自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

今日我有去默哀一分鐘。我反感雙十一shopping呢個idea。導出現代人對世戰的無知。將快樂建築在痛苦之上。

用戶要求終止服務

jasmineoj 發表於 18-11-11 14:40
一個人走落嚟點生活…一定吃咗好多苦頭

投靠阿叔囉,後來做學師仔....太仔細都唔知喇,佢無腦退化但脾氣真係好怪

侯爵府

親子王國15週年勳章

大將軍 發表於 18-11-11 12:43
Remembrance day 係for 全部打過仗嘅軍人
11:11 am 所有人都會停止工作一分鐘,去紀念呢班保衞國家嘅英雄

細個時仲有日公眾假期,老師唔多唔少都會講下因咩事放假,而家假期都冇,新一代更加唔知。其實香港仲有好多戰爭遺址,但都冇咩人提

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔捐都唔洗咁涼薄講淘宝双11.她是去血併,但是個比喻。

軍人就真係血併,用自己的生命去保護自己或別人的國土。咁無私地犧牲,有些死去,有些终生殘廢,而家仲在生都七老八十。縱使有人唔認同幫補下他們的老年生活,都積下口德啦。

我不是反对双11去淘,人是有自由的,但說話都要睇下塲合。

大宅

tonyboyhk 發表於 18-11-11 10:37
不愧全港最出色老母討論區,萬年AC都要入來玩下

「如果唔係得呢班軍人保衛,可能閣下老母都無機會見下呢個世界」

多謝JM咁有水準嘅留言...希望吾好越嚟越少人記得呢個日子真正嘅意義

伯爵府

多謝各位jm的留言解釋11/11的意義。
令我知識廣了。

題外話,一早就見新聞報導光淘寶,京東今年又怎樣怎樣破銷售額,真心覺得是令人興奮的嗎?
有多少是為買而買,又因此而產生大數的垃圾,對得住自己的荷包,也對不起地球

用戶要求終止服務

asa2012 發表於 18-11-11 15:23
多謝各位jm的留言解釋11/11的意義。
令我知識廣了。

其實去得多淘寶就知根本淘寶一年不同日子會有滿減,或者受歡迎嘅嘢例如掃地機器人都不會減好多,幾百蚊先減得少少,不必視雙十一為必須購物日。
或者再等人民幣跌都會更抵買

珍珠宮

oran04 發表於 18-11-11 14:55
細個時仲有日公眾假期,老師唔多唔少都會講下因咩事放假,而家假期都冇,新一代更加唔知。其實香港仲有好 ...
你係咪指以前8月最後一個星期一,香港重光紀念日?

我以前80年代小學時期, 11月可以放既學校假期好似只有孫中山先生誕辰(11月12日)。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RelaxHippo 發表於 18-11-10 23:32
你係咪指以前8月最後一個星期一,香港重光紀念日?

我以前80年代小學時期, 11月可以放既學校假期好似只有 ...

唔係呀,8月係重光紀念日,11月11日係和平纪念日,重光紀念日係紀念二次大戰結束,香港脫離日本佔領。和平紀念日係紀念第一次世界大戰結束,以前重光紀念日係假期,後來回歸後取消假期,紀念活動兩者合拼一齊搞。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

JoanC 發表於 18-11-10 20:09

話係國殤,但係就籌款俾其他國家居住係香港嘅軍人及家屬?點 ...

當年為港捐軀的,又何止香港人?加拿大澳洲成團人葬身香港,紀念墳場港九都有,英軍更多,我就講唔出咁涼薄嘅說話

子爵府

回覆樓主:

呢篇都好值得睇,我睇到眼濕濕

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155876985641819&id=696441818

公爵府

jasmineoj 發表於 18-11-10 18:46
香港島有賣旗紀念為香港戰死嘅軍人

Remembrance Day
今朝一早都有人問我今日去唔去中環睇儀式,不過⋯我見到呢個message 已經係下晝
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

WWT1234 發表於 18-11-11 16:42
Remembrance Day
今朝一早都有人問我今日去唔去中環睇儀式,不過⋯我見到呢個message 已經係下晝
...

下年會記得都OK
到時一齊提下身邊嘅人

伯爵府

jasmineoj 發表於 18-11-11 16:36
呢篇都好值得睇,我睇到眼濕濕

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155876985641819&id=69644 ...

好洋蔥
睇完我明白到,捐款未必係當事人受惠,而係一份心意,感謝軍人犧牲,亦令家屬安慰。

子爵府

Hanayori 發表於 18-11-11 16:56
好洋蔥
睇完我明白到,捐款未必係當事人受惠,而係一份心意,感謝軍人犧牲,亦令家屬安慰。
...

外籍兵團同我地無親無故都肯為我地死

侯爵府

tonyboyhk 發表於 18-11-11 10:37
不愧全港最出色老母討論區,萬年AC都要入來玩下

珍珠宮

Ytteb 發表於 18-11-11 12:05
當年加拿大兵都為香港死好多

赤柱軍人墓地入口第一個死者係一個廿歲加拿大兵,train左一個月都唔夠就被派來香港,咁後生就過身,仲唔係為自己國家(雖然當年都係英國一部分),所以專登葬係大門。
我只能講香港人國民教育係極差,中史唔識,
香港史更係空白

用戶要求終止服務

goat 發表於 18-11-11 17:06

我以前都好怕讀歷史
但一講到紀念和平、戰爭,我覺得就應該嚴肅少少,唔知或唔傾就不好出聲。以滿足物慾為理由,實在對先人不敬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mitchan 發表於 18-11-11 12:06
我頭先碌fb都見到其他page share呢個screen cap呀

我喺朋友個facebook度都見到喺度瘋傳
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-11-11 12:44
其實一戰都有華工團參戰,但呢個對香港人距離更遠,認識更少

一戰華工呢段歷史咁僻佢地唔會識架啦。況且一戰邊會同香港/中國無關,香港只要有中三程度,一定會讀過袁世凱廿一條啦

首頁
23456...11

尾頁

跳至