自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

catcat笑 發表於 19-1-9 09:33
jm我見你啲回覆,你都決定左心中有數
咁你怕啲咩?

我都好亂
應該咁講,做呢種工已經灰晒做到,個人負面左,錢係搵到,之後再做返1定得1半,但就驚見自己身體咁差,每月都用1/6睇醫生,每日都身心行屍走肉咁,冇左積極的態度,好想沉澱下再出發,小孩好痴身,日日叫我湊佢,等佢大d先返工喎 我自己其實好知道我全職湊佢,佢一定無論學業和成長都有幫助,但有時個人就係咁囉,其實我幻想一遞信我就會從身reboot,對小孩和我家庭都有好處,我老公話我好耐無笑

別墅

jessicap 發表於 19-1-9 09:49
當年工作壓力大, 加上大仔升小一, 所以係佢K3下學期做FTM, 個人開心好多, 跟住在家附近找一份part time, ...

jm你當時只是求其搵到份pt 咁有冇後悔?因為錢和地位少左?

別墅

mandy952 發表於 19-1-9 09:45
我係,升小真係要睇實,成績品行價值觀就係呢個時間定型

正正覺得老人家工人湊係比唔到,品德教育,朋輩相處個些
我一請假湊佢返學放學佢就笑到呢…

別墅

小貓1124 發表於 19-1-9 09:30
唉.....我都係
上個月入院個胃有事,今日又痛過,又病假....
諗緊攞完bonus就辭職~

我小孩都問我,做咩好像唔開心,心痛死我

男爵府

樓主,我覺得唔使聽咁多意見,從你字面間已經見你有答案,經濟許可同埋照顧身體先係最重要!每人都有自己立場,有人永遠唔鍾意做ftm, 有人就覺得做ftm係最值得,唔好話forum, 身邊幾個朋友立場已經好唔同,你依照你心想既去做就得,加油!

子爵府

回覆樓主:

我小朋友幼稚園社工講,小朋友性格6歲時已經定咗7-8成㗎喇。所以如果想培養良好性格應該喺幼稚園階段做FTM.
小一做FTM嘅,多數都係想跟功課。

大宅

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 09:57
jm你當時只是求其搵到份pt 咁有冇後悔?因為錢和地位少左?

搵番文職,當然人工和職位差好遠,呢個一早預咗,鬼叫做人阿媽,冇辦法,慳d駛,你唔理,誰理你個仔,工人攪到佢地成日病成日看醫生,天氣轉涼,還要開風扇吹住佢地訓,看完又要飛的返工,個d都係$又辛苦,走來走去。

大宅

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 16:47
返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小 ...

我在女兒找小學時就resign做ftm, 其中一個原因是工作壓力,想找藉口遠離壓力和陪伴女兒成長,初時想過停一兩年待女兒適應了小學就返出來工作,點知女兒小學很痴我,返工的事 擱置了,拖下拉下,又養懶了,直至女兒中五了我才再出來工作

水晶宮

回覆樓主:

我,雖然錢少左,咪慳啲,上小學要適應,我又覺屋企唔算太多野做,等佢穩定就做返野

wcpcelia    發表於 19-1-9 15:35

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 07:40
一樣,但真的諗到退休,就好爭扎
做女人真的煩,男人真的睇小孩方面簡單好多咁
...
女人可以逃避工作壓力用偉大藉口做FTM
男人有幾多個可以
尤其在香港

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

別墅

lingfu 發表於 19-1-9 11:30
女人可以逃避工作壓力用偉大藉口做FTM
男人有幾多個可以
尤其在香港

ftm 唔係做一世既
當然我知有些女人係咁,不過又咁,如果老公真的成功照顧得子女好,ftd我都贊成架
因為湊小孩真唔易,天生天養除外
不過我個case就唔係囉

別墅

blinknogood 發表於 19-1-9 11:24
我在女兒找小學時就resign做ftm, 其中一個原因是工作壓力,想找藉口遠離壓力和陪伴女兒成長,初時想過停一 ...

哈哈 你經濟實力有先可以到中五啦

別墅

blinknogood 發表於 19-1-9 11:24
我在女兒找小學時就resign做ftm, 其中一個原因是工作壓力,想找藉口遠離壓力和陪伴女兒成長,初時想過停一 ...

咁你咁耐冇做工,轉左行嗎

公爵府

回覆樓主:

如果講到份工令你身體咁差
唔洗有其他原因
也可以先resign啦
身體/情緒健康行先~

琥珀宮

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 09:55
我都好亂
應該咁講,做呢種工已經灰晒做到,個人負面左,錢係搵到,之後再做返1定得1半,但就驚見自己身 ...

想做未做囉,當放個長假,當然同時又要慳家d,如少出街食飯,買少兩件衫,連補習錢
都可以慳返

大宅

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 11:36
咁你咁耐冇做工,轉左行嗎

做番以前行業相關的工作

男爵府

sumyuetbaby 發表於 19-1-8 16:47
返工返到喊,壓力大呢年好多病,呢幾年一直想睇佢成長但冇錢冇得講,小孩出年升小,想問有冇媽媽反而係升小 ...

我覺得經濟許可,升小一轉ftm係最好!我而加返上午,都唔夠時間用!

別墅

小方b 發表於 19-1-9 13:27
我覺得經濟許可,升小一轉ftm係最好!我而加返上午,都唔夠時間用!

是哪方面好?過渡?

男爵府

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 13:32
是哪方面好?過渡?

自己時間分配會冇咁趕,佢返左學,其實食埋早餐、買餸、家務,其實已經差不多大半日!我返上午放2、3點!佢放未返來前我要趕住買餸!到佢放學回來,又要功課、沖凉、晚餐、家務…………根本係唔夠時間!!所以升小一後做全職C9係最好!!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我當年係, 仔幼稚園畢業前半年我quit左份工, 係好唔捨得份工的, 但知道仔上小學無人可以幫我take care, 同老公商量後決定辭職......
初時會有d唔太習慣, 但我適應力算强, 其實如果經濟許可, 我係極想由出世就自己湊......
仔返小學時我湊返學放學, 買餸煮飯清潔一腳踢, 重要跟埋功課同溫書......其實都辛苦的, 因為返工都有假放,但ftm真係全天候standby的......但好處係可以同個仔多左好多時間相處, 萬一唔好彩佢病左我都可以貼身照顧, 唔似返工時, 仔病左想攞假都要睇面色......
而家我仔都中學了, 照顧佢既時間相對地少左, 但我已習慣晒ftm既生活, 而家叫我去返工反而唔太慣, 反正又無太大經濟壓力, 所以繼續ftm了......

首頁

尾頁

跳至