自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

StrawberryLove 發表於 18-7-8 18:42
我暫時未係街遇過無香味既手工皂,因為無香味好多人都唔會買。所以只能揀少D 香味個D. 同埋睇下成份有咩油 ...

請問點樣用酵素代替氫氧化鈉,想知想學想試。

我有打皂呀,因為用iherb試過好多隻,大部分都麻麻地,有隻baby都幾好,但覺得配方唔夠潤。試過亞源、覺得唔錯但貴又細細舊,所以自己整,自己整一定用靚料,而家不停學打靚啲。

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

水晶宮

回覆樓主:

我之前台灣買薑心比心,45蚊左右,用來洗面,ok丫,之後用完就買iherb黑皂

good_pig    發表於 18-9-8 23:53

子爵府

StrawberryLove 發表於 18-7-9 01:31
其實好睇舊皂咩成份,同睇埋成份比例
羊奶皂~ 羊奶係滑同埋滑,唔會保濕
黑皂~ 備長炭, 唔會保濕

我未識整前買過坊間個 d, compare 返自己整個 d 好好8多。可能坊間 d油唔靚

子爵府

好媽媽勳章

cbeyond 發表於 18-7-8 20:26
街買手工皂, 人地要賺,.明, 但包裝到護膚一流, 濕疹, 皮膚病都醫得好就唔認同了。
手工皂一向只係清潔, 用 ...

認同,手工皂都只係用來清潔,並不是用來護膚或治療,唔好比賣者影響。用手工皂是希望無刺激性,對皮膚好一點。

我女有濕疹,除左用手工皂,我仲會整濕疹cream比佢舒緩,發得犀利都要用類固醇
禁低佢,再用濕疹cream,要有耐性,好慢先好,但可用少啲類固醇,女孩子都係唔好用咁多類固醇好啲。
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

珍珠宮

回覆樓主

唔會買咁貴既手工皂..
我係 iherbs 買 a la maison 皂...
平均$12/100g..
好抵用.. 效果都好啊..
我原本有主婦手.. 轉用佢洗手就好返了..

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teresayan07 發表於 18-9-9 00:05
唔會買咁貴既手工皂..
我係 iherbs 買 a la maison 皂...
平均$12/100g..

https://hk.iherb.com/pr/A-La-Maison-de-Provence-Hand-Body-Bar-Soap-Lavender-Flowers-4-Bars-3-5-oz-100-g-Each/55984

呢款嘛?

TKS

台灣果D 講到好勁咁樣, 所以問下大家

珍珠宮

我有濕疹,本身幫襯開果間手工皂網店,因店主大肚而如業,咁岩朋友轉行賣手工皂,索性幫襯朋友了,我啲皮膚,用其他野會惡化,用手工皂就算無好轉都不會再差落去

珍珠宮

good_pig 發表於 18-9-9 00:10
https://hk.iherb.com/pr/A-La-Maison-de-Provence-Hand-Body-Bar-Soap-Lavender-Flowers-4-Bars-3-5-oz- ...

Yes...
但我只用來洗手沖涼...
未用過係面..
洗面我唔敢亂轉..

子爵府

其實自己整手工皂糸有平有貴,不過我自己唔會全部揀貴價油品,系因為感覺輕養化納碱性甘強,靚油會唔會破壞左,超脂先加好油,。不過市面橄欖油,椰子油揀選都多,品質都好,所以成本唔算好貴,本人都有皮膚問題,基本上皂友都會非常推崇手工皂的存在價值,如果你否定,只可以話你不明個中緣油,我用左四,五年,基本皮膚好好多,我自己整,多半糸市面買油品,只有棕櫚油和納會糸化工行買,可可油,甜杏仁油,乳木果脂等等會糸lherb買,平均成本$25做1舊150G左右的皂
其實同整蛋糕好似,好随意,生活中好多材料可以做皂材料,我做過紅罗卜,苦瓜,金棧花...皂

珍珠宮

回覆樓主:

我皮膚及氣管敏感,有用手工皂(朋友整,無香味)和施巴沖涼液(有香味,c6沖涼後焗住朕味一開門我想咳),現在也買iHerb 冇香味的沐浴露/護髮素

手工皂較易rinse 乾淨,一塊用很耐,沐浴露個樽太不環保,refill 袋裝好少少

我手易敏感,除了帶手套洗碗外,也用手工皂洗手,無咁易敏感,否則洗得多手會红及痕

首頁

尾頁

跳至