自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

子爵府

KATRINE 發表於 18-10-25 21:04
揀学校前吾係已了解学挍的狀况先報?'

了解咗都冇用,一直話㓉動教學,入讀後原來學校都是谷,好多家長都表示被騙,我們就是知道子女不是讀書料子,先入讀這間

子爵府

馬爾太 發表於 18-10-25 20:58
的確有班係讀得輕鬆,因為1. 家長識教;2. 人哋真係讀到書。

是,我大仔讀到書,但唔願做功課,都好煩,當年晚晚做到十一,二點,成家人新聞都冇得睇,因為唔開得電視,怕仔更唔尊心...搵學校老師,社工,解決佢唔願做功課原因,最後都冇支援...我仔現在中學了,成績勉強啦!最大問題是唔肯做功課,一係hea做,(emoji)日比老師彈回頭,他就更唔做

子爵府

secretrose 發表於 18-10-25 23:06
好多小學六月中至七月中超無聊,唔明點解要咁趕?

又係喎!六月考完試,對埋卷,就響課室睇電影,開大食會

子爵府

bongbongpatty 發表於 18-10-25 23:40
測驗默書考試
我仔講默書吾合格
中文老師日日吾俾放小息

是,唔合格是死罪,唔合格要罰,我好唔開心是,我女有溫習,我幫她預默了四,五次,每次都有改正,但女吸收力真係好弱,平日功課已經夠多,只能星期六,日溫默書,最後都係唔合格,老師響分數位置蓋印內容是,「成績未如理想,請督促貴子弟努力溫習,以求進步」我自己睇到都好唔開心,因為我和女都有努力溫習的,女小一時我已經告訴班主任,社工懷疑女有學寫障礙,今天小二,我又再告訴班主任,她亦說有留意到,只是叫我用方法教,日日咁多功課,做完都夠鐘上床(10:30)已經叫好彩,星期六,日又溫默書,仲邊有時間做練習?真係唔洗去公園玩下?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LedTV 發表於 18-10-26 02:20
我識個個係爸爸
小一,
安排勁多嘢比女學

咁谷咁叻又點! 成日覺得人既精力係有限的
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章

馬爾太 發表於 18-10-25 20:25
EK大把家長撐!功課愈多即係程度愈高,考band 1中冇難度!

得罪講句,好多嘢係家長自己攞嚟。

你啱

男爵府

回覆樓主:

小朋友8點返學,3點放學 放學後又要做功課,補習,真的太辛苦了
家長又諗諗自己9點放工,6點放工,放工後咩都唔洗理,食飯,睇電視,玩手機 。
小朋友還要應付學校既野

子爵府

子若 發表於 18-10-26 00:27
好似話間中學band2,麻麻地,都有幾多人話呢間小學太happy。有d人仲話好多happy school家長都有私補...
...

happy 同谷的学校都會私補。一切取决父母!

男爵府

回覆樓主:

小朋友8點返學,3點放學 放學後又要做功課,補習,真的太辛苦了
家長又諗諗自己9點放工,6點放工,放工後咩都唔洗理,食飯,睇電視,玩手機 。
小朋友還要應付學校既野

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-10-25 23:56
會擔心學習進度嗎?要好信任學校同子女先得

其實家長最清楚自己小朋友,囝仔説老師教書後有Glossary, 我自己讀大學時也沒留意他們教的東西較local深入很多。

子爵府

柏仔媽咪 發表於 18-10-26 06:44
了解咗都冇用,一直話㓉動教學,入讀後原來學校都是谷,好多家長都表示被騙,我們就是知道子女不是讀書料 ...

我識有人入左心儀的 happy school 點知轉左校長,方針大轉。真係好無奈

公爵府

回覆 cattz288 的帖子

我識一個佢女真係讀2間!上午九龍塘私幼!下午津幼!佢好自豪㗎!日日話佢女好叻!

子爵府

yiuki 發表於 18-10-26 07:36
家長又諗諗自己9點放工,6點放 ...

冇錯,我朝早返工出門口,佢就同我一齊出門口返學,我放工返屋企6點,可以休息下,佢仲要做功課,如果第2日默書,仲要温埋習,又食飯,又沖涼,攪完都9點幾10點,要上床訓覺

男爵府

wkpig166 發表於 18-10-25 20:17
教育局22年前推行小學全日制,政策原意希望學生在老師指導下,盡量在校完成功課,下午可進行多元化活動, ...

我個仔功課每曰十樣八樣永遠係父母指導完成!邊有老師?老師係上堂啫!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

castle100 發表於 18-10-26 07:55
回覆 cattz288 的帖子

我識一個佢女真係讀2間!上午九龍塘私幼!下午津幼!佢好自豪㗎!日日話佢女好叻! ...

好痴線! 日日趕頭趕命為乜! 我仔試過一日, 就係因為學卷kg轉校去私幼, 主任叫我返多一日先可以用學券學費! 幫我慳錢!
真係一日都嫌多
放下自在

公爵府

yiuki 發表於 18-10-26 07:36
家長又諗諗自己9點放工,6點放 ...

返工食足一小時飯
有時上下fb bk
現在D(emoji)仔
小息只可以食下嘢
傾下計
扣埋上上落落得10 mins

子爵府

99dogdog 發表於 18-10-26 01:10

根本好多係啲家長有份搞出來,當年話改全日幾多家長支持 ...

Yes!!!!!!!
講來講去,家長真的是最大問題
我時常說,家長就是客,如果個個都係真心要教育改革,例如改回返半日、全日但下午不上課,家長一齊出聲,學校不會不聽
少功課話驚輸蝕俾人、下午唔上課話驚小朋友學少咗野、放早冇人睇仔阻揾食、普教中好正順手當學埋普通話....聽太多了!

大宅

nerolibaby 發表於 18-10-26 07:53
我識有人入左心儀的 happy school 點知轉左校長,方針大轉。真係好無奈

身同感受,超無奈。

男爵府

柏仔媽咪 發表於 18-10-26 07:15
是,唔合格是死罪,唔合格要罰,我好唔開心是,我女有溫習,我幫她預默了四,五次,每次都有改正,但女吸 ...

咪係囉!學校太多功課或默書,考試!我個仔好弱雞!未適應就要考試!平時默書都〇分!跟住父親大人話〇分放假唔準出街玩!咁點?永遠困?

子爵府

非常同意!我小朋友學校不是名校,沒有補習,做功課專心,仍然日日只與功課默書測驗為伴見到心痛

首頁
23456...15

尾頁

跳至