自由講場

跳至

首頁
23456...29

尾頁

珍珠宮

fevercat 發表於 18-7-17 13:20
我係ftm,平日我可以做好晒湊b家務煮飯。但星期六日睇住c6全日hea睇電視,我會心理唔平衡,覺得佢有得放鬆 ...

咪就係囉, 話24小時唔得閒的人, 不如檢討下自己efficiency仲好

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 18-7-17 13:11
好多人好自私架啦,又要搵錢返黎又要做晒家務又要幫手湊仔呢啲咪好老公囉,唔係點同人比較
...
總之女人做花樽就最幸福啦

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

teresayan07 發表於 18-7-17 13:04
咁都唔一定既....
我承認我做 ftm 其中一個原因係唔鐘意返工...
我覺得做 ftm 開心過返工...

明白,我小小家務都難,真係大家兩公婆共識再取平衡點最重要

子爵府

怪獸青BB 發表於 18-7-17 13:10
我唔會要求個老公幫自己做咩家務,但一定要佢花時間同仔相處,個仔佢都有份,唔可以一句話攰就唔理,做人連 ...
所以我同意同仔溝通做功課等係C6應該要做
仔大家都有份
但家務我就唔太同意

男爵府

回覆樓主:

我係ftm而家都要搵返半日工,我係屋企受氣多過係公司,公司d同事老細對我不知幾好 ,我返公司抖下氣就真

公爵府

lingfu 發表於 18-7-17 11:55
平時買餸,煮飯,洗晾衫,拖地,教功課等等
係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

點解樓主你覺得FTM頭上有光環?我覺得係相反。

珍珠宮

kecyc2003 發表於 18-7-17 13:04
樓主你都係出少句聲,呢度ftm好惡架,成日覺得wm返工有得抖唔使做老闆出糧俾佢返去坐咁,返屋企又有工人唔 ...

Agree

WM返去都要教你陪溫書,講故事,做家務

WM要面對家庭及工作,一D都不比FTM輕鬆,唔明點解要比較

子爵府

mandy952 發表於 18-7-17 13:22
如果係咁,不如叫佢返工你再請工人,咁可能佢會積極返少少
唔係唔係
我意思只係我老婆做緊WM好辛苦
原本佢做FTM係冇咁辛苦的
我想俾啲支持佢啫

珍珠宮

goat 發表於 18-7-17 13:24
咪就係囉, 話24小時唔得閒的人, 不如檢討下自己efficiency仲好

話24無休忙到甩輪是心虚
怕受批評
成日見班師奶
快餐店三五成群早茶下午茶

男爵府

回覆樓主

我有返工,之前做過FTM,分別在於返工有假放、有糧出,病咗可以請假,中間lunch有個鐘抖下氣,啱傾又有同事傾下偈,真係無做FTM咁辛苦,不過FTM嘅樂趣係可以睇住小朋友成長,亦係無價。

伯爵府

樓主,我係女人,但我認同你。

我係ftm,不過我有工人,所以可能我係好多人眼中唔辛苦嗰種。我自己都知我係幸運的,仔細個時其實有時湊得辛苦,我都唔會出聲,始終湊細路點會唔辛苦?但選擇得生,又有工人幫,我自知唔好咁多怨言。我從來唔覺得我老公返來係有義務幫我手,佢幫我感激,佢唔幫要休息係好正常,我自己都返過工,其實返工有返工的辛苦,湊仔有湊仔的辛苦。我雖然曾經返工,但未試過一個人養起成頭家,所以我唔會否定老公辛苦養家嘅壓力,佢返到屋企要休息我責任係比個舒舒服服的環境佢。我見隔離夫妻版有ftm有工人幫,但仲成日埋怨老公唔理屋企嘢,我都覺得唔係咁好,一個家各司其職,做ftm又有工人其實自由度好大。

不過,我見有D女人,無工人幫的,好多時就會expect老公放工要幫手。我知我可能會比人話無資格批評。不過我都想講吓意見,我其實同意如果你選擇做ftm,就係選擇咗男主外女主內,我真係覺得老公放工後應該比時間佢休息,而唔係放工又要幫你手。做ftm係24小時,係好辛苦,但其實只係小朋友未返學前,到小朋友返學或上咗小學,夜晚醒嘅次數會少好多,日間返學時間又長,ftm如果時間分配得好,其實都有時間休息的。

換轉我係男人,一個人擔起成頭家,壓力一定好大,放工仲要做家務睇細路,人生真係會好灰。女主內個責任除了照顧小朋友,我覺得仲包括比個安樂窩老公返嚟抖吓。其實女人少D埋怨,多D欣賞讚美,老公會肯為你做多少少。

純粹個人意見,不喜勿插。

子爵府

可愛小肥媽 發表於 18-7-17 13:32
我有返工,之前做過FTM,分別在於返工有假放、有糧出,病咗可以請假,中間lunch有個鐘抖下氣,啱傾又有同事 ...
有假放有病假
但兩種假係屋企一樣要湊仔做家務
定其實放假真係可以咩都唔使做?
lunch亦唔係間間公司有
lunch time一樣要stay公司做住野食的
只係有糧出換你照顧小朋友既時間

子爵府

aidan08 發表於 18-7-17 13:33
樓主,我係女人,但我認同你。

我係ftm,不過我有工人,所以可能我係好多人眼中唔辛苦嗰種。我自己都知我 ...
睇完差啲馬尿都流出來
祝你地一家一直幸福落去

珍珠宮

goat 發表於 18-7-17 13:24

留意返,會狂呻個堆 ftm 好可能係返工 hea 開、無前途、唔想返工想唔撈,以為做 ftm 好爽,點知跌左落個伏。

一個人認真做好自己崗位一定辛苦

有 d 人打份 hea 工可以上一日網都有糧出
但呢 d 人一轉做 ftm 湊d under 6 既就無得蛇無得避,無能力 efficient, 對比咁大當然覺得佢最慘,仲會主觀地認為所有有返工既人都有得抖有得hea

有腦有錢有朋友有工人先好做 FTM ,好多野自己識安排,有質素有效率地做。

goat    發表於 18-7-17 13:44

珍珠宮

願我能 發表於 18-7-17 13:21
我做過ftm,係辛苦,但起碼係自己屋企辛苦先喎,小朋友訓左,咪坐喺梳化抖下氣囉,有電視睇或聽下歌,工作 ...

Agree.. 雖然 ftm 由朝做到晚.. 但係屋企點都自在過係公司...
家務既野... 其實係睇你點分配時間... (如果真係太忙... 咪買 d 機器代勞... eg. 洗碗機, 掃地機械人.. 抺窗機械人.. etc... 都唔係好貴姐...)
起碼係屋企自由好多... 有時忙裡偷閒係梳化 hea 一陣睇陣電視都得.. (係公司? 我以前無野做都要扮忙..)
不過代價就係無收入 lor...
同埋有時都要聽親友既冷言冷語...
(咁我食得咸魚抵得渴... 條路係我揀既... 人地講野我由得佢講...
最緊要我老公 ok 就得啦.. )

侯爵府

女人都係有份工好d

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-7-17 13:40
留意返,會狂呻個堆 ftm 好可能係返工 hea 開、無前途、唔想返工想唔撈,以為做 ftm 好爽,點知跌左落個伏 ...
你呢翻說話簡直大大巴打落呢班FTM度, 比樓主更直接

子爵府

goat 發表於 18-7-17 13:47
你呢翻說話簡直大大巴打落呢班FTM度, 比樓主更直接
佢想陪我一齊變箭豬

水晶宮

回覆樓主

其實我好怕聽到FTM 7x24呢句說話,講真有邊個媽媽唔係7x24?
最近清大假,又落雨無得做運動,送完囡返學就回家訓教,瞓醒食野,做下家務,湊囡放學前買定餸,接左囡回家煮飯!如果朝早無補眠,就做深層次清潔,大洗廁所,大洗廚房,抺窗.....
假如我是ftm, 除了接囡返學,我覺得其餘工作可揀做與不做,清唔清潔,間屋都係咁住,飯唔煮咪出街食,我認我是懶人,所以忙唔忙,真係可以自己安排,但返工,無得揀,只係在唔忙時可以偷懶,同埋坐車時可以將個腦放空一下!
同埋,女人做ftm, 男人擔起頭家好大壓力,因為佢有乜事,邊個撐起頭家?
純粹個人意見,不喜勿覆

公爵府

lingfu 發表於 18-7-17 12:54
其實我都唔明點解會講到24hr湊仔咁誇張
好似仔女唔會訓覺咁
但又有唔少jm話仔女10am前一定訓

人哋講緊初生BB咋?大咗梗係唔需要啦!
其實樓主你有冇真正幫手湊過BB?
申利: 因為c6好好,懂體諒,要求唔高,所以我從來無呻過湊小朋友辛苦,而且幾慶幸和享受。

首頁
23456...29

尾頁

跳至