自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

雅兒 發表於 18-10-24 17:24
回覆 metrochung 的帖子

我有同事都係咁,很愛用自己的標準來衡量別人旅行的安排。

嘩⋯你講得好到位!
我相信呢個系樓主既心態!

我都試過有同事系咁,系半年前去名古屋,每次傾開有關旅行話題,佢又拎返出來講個次既旅遊經⋯⋯⋯cxyz(最尾加句,你知唔知,我心諗,頂,我聽過好q多次啦!)⋯⋯有一次我頂唔順話,我實知啦,你講過咁多次,自從個次之後佢冇再講啦⋯⋯唉,終於鬆一口氣

水晶宮

畀面勳章

樓主我明你
我會自由行,但不會自駕,因不想旅行仲要花精力揸車,但有個朋友因為咁取笑過我,仲要好似發現新大6咁:吓識揸車邊有人唔自駕?你怕乜?好易喳喎,輪流揸唔會攰㗎喎!好玩d㗎喎!有大有細搭交通工具唔方便喎⋯(下刪一百字)

佢以為自己好醒不過我一笑置之

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自我感覺良好吧!! 理得佢呀!!

子爵府

回覆樓主:

以前曬旅行已好威威 依家曬自由行渣車 真係好老土 人地外國其實好平常 唔知點解港人咁樣

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pydorothy 發表於 18-10-24 15:50
同老公楂車自由行去玩,好似好大成就。

有d人少少事就奶似中諾貝爾獎咁巴閉架啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可能人地真係覺得好大成就感呢. 響一個新地方揸車, 去發掘新景點, 中間又可能遇過唔好難處, 自駕遊都有佢既樂趣.

我見到朋友可以自駕遊 (啱啱搣甩左p牌), 好開心, 雖然我唔認同咁快就去自駕遊, 但我都覺得佢好勁.

侯爵府

回覆樓主

究竟講自己自由行有咩問題?去旅行唔係跟團就係自己去㗎啦。

大宅

rex13 發表於 18-10-24 17:45
haha,而家我都避談呢類話題

題外話⋯而家資訊咁先進,其實就算冇去過,上網睇完,話自己去過,仲 ...

我又不會在意到令我自己改變嘅行為同思想,,咁啱有個post同自己差不多經歷咪呻幾句。

翡翠宮

ricky_wk 發表於 18-10-24 17:21
我鍾意自由行, 唔會自駕喇
唔使咁傷神,又怕有 hi hi 碰碰,費時煩
同小朋友搭下公共交通工具,畀佢見識下,

我都好鍾意搭人地d巴士,地鐵,睇下人地既生活係點

子爵府

無話可說 發表於 18-10-24 16:47
我老公係職業司機,所以放假旅行都唔太想揸車!不過有d地方真係大,坐車麻煩又貴,局住揸咋,我坐隔離又要 ...

我爸都係職業司機,上次同佢去沖繩,佢專登申請左國際車牌,我以為佢想揸啦,點知原來唔係,佢話平時開工日日揸仲揸唔夠咩,唔揸。所以全程都係我c6揸。
我c6平時少揸車,只係有時幫公司同事揸下公司車,所以佢話都幾好玩 。

珍珠宮

newcook 發表於 18-10-24 15:56
我覺得好多鍾意自由行既都會鄙視D仲跟團既......

有同感,好鬼老套。有D人的確覺得識自由行自駕遊就高人一等。表示佢地有學識見識膽識。點解要跟團皆你無鬼用,樣樣驚驚青青,要人照顧,唔識獨立。
我三様都試過,各有好處同壞處,世上係無完美方案,百貨合百客。
唔係偏激。我比較喜歡跟團,但弟妹喜歡自由行,又係有少少覺得自己“勁”嘅feel啦!有一次佢地去旅行無叫我,我問點解。佢地話:“我地自由行喎!你得咩?!叫你都唔嚟啦!“ (語氣係鄙視嘅) 。

翡翠宮

家文 發表於 18-10-24 18:35
我爸都係職業司機,上次同佢去沖繩,佢專登申請左國際車牌,我以為佢想揸啦,點知原來唔係,佢話平時開工 ...

通常平時無揸車既先鍾意自駕

象牙宮

家文 發表於 18-10-24 18:35
我爸都係職業司機,上次同佢去沖繩,佢專登申請左國際車牌,我以為佢想揸啦,點知原來唔係,佢話平時開工 ...

咁沖繩係幾好揸既,舒服過香港揸車!不過我老公無話享受,但又唔會覺辛苦囉,車程唔太長,可接受!試下去九州,下下揸3個鐘,就一定唔享受囉!

子爵府

bb2 發表於 18-10-24 18:51
通常平時無揸車既先鍾意自駕

無錯

我爸而家都鐘意自駕呀,鐘意做乘客囉,有柴可夫車出車入。但如果我父母自己同佢地啲朋友旅行,佢地會跟團,乜都有人安排好,唔使自己煩丫嘛。

珍珠宮

回覆樓主:

自己plan煩d,但free d

子爵府

無話可說 發表於 18-10-24 18:52
咁沖繩係幾好揸既,舒服過香港揸車!不過我老公無話享受,但又唔會覺辛苦囉,車程唔太長,可接受!試下去 ...

我相信大多數職業司機都唔會享受"揸車"呢個動作喇。
之前去過福岡博多個邊,交通實在太方便,根本無需要自駕。如果去埋熊本個啲先會考慮自駕。

珍珠宮

王國教室勳章

newcook 發表於 18-10-24 15:56
我覺得好多鍾意自由行既都會鄙視D仲跟團既......

咁都有得鄙視
我通常自由行,去到當地會join day tour

伯爵府

自駕遊真係好開心(emoji)
純粹開心些牙,並不關叻唔叻事

公爵府

有某D自由人係會講到跟團人好似乜都唔識
所以要跟團
但我只覺得有時跟團都幾好
乜都唔洗諗

伯爵府

通常笑人跟團既,我一講朋友去南美加南極係要跟團,佢地就收聲;其實各有各玩法,有得去旅行都係開心既,無分跟團定自由行

首頁

尾頁

跳至