自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

seaheart88 發表於 18-6-19 21:24
我自己買開蘇黎世gold 直接同自己agent買

呢五六年呢claim過幾次

我剛買咗Zurich ,想問如爛眼鏡爆iPhone Mon,要提供咩文件証明是在旅途中整爛?

瑪瑙宮

大廚勳章

木土土 發表於 18-6-20 00:53
我剛買咗Zurich ,想問如爛眼鏡爆iPhone Mon,要提供咩文件証明是在旅途中整爛?
...

爛眼鏡我真係一打開喼。。發現玻璃列咗就即場影相俾我個Agent。。

令一次係喺北海道我老公線低咗佢部iPhone同埋眼鏡跌咗出嚟所以眼鏡同iPhone Mon都爆左。。都冇乜證明㗎。。。不過我又係即場影相然後將當時嘅地點時間好準確咁寫俾我個Agent囉。。我又覺得唔擔心世界周圍好多都CCTV。。如果保險公司唔信佢要查都唔難。。因為我好詳細咁講咗我嘅位置時間地點。。之後我就去iPhone維修中心報價。。叫佢出張報價單。。佢連我張二百幾蚊嘅檢查費都claim埋。。。我老公幅眼鏡就因為剛剛配左兩個月所以俾埋張單agent。。。

我都唔知點樣叫證明我只係將自己真係旅途中一出現事就立即send俾agent咁簡單囉。。資料就候補
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

木土土 發表於 18-6-20 00:53
...

要買蘇黎世gold 才包埋手提電話
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆樓主:

我買豐隆旅保剛剛都claim左幾萬蚊都好順利喎

琥珀宮

seaheart88 發表於 18-6-20 01:21
要買蘇黎世gold 才包埋手提電話

係,我買咗gold,去西班牙,有fd一家三口幾年前去,其中兩個被偷電話

伯爵府

jj213 發表於 18-6-20 01:29
我買豐隆旅保剛剛都claim左幾萬蚊都好順利喎

哇你乜事

伯爵府

seaheart88 發表於 18-6-20 01:12
爛眼鏡我真係一打開喼。。發現玻璃列咗就即場影相俾我個Agent。。

令一次係喺北海道我老公線低咗佢部iPho ...

唔係用登機證就可以做證明去左外地咩?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

seaheart88 發表於 18-6-20 01:12

令一次係喺北海道我老公線低咗佢部iPho ...

Yes, 呢個就係用agent嘅好處,一有問題就可以即通知佢,個agent就即刻提你要咩文件要點做。

其實都見好多人真係有事時claim到,唔明前頁點會有人話行內人知賠唔到唔會買,講真幾百蚊全家買個保障,為何不做。

子爵府

fanfan0582 發表於 18-6-20 00:27
經Citi bank買蘇黎世同直接買蘇黎世有無分別?

答你唔到,我只睇過citi bank張單。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lo913 發表於 18-6-19 21:49
行外人,貪平會買
行內人,通行都知,有買冇賠。行內人係唔會買。
至於話agent/broker會跟,唔好講笑。去 ...

有咩事起嚟銀行會唔會咁上心即時幫你跟呀?

子爵府

fuhk 發表於 18-6-20 06:56
Yes, 呢個就係用agent嘅好處,一有問題就可以即通知佢,個agent就即刻提你要咩文件要點做。

其實都見好多 ...

我絕對鼓勵人買適合保險,唔好貪平。

男爵府

回覆樓主:

剛剛投保左STARR卓悅遊,好似冇乜人講過,唔知好唔好

瑪瑙宮

大廚勳章

fuhk 發表於 18-6-20 06:56

其實都見好多 ...

我除咗鼓勵人哋幫襯返自己agent買旅遊保險外。。我仲覺得好多人仲未明白旅遊保險唔係出門嗰刻先至買。。。應該盡早。。佢哋硬係覺得我仲有成個星期先出門點解要買旅遊保呢咁早?

其實旅遊保險唔係淨係保障行程嗰幾日。。
我自己一般機票太早已經有但係又唔能夠太早買旅遊保險因為保險公司唔受。。所以唯有大約90日到一夠期我就會即刻買。。因為係你出發之前其實可能產生好多問題令到你不能出發。。特別係好多問題佢話嚟就嚟。。例如颱風天災。。如果變咗已知嘅問題咁樣就算你將來想買旅遊保險都已經係唔保障你嗰啲項目。。。又或者你出發前仆咗街入咗廠發生意外出唔到法旅遊保險都有呢個賠償保障。。甚至你嘅至親家人出事有大獲野令你出唔到法都可以賠償。。。但係呢啲事話嚟就嚟。。自己冇得預計所以應該盡早買呢幾舊水保險

早買早享受。。。遲買又係果幾舊

瑪瑙宮

大廚勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-20 04:38
唔係用登機證就可以做證明去左外地咩?

登機證當然可以證明你去咗外國啦。。但係你而家想報有嘢係旅行損壞。。你越詳細資料越足夠就越好。。雖然你話寫比佢好虛無縹緲都係你自己up。。。但我就會盡量細節啲將自己出事嘅情況係最快嘅時間盡量寫俾agent。。因為除咗時間對件事都會模糊或者係細節混亂。。總之我一發生任何突發事情我知道係需要claim保險,我就會即刻用片拍低或者影相然後直接send俾我自己agent作為記錄時間地點。。至於保險公司信唔信我係喺旅遊期間整爛或者發生意外呢點佢哋自己會查。。。

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-6-20 07:31

我除咗鼓勵人哋幫襯返自己agent買旅遊保險外。。我仲覺 ...

都啱,尤其是中長途旅行,變數更多

珍珠宮

Vivis 發表於 18-6-19 20:23
豐x真係平一大截,我打算買,請問有乜唔好

6月頭買豐$90+/1位飛台北ok la,冇野claim

男爵府

回覆樓主

好奇一問,如果去三星期長途旅行,有冇人會買2份旅遊保險呢?

伯爵府

seaheart88 發表於 18-6-20 07:31

我除咗鼓勵人哋幫襯返自己agent買旅遊保險外。。我仲覺 ...

我通常早個半月買機票,酒店訂完就買保險,因為出發前我一定唔記得 但我本身冇agent ,所以我上網望到啲條款岩就買 ,但樓上有jm話我買嗰間出名衰,而家驚驚地 我貪呢份有乜事返香港睇跌打個保障高啲先買泥試下

瑪瑙宮

大廚勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-20 09:25
我通常早個半月買機票,酒店訂完就買保險,因為出發前我一定唔記得 但我本身冇agent ,所以我上網 ...

我啲機票一般般年大半年前已經出咗。。但係太早又未得買單次旅遊保險。。。所以唯有大約九十天就叫agent買。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至