自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

複式洋房

馬爾太 發表於 18-9-10 10:28

邊個話band 1中一唔食煙!有啲名小嘅小六已食啦!

我個年代已經有
男男女女幾壞都有,不過傳統名校,好少有人傳出去。
有d玩得好狂讀到中五就無得升上去,有d玩得好狂A-level 衰左去外國讀大學,有d都升到本地U

子爵府

木土土 發表於 18-9-10 13:13

今時唔同往日,香港現在比後生向上流既機會比以前差很多很多 ...

好認同你
佢真系唔好成日話自己以前點點點
時代唔一樣啦!

子爵府

馬爾太 發表於 18-9-10 13:46

你問我,援交已經叫好好,起碼唔係傷害人。我見係學生攞籃球 ...

咁你仲會唔會幫你小朋友揀b1中學?

侯爵府

mother904 發表於 18-9-10 11:39
除左St Paul Co-ed超過90%入三大外,還有那些band 1名校有此佳績?DGS都係得60%左右

我正正舉呢個例子

子爵府

flyingcat 發表於 18-9-10 10:20
嚴格來說,學校是沒有Banding的,有Banding的是學生。當然,一間學校獲派較多Banding較低的學生,或會被大 ...

系哩個時候你出個咁既post??
每逢9月小六學生自行要開始考慮揀邊間
大家按小朋友程度揀唔好比人影響到

利申小朋友今年中一了

水晶宮

Meryl 發表於 18-9-10 13:22
其實只不過叫家長不要入不到band 1就天掉下來咁啫!
又不是判死刑~
而且over react 仲好影響孩子的身心成 ...

係呀,人生流流長,2年後我囡都揀小一,有d迷茫但開始想知自己想揀乜!

大宅

回覆樓主

其實band 1都有壞嘅學生,但始終會較少就真

翡翠宮

畀面勳章

Benbenmum 發表於 18-9-10 14:01
我正正舉呢個例子

全香港得一間學校有此成績,似乎冇乜代表意義。而且St Paul Co-ed是神校,已經不是一般band 1學校。
日日是好日

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-9-10 13:25
就算到今時今日,唔係自殺式填表都會瀨嘢。唉!今年升中派位直情痴晒線,亂咁派!好多跌穿保險線,叩門叩 ...
其實瀨野,咪叩門囉,洗乜打到人流血,打完啦,流完血啦,就會轉到校咩

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mw7183 發表於 18-9-10 14:06

心水清
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 18-9-10 14:33
心水清

但樓主冇出現過
其實係咪轉貼乜乜教育界人士既專欄
個人覺得篇文好離地

珍珠宮

mw7183 發表於 18-9-10 14:06
樓主今日註冊就開呢個post, 仲係要九月

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

用band1同band3 比太唔公平喇
無論乜學校,由細到大點教小朋友先係重點

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

子爵府

mw7183 發表於 18-9-10 14:01
咁你仲會唔會幫你小朋友揀b1中學?

睇資質。佢係band1條隊咪入band 1囉,佢係band2條隊咪band2囉。死谷爛谷入到band1但讀唔上有意思咩?大把家長去ek睇數據揀學校,你個小朋友只係數據咩?

子爵府

洋洋 發表於 18-9-10 14:49
我蠢唔明?佢目的想人去Band 3學校?

可能想人地睇完佢個post
B1 都唔好揀b1 學校

翡翠宮

畀面勳章

KK20010609 發表於 18-9-10 14:48
回覆 mother904 的帖子

你資料不正確, 你上網查看一下 DGS , University and Non-JUPAS offers (2018)
你資料不正確, 你上網查看一下 DGS , University and Non-JUPAS offers (2018)

As of August 2018, 97% of our S6 students who applied to universities outside Hong Kong, had received offers1. Universities outside Hong Kong which gave offers include:

• United Kingdom: Cambridge, Oxford, LSE, Imperial, UCL
  • Canada: University of Toronto, McGill and UBC
  • USA: Princeton, Berkeley, UCLA, NYU Steinhardt
  • China: Tsinghua University, Peking University, Shanghai Jiao Tong University
  • Australia: University of Sydney, University of New South Wales
  • Singapore: Yale-NUS
  • Japan: Keio University, Yamanashi Gakuin University
  • Holland: University of Amsterdam
...

我是看EK 2017年的資料,而且是回應香港band 1學校是否有90%入香港三大的問題。而你的資料也不是回應同樣問題,而是海外大學取錄DGS學生。

97% of our S6 students who applied to universities outside Hong Kong, had received offers1. Universities outside Hong Kong which gave offers include...
這段大意是說: 在申請海外大學的我校學生之中,97%獲得取錄。取錄的海外大學包括...

日日是好日

水晶宮

flyingcat 發表於 18-9-10 10:20
嚴格來說,學校是沒有Banding的,有Banding的是學生。當然,一間學校獲派較多Banding較低的學生,或會被大 ...

—定不是,自己-定是band5, 日日有警車停附近,25嵗才會考,留班及踢出校是常見!現送孩广子去留學

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

首頁
23456...16

尾頁

跳至