親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我舊年去左8日,米子入,廣島返,
買左2張單程飛。
第一日 到米子
第二日 米子-出雲-松江
第三日 境港 ,住皆生朝彩樂溫泉
第四日 米子-良由-鳥取
第五日 鳥取-岡山
第六日 岡山-倉敷
第七日 岡山-廣島
第八日 返港

第一次plan去山陰山陽有好多地方想去,
所以行程好趕,我地全程都係坐JR。

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-25 12:22
jm,我之前唔記得講,其實你決定岡山機場出入既話,都唔一定要買19000yen呢個pass既,你可以買4500yen(4日 ...

多謝你提醒,呢個4500超抵,考慮岡山廣島自駕車程兩個幾鐘,火車時間就30多分鐘,都係買貴飛遊火車河算

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Wronglover1 發表於 18-9-26 18:52
多謝你提醒,呢個4500超抵,考慮岡山廣島自駕車程兩個幾鐘,火車時間就30多分鐘,都係買貴飛遊火車河算:wa ...

因為4500呢個係無新幹線&只得4日pass,所以咁平囉

男爵府

koizaki 發表於 18-9-25 15:58
我舊年去左8日,米子入,廣島返,
買左2張單程飛。
第一日 到米子

請問你買乜pass?

男爵府

Wronglover1 發表於 18-9-26 18:58
請問你買乜pass?

我買山陰&岡山地區4日pass。
雖然有隻山陰山陽7日 pass,
包埋岡山去廣島果程,但係要19000yen。
我計過用4日pass,其他日子另外買飛,
平過買7日pass。

公爵府

koizaki 發表於 18-9-26 20:01

岡山去廣島新幹線單程好似係咪要6千幾yenwronglover jm佢係決定岡山出入,即係要買來回,即係起碼都要12000yen?(之前聽講話有回數券優惠,來回2程=2回,唔知依家仲有無呢),同埋如果要坐指定席係要再額外俾錢㗎。19000yen pass就免費坐指定席(要事先劃位)、仲有免費坐去宮島JR公司既船&廣島JR公司既巴士,所以要好好計數、自己衡量吓喇推薦呢個blog:https://nicklee.tw/?p=1841 好有用㗎,我第一次自由行果時都係靠佢值得睇睇呀

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-27 09:08
岡山去廣島新幹線單程好似係咪要6千幾yenwronglover jm佢係決定岡山出入,即係要買來回,即係起 ...

我冇留意到果位姐妹ge行程係岡山出入,
我只係就我自己個行程答返佢我用咩pass咋。
因為我唔行回頭路,岡山去廣島買單程,
計過唔買7日pass會平d

公爵府

koizaki 發表於 18-9-27 11:54
我冇留意到果位姐妹ge行程係岡山出入,
我只係就我自己個行程答返佢我用咩pass咋。
因為我唔行回頭路,岡 ...

我都覺得唔走回頭路會慳返d錢&時間但你米子入廣島出,咁你係買HKA米子、HKE廣島?HKA米子果程單程咪好貴囉?

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-27 13:40
我都覺得唔走回頭路會慳返d錢&時間但你米子入廣島出,咁你係買HKA米子、HKE廣島?HKA米子果程單程咪 ...

係啊!最初係想米子入,岡山走,
坐同一間諗住會平啲,但都要3千幾。
後面因爲想去埋廣島,就計下買單程幾多錢,
原來都係差唔多,我2張單程加埋3500左右。

公爵府

koizaki 發表於 18-9-27 18:36
係啊!最初係想米子入,岡山走,
坐同一間諗住會平啲,但都要3千幾。
後面因爲想去埋廣島,就計下買單程幾 ...

明白明白,因為我之前都search過米子單程幾錢,點知個價錢仲貴過買來回請問HKA米子飛機餐係咪正常餐啊?(抑或係一個包?)我今年11月會去thanks

伯爵府

M&A Mom 發表於 18-9-19 01:34
十月尾去十二天
廣島入廣島出
廣島-->松江/出雲-->鳥取-->岡山/倉敷-->尾道

我都plan緊出年暑假玩十一天,同你一樣,廣島入廣島出。想問JM你有無景推介呀?

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-27 18:47
明白明白,因為我之前都search過米子單程幾錢,點知個價錢仲貴過買來回請問HKA米子飛機餐係咪正 ...

我地果次食腸仔包
因為之前都試過係食包,所以我食飽左先上機。

公爵府

koizaki 發表於 18-9-28 23:48
我地果次食腸仔包
因為之前都試過係食包,所以我食飽左先上機。
...

竟然係咁呀...咁咪同去沖繩一樣?但之前好似喺fb睇過有人話係正常餐,唔知係咪改咗呢?我website搵CS order咗生果餐,佢又無reject喎.. 咁我地都係食飽d先上機啦,thanks jm

公爵府

蘑菇 發表於 18-9-27 23:37

我都plan緊出年暑假玩十一天,同你一樣,廣島入廣島出。想問JM ...

我啱啱發現呢個「觀光景點設施」既24小時/72小時既pass呀(不包交通費),要download個app:「sanin pass」再去指定地點購買,我download咗來睇,見佢包咗好多景點,好似幾好咁喎
https://www.sanin-tourism.com/zh-tw/tourist_pass

公爵府

仲有呢個¥1000暢遊漫畫王國鳥取pass(4日內去佢指定既6個景點,不包交通費),但要買JR山陰岡山pass(¥4500果種)先買得,呢個優惠做到31/12,唔知下年仲有無
https://toripy.pixnet.net/blog/post/118500189-%E5%86%8D%E7%8F%BE%E6%9F%AF%E5%8D%97%E5%91%A8%E9%81%8A%E5%88%B8

伯爵府

hfl2000 發表於 18-9-29 09:19

竟然係咁呀...咁咪同去沖繩一樣?但之前好似喺f ...

我七月尾搭HKA去九州,宮崎入,鹿兒島出,都係食正常餐。

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-29 09:24
我啱啱發現呢個「觀光景點設施」既24小時/72小時既pass呀(不包交通費),要download個app:「sanin pass」再 ...

男爵府

koizaki 發表於 18-9-26 20:01

公爵府

我啱啱發現HKA 12月加開咗星期二去米子既班次,做緊特價,連稅$1160咋,超抵呀唔知有無jm啱?啱就快d買啦,11月2日出票就要俾燃油附加費啦

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-27 18:47
明白明白,因為我之前都search過米子單程幾錢,點知個價錢仲貴過買來回請問HKA米子飛機餐係咪正 ...

Hi 你賞楓之旅正吾正?衣食住行如何?我下星期飛,看天氣預報,鳥取米子境港好凍下

首頁

尾頁

跳至