自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

bik1229 發表於 18-7-17 16:36
簡單講,即係要有共同興趣。

yes,非常重要

其实朋友只係人生過客,唔駛太上心!

男爵府

greentea14 發表於 18-7-17 16:27
你說沒什麼朋友,好奇一問,你結婚時有揾倒女性朋友做[姊妹]嗎?

我自己,因為小朋友仲細,和好多舊朋 ...
有幾個朋友做姐妹, 婚後都有聯繫, 有約出來, 之後越來越少了, 通常都係我主動聯繫她們, 打電話去問候, 久了, 覺得好冇隱, 可能她們沒有當我係朋友吧, 而家我沒有去聯繫她們了, 或許朋友緣份已盡了

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

心語 發表於 18-7-17 12:27
由細識到大的人, 小學, 中學, 高中的同學, 出到社會工作的同事, 小朋友同學仔的家長以及學興趣班的認識的人 ...

如命中註定沒人緣,不可強求。就算係鬧人的說話,有人緣的人同無人緣的講出來,朋友的反應都已唔一樣。何必介懷呢?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都同樓主差唔多……
有幾個舊同事,
其中一個退休,
諗住約幾個出來飯局,
我whatsapp gp 都開左,
大家係左推右推,
結果……我係其中一個人的Facebook 見到佢地出來。
自此,我都唔再執著,
唔食就算,
退 gp 唔好煩。

人際關係真係無法強求……
放輕點腳步就好。

伯爵府

回覆樓主

我有一個可以傾心事既朋友,但係我主動揾佢10次佢先揾我唔知有無一兩次果種,有次我約佢,佢即刻應承,我講笑話原來你得閒,你又唔約我?佢話,我等你約我呀,咁我話,如果我唔約你呢?佢話,咁我咪唔出街囉。所以有時,唔好介意邊個做主動,好似我呢個朋友,性格好被動,朋友唔多,佢就係成日等我做主動約,但我地係fd到以姊妹相稱架

男爵府

小花媽咪 發表於 18-7-17 17:22
我都同樓主差唔多……
有幾個舊同事,
其中一個退休,
你看開就好, 比著我見到咁情況會心塞

珍珠宮

回覆樓主

就算好朋友,都未必常常見

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

心語 發表於 18-7-17 17:35
你看開就好, 比著我見到咁情況會心塞

唔放開可以點?
日子都係咁過,
要我煩的事還有很多,
別再窒息自己。

男爵府

sweet__heart 發表於 18-7-17 17:32
我有一個可以傾心事既朋友,但係我主動揾佢10次佢先揾我唔知有無一兩次果種,有次我約佢,佢即刻應承,我講 ...
我的性格似你的朋友, 她很幸運有你呢個朋友, 我就係主動約了幾次, 沒有下文, 已沒有了自信再約, 而對方又不會約下我, 咁就不了了之了

禁止訪問

男爵府

TiffChan 發表於 18-7-17 12:43

唔關你人緣差嘅事。以我為例,喜歡自己或同老公一起。朋友 ...
我希望老公之外, 生活上可以有其他朋友, 可惜事 與願違, 或許我要習慣下時下生活吧

子爵府

由細識到大的人, 小學, 中學, 高中的同學, 出到社會工作的同事, 小朋友同學仔的家長以及學興趣班的認識的人 ...

我明啊,傾閒計既好多,可以傾到好開心好有共鳴,但真正交心既好少,能夠約出黎單獨更加無咩,有時無得強求,雖然感到委屈,失落時都無人傾訴係幾慘,但好過你交個心出去人地利用你仲衰

子爵府

朋友貴精不貴多

男爵府

EvaHui520 發表於 18-7-17 17:49
我明啊,傾閒計既好多,可以傾到好開心好有共鳴,但真正交心既好少,能夠約出黎單獨更加無咩,有時無得強 ...
就係, 有時自己遇到唔開心時, 看著自己的通訊錄, 竟然一個可傾訴的朋友也沒有, 覺得自己己可悲

子爵府

心語 發表於 18-7-17 17:59
就係, 有時自己遇到唔開心時, 看著自己的通訊錄, 竟然一個可傾訴的朋友也沒有, 覺得自己己可悲 ...

我明啊,不過如其諗自己無朋友令自己更不開心我寧願做其他野令自己開心番,無計,有時唔係自己問題,朋友真係可遇不可求,有朋友都唔代表係做人就好成功,相反無朋友都唔代表好失敗架
開心d !

公爵府

回覆樓主:

人越大越發現人嘅虛偽,人緣亦越來越差。以前會好感慨無左啲朋友,但宜家一啲都唔可惜,而且習慣左同自己做朋友,活係自己世界,不被傷害。朋友呢個詞原來有血有肉,宜家只係一個虛詞。不過真正嘅朋友我已經視為親人,以最真誠相待。

珍珠宮

回覆樓主

我份人唔開朗,人地又嫌我太直接

我又無咩旨意人,又唔使人陪,係鍾意同岩傾既人傾計,我都無乜朋友架,但我無乜野

我得兩類朋友,一類係岩傾乜都講得,另一類係成日俾麻煩我,第二類無晒來往啦

男爵府

EvaHui520 發表於 18-7-17 18:02
我明啊,不過如其諗自己無朋友令自己更不開心我寧願做其他野令自己開心番,無計,有時唔係自己問題,朋友 ...
多謝你啊, 我好多次半夜瞓醒左, 個腦會不自覺想呢個情問題, 搞到失眠瞓唔到了, 哎, 自找的

男爵府

回覆樓主

當年的陪嫁姊妹而家都仲有見面,有啲係麻雀腳兼同一間公司返工,另外有啲大家生日都會約食飯,有啲會約埋去旅行,所以都仲有聯絡嘅!大家都相識超過廿年!真係好難得亦都好珍惜呢份友情!
之前間公司做左十幾年,已轉左工幾年但都keep 住同舊公司同事每幾個月出黎飯聚一次!

伯爵府

有老公同仔就得……其他人信不過

首頁
23456...7

尾頁

跳至