做正式文件才叫認可,有 ...

(續)長期同居伴侶雖然喺無遺囑之下係不能繼承遺產,但係如有足夠証據,佢係有以下權利爭取贍養費:
familyclic.hk/tc/topics/Matrimonial-matters/Marriage-and-co-habitant-issues/Cohabitation/
同居伴侶生前沒有立下遺囑,雙方亦沒有合法夫婦的法律地位,香港法例 第481章《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》 仍容許同居伴侶,從過身的另一半的遺產中申請經濟給養。 《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》 第3(1)(b)(ix)條 訂明,任何人在緊接死者去世前,完全或主要靠死者贍養,便可申請從死者遺產中領取經濟給養。因此,只要尚存的同居伴侶能證明他/她一直依靠死者贍養,即可從死者的遺產中取得贍養費用。

珍珠宮

hfl2000 發表於 18-12-9 02:55
(續)長期同居伴侶雖然喺無遺囑之下係不能繼承遺產,但係如有足夠証據,佢係有以下權利爭取贍養費:
family ...

其實很簡單,如果是順應法例列明的次序,就最容易處理。

但人總想利己/得到最大好處,就自然要付出多些找專家認真探討,個案每每不同,魔鬼總在細節中。

侯爵府

hfl2000 發表於 18-12-8 20:22
基本上,係要儘快去申請遺產管理書表明遺產執行人(有遺囑指明)/管理人(無遺囑)身份,因為佢係要儘快取得身 ...

謝謝你的詳細解答!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我想問:如果我繼承我父親層樓,我是否需要比印花稅?(我本身有1層樓)

珍珠宮

BK Milk勳章

hfl2000 發表於 18-12-9 02:55
family ...

謝謝回答!

首頁

尾頁

跳至