自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

yucl_hk 發表於 18-8-4 10:23
「美食沙漠」馬鞍山繼周三(1日)食客「吃光」首日開業的頌安商場吉野家後,今日提早一日試業的新港城爭鮮 ...

貪平啫。

香港人時間多的是...排隊係生活意義之一。

珍珠宮

she007 發表於 18-8-4 11:51
真係幾頭痕!我上水都嫌冇咩食,茶餐廳就多,馬鞍山真係

上水真係冇咩好食,最近食過一間西餐小店,都唔錯。兩個人叫咗一個意粉同豬手,加一300多,果日因為早食晚餐,仲送湯,包同飲品。(原本係加錢先有飲品set)

侯爵府

好媽媽勳章

轉運 發表於 18-8-4 12:10
we go,石門唔就腳,等得小巴或去mtr加車程,來回要一個鐘

石門我都成日去,多數去食嗰兩間韓烤,食肆好多好集中但講好食好特別唔算多

珍珠宮

「美食沙漠」馬鞍山繼周三(1日)食客「吃光」首日開業的頌安商場吉野家後,今日提早一日試業的新港城爭鮮 ...

唔駛呀
寧願搭車去第二區食好過!

水晶宮

olkan 發表於 18-8-4 12:24
上水真係冇咩好食,最近食過一間西餐小店,都唔錯。果日因為早食晚餐,仲送湯同飲品。(原本係加錢先有飲 ...

上水真係好少新店,久不久去openrice睇,又係果d,我覺得上水欠似樣的西餐,泰國菜,韓國菜...比較地某的舖就好多,如果約人食飯呢d都唔好坐嘅!

珍珠宮

廷廷媽 發表於 18-8-4 10:39
而家唔同了,我十幾年前搬黎商場鬼影冇隻,而家人山人海,因附近屋苑起左好多,得一個大型商場支持,所以 ...
哦,原來已經變左咁多,聽阿媽講,依加果度有大裝修,有部分裝修完成嘅都全部吳同曬

珍珠宮

she007 發表於 18-8-4 12:30
上水真係好少新店,久不久去openrice睇,又係果d,我覺得上水欠似樣的西餐,泰國菜,韓國菜...比較地某的舖就好 ...

上水租貴,除大陸人,冇嘜外來客,好難做。

男爵府

tomato100hk 發表於 18-8-4 10:32
其實馬安山係咪真係無嘢食到咁?

馬鞍山有好多間酒樓,有 d 貴少少亦有平民如稻香;茶餐廳都唔少。
另外,連鎖店有 tea wood, mos burger, 翡翠小籠包, pizza hut, 牛涮鍋, 牛摩, italian tomato, starbucks, 和民, Pepper Lunch,靠得住,越棧,莆田 etc。
我唔會話呢 d 食店點好,但都是一般其他商塲也有的平民嘢大路嘢。
淨係市中心都唔少,未計各細屋苑商場小店。

其實話馬鞍山係美食沙漠,都係某一小堆人,佢地主要話連鎖店貴,可能後生仔冇乜錢所以呻下啦。
佢地連唐記蒸飯都話貴喎。
佢地話唔好食的,主要係因為人地價錢唔夠平,佢地話好食果 d ,就只係一味得個平。
我就覺得,馬鞍山 ok 啦。

男爵府

回覆樓主:

咁我寧願係屋企食

子爵府

jutau 發表於 18-8-4 11:39

我多數食老友粉,呢種風味真係出面搵唔到,我唔食豆豉同筍都鍾 ...

我都老公都係成日去呢幾間...

唔明無連鎖快餐店就等於沙漠, 真心奇怪, 連鎖快餐店又貴用料又差, 唔明點解咁恨有...

侯爵府

好媽媽勳章

Cara2006 發表於 18-8-4 12:42
馬鞍山有好多間酒樓,有 d 貴少少亦有平民如稻香;茶餐廳都唔少。
另外,連鎖店有 tea wood, mos burger, ...

係而家先開咗咁多新嘢啫,早幾年元氣都未嚟時,大家真係冇啖好食

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

除左的政府樓...............個度的樓價都唔平..................

男爵府

happybebebe 發表於 18-8-4 10:41
都唔係,我覺得多選擇過沙田添啦

我覺得馬鞍山好好,食嘢選擇算多,我已經冇去沙田好耐,人又多又雜,反而馬鞍山人斯文 d 。
可能因為馬鞍山冇單幢樓,冇舊樓始終好 d。

大宅

禁止訪問

男爵府

我婚前住係馬鞍山,5年前,真係比較少食市,特別夜晚10點打後,選擇更少,所以叫做美食沙漠囉~但近哩幾年,多左好多唔同類型食市,叫做有平有貴,多元化左好多啦…唔同晒~
同埋d人講野洗唔洗咁苛刻呢~唔鍾意排隊食爭鮮,咁咪算囉…點解話人可憐呢…難道話人個個,從未排隊等位食飯?

男爵府

jutau 發表於 18-8-4 12:46
係而家先開咗咁多新嘢啫,早幾年元氣都未嚟時,大家真係冇啖好食

元氣開咗起碼五年喇。
其實好多都開了好幾年啦,講再以前就冇意思啦。
三十年前得恆安一條邨。

男爵府

月見草 發表於 18-8-4 12:52
元氣同板長都有,又不是太差喎!
老實說,呢兩間已經唔係貴嘢,馬鞍山D居民都唔算窮㗎喎,點解呢?
...

居民幾兩極的。
好多新私樓二萬蚊一呎,又國際學校。
但也有唔少屋邨,可能佢地消費力較低。

別墅

月見草 發表於 18-8-4 12:52
元氣同板長都有,又不是太差喎!
老實說,呢兩間已經唔係貴嘢,馬鞍山D居民都唔算窮㗎喎,點解呢?
...

我地食壽司一定唔去元氣板長,識食一定去富輝嘅小店,又新鮮又唔貴。支持獨立小店(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Cara2006 發表於 18-8-4 12:42
另外,連鎖店有 tea wood, mos burger, ...

你講嗰啲好多都係呢一兩年先開,美食沙漠呢個名,早幾年已經有,我經常夜返,以前八九點返去,選擇只有麥當勞和七仔

首頁
23456...7

尾頁

跳至