心聲留言

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

luckybaby2011 發表於 18-11-8 11:35
生活好攰、攰到唔想同人溝通、總不能一見就訴苦

身同感受

子爵府

anyuser18 發表於 18-11-7 13:11

咁又唔係

我都有呢D朋友,其實都好想幫佢,但聽太多太密時自己都頂唔順,調轉我呻嘅時候,又吾見佢有心機聴喎!
要學習享受一個人,吾好太倚賴人!

子爵府

我又係愈來愈孤僻,獨來獨往,唔需要朋友,其實覺得自己好怪

大宅

gilgil39 發表於 18-11-28 21:48
我都有呢D朋友,其實都好想幫佢,但聽太多太密時自己都頂唔順,調轉我呻嘅時候,又吾見佢有心機聴喎!
要 ...

其實身邊的朋友有多少會是肯聽人訴苦?多數都是吃喝玩樂時才聚埋一齊,有時拒絕左一次之後佢地就冇再搵我了。

男爵府

熱血金章

個人覺得朋友是必需的,因為個人的力量始終有限,好多時遇到困難或樽頸位時,未必個個人都有能力去衝破這些難關......

可能男、女對朋友的態度不盡相同,女性之間的友誼可能會計較多一點吧!

男爵府

Bob_Lennon 發表於 18-11-29 16:14
個人覺得朋友是必需的,因為個人的力量始終有限,好多時遇到困難或樽頸位時,未必個個人都有能力去衝破這些 ...

我和老公傾過「朋友」 問題。 老公話男人比較直爽,fd就fd, 唔fd就算。

女人(普遍上) 比較小器, 會記仇,愛比較,會做得出「表面上好fd, 背後講你壞話」. 女人之間嘅友誼比較複雜

男爵府

熱血金章

greentea14 發表於 18-11-30 23:47
我和老公傾過「朋友」 問題。 老公話男人比較直爽,fd就fd, 唔fd就算。

女人(普遍上) 比較小器, 會記 ...

說得對!就係咁喇!而且男人就算冇乜時間見面聯絡,那份友誼依然長存;相反女人就要keep住聯繫去維繫一段友誼。

也許是女人天生比較情感化和多心事,需要一個人去聆聽自己嘅心聲。

反而男女之間嘅真友誼先最難keep。

公爵府

非常同意,唔好話朋友,姐妹、表姐妹,堂姐妹都有可能系咁。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

小傑媽媽 發表於 18-12-1 16:36
真係好難揾到推心置腹既朋友,我好重視朋友,但d人往往都係有事要幫手就識揾我,冇事想揾佢陪我行下街散下 ...

仲有就係一旦你唔幫佢,以後你搵佢佢都會話忙或者直程唔理睬你。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

小傑媽媽 發表於 18-12-1 16:40
對於某d人黎講,朋友既作用只在於互相利用!

其實互相利用就唔係朋友

男爵府

講多少少,我常在bk看到不同jm出文,類似咁:「10年前,我和她曾經日日見面,日日傾計,有咩第一時間分享,互相最了解對方.....後來唔知點解,各有各忙,定我有咩地方佢唔鍾意,丟淡左友情。我唔知佢近況。其實我好掛住佢。但佢好似唔想親近我」

曾經,我地見住某些女性友人,明明見住佢地friend到爛,日見夜見一齊玩。到左某日, 我發現佢哋連普通朋友都不如。會驚嘆: 女人友情好似紙咁薄。

伯爵府

greentea14 發表於 18-12-3 01:17
講多少少,我常在bk看到不同jm出文,類似咁:「10年前,我和她曾經日日見面,日日傾計,有咩第一時間分享 ...

所以吾可以太近日日見,一旦近咗就會出真性情,要彼此包容無隔夜仇先得

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

最近我出席舊同學聚會(全女班), 感受深刻。 人脈關係似蜘蛛網(劇集人物介紹果d, 箭咀指黎指去)。 我同個老公解釋, 佢完全唔明白,下,使唔使咁複雜?

我的一些觀察:
1) 維繫友誼, 要健康時間金錢閒情。 要嗰排自己狀態ok, 冇特別唔開心事(如照顧臥床長者)。 雖然, 係人都知『朋友』好重要, 但真心,朋友係有餘暇先經營到

2) 女人嘅友情有一種佔有慾,「 我當你係best friend, 所以都希望你當我一樣」 。所以是但一方有嫌隙, 就會變得好明顯。

3)一d女性朋友, 佢哋真係會比較對方的拍拖/結婚/生仔步伐, 行得慢嘅會自卑/心急。

伯爵府

greentea14 發表於 18-12-3 09:42
最近我出席舊同學聚會(全女班), 感受深刻。 人脈關係似蜘蛛網(劇集人物介紹果d, 箭咀指黎指去)。 我同 ...

2) 女人嘅友情有一種佔有慾,「 我當你係best friend, 所以都希望你當我一樣」 。所以是但一方有嫌隙, 就會變得好明顯。

呢點就係大部分人既死因

大宅

我鍾意自己一個多過同人一齊 自在好多

大宅

回覆 小傑媽媽 的帖子

瑪瑙宮

baby'sbreath 發表於 18-12-8 06:37
我鍾意自己一個多過同人一齊 自在好多

same same

首頁
23456...7

尾頁

跳至