夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

人妻一號 發表於 19-2-21 15:51
佢係個好靜既人,唔出聲,只係中意睇新聞,
有時我都會覺得同佢好悶,平時只會我同佢講我自己野,我想去邊 ...

你識佢時佢已經係咁嘅性格~如果你覺得佢悶點解當初又會選擇同佢拍拖仲結埋婚呢其實佢靜佢悶咪由你帶起氣氛囉

大宅

kit_katw 發表於 19-2-21 15:59
如果兩個人都有工作, 又唔係有小朋友, 正常係唔會再比家用...何況你重要飯都唔煮。我覺得你唔想再咁既關係 ...

完全明白,生活圈子嗰度你地平時係點㗎?我懷疑我已經脫節左,其實我都算係一個正常人,但係自從同左呢個男人一齊之後,我就慢慢冇再約個朋友出街,某D朋友變成只係半年見一次,所以其實我覺得我都好似冇咗自己,好多時都係同佢兩個人,我哋拍咗拖10年先至結婚,結咗婚之後我嘅世界就好似得返佢,我好似變得更加愛佢,所以佢一對我有少少黑面,唔理我我就已經好傷心頂唔順,呢一個禮拜我開始真係唔可以再為咗一個人咁樣,呢個星期開始約返我自己啲朋友,食下飯傾吓計, 其實除咗工作以外,我係咪應該搵啲嘢學吓?

大宅

mingmama 發表於 19-2-21 16:06
你識佢時佢已經係咁嘅性格~如果你覺得佢悶點解當初又會選擇同佢拍拖仲結埋婚呢其實佢靜佢悶咪 ...

其實我真係好開心喺呢度你哋俾咗好多意見我,我開個post我係冇諗過你地會同我分享甘多,其實好多時我唔係好敢同我朋友講,我唔想俾我啲負能量影響其他人,平時你哋放假會去邊度?我哋好多時都係睇戲,但個個禮拜咁樣睇戲其實都悶

別墅

回覆 人妻一號 的帖子

我唔知大家係點...但因為我未有小朋友...我平均每個星期都約到朋友食一兩日飯...同埋keep 住有學下興趣班做義工。我其實重忙過c6。而佢係比較宅...鐘意係屋企...大家鐘意既野唔同...唔會互相阻止反而會互相share。日日至少傾到半個鐘以上既計...有時直頭傾到唔願訓(一齊10年)
你結左婚有冇放棄自己...唔打扮? 我聽你講咁多...你好似一結完婚除左返工...你行為思想都好c9咁。感覺似以為上左岸之後就有人照顧下半世...會快快樂樂生活下去~ 但現實係你唔keep 既話結左都可以離...包括keep 好你外表...keep好大家既關係...keep好自己既心態...一樣要增值自己。

瑪瑙宮

20150618bb 發表於 19-2-21 15:46
開波??

射波 = 唔番工

男爵府

人妻一號 發表於 19-2-21 16:10
其實我真係好開心喺呢度你哋俾咗好多意見我,我開個post我係冇諗過你地會同我分享甘多,其實好多時我唔係 ...

我同我老公都一齊咗成廿幾年~之前未有個女時我同佢就係日日去開舖~跟著收舖食飯返屋企~其實真係同你而家差不多~但係我唔覺得悶喎~如果講靜我老公都算係架~佢嗰陣仲沉迷網game~收舖都仲打~咁我咪喺佢旁邊煲劇囉~雖然各有各做唔同嘅嘢~但又唔會覺得冇聯繫~例如我去攞嘢飲又攞埋佢嗰份~佢開包薯片又會遞畀我食~呢啲都係平時的交流啦
到個女出世~冇做間舖~佢出去打工~我就開始ftm生活~平時佢放工返嚟咪傾下個女啲嘢~講下新聞~或者網上見到嘅好笑嘢~咁就過了一晚

瑪瑙宮

人妻一號 發表於 19-2-21 16:08
完全明白,生活圈子嗰度你地平時係點㗎?我懷疑我已經脫節左,其實我都算係一個正常人,但係自從同左呢個 ...

佢無令你咁樣, 佢都無唔比你做任何野, 係你自己揀變成咁樣, 一個字, hea.

大宅

kit_katw 發表於 19-2-21 16:21
回覆 人妻一號 的帖子

我唔知大家係點...但因為我未有小朋友...我平均每個星期都約到朋友食一兩日飯...同 ...

我覺得我要學下你,你可以傾到唔願訓我好善慕,我會打扮,一個月keep住做Facail,二個月會去一次染頭髮,自己係屋有做下瑜珈,係無做運動,我keep自己外表都幾勤力,但你講得好岩,我內裹真係變左個c9,理相同現實原來真係好唔同

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

人妻一號 發表於 19-2-21 16:01
我先結婚唔夠半年,都仲未生小朋友,我有時會諗,如果我生咗小朋友應該仲更加多拗撬
...
你地相識左幾長.............後結婚?而家有甘想正常,你有幾大年齡?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 19-2-21 16:21
射波 = 唔番工
哦..........................甘解,奇怪

別墅

人妻一號 發表於 19-2-21 12:15
其實我自己都係衰,結左婚就好似全世界只有佢
朋友又唔約,日日痴實佢,我都覺得好似無左自己
...

如果你覺得開心便繼續一齊,否則長痛不如短痛
http://bit.ly/DJI_MavicProV2

瑪瑙宮

人妻一號 發表於 19-2-21 14:32
哦我明白喇,但係點樣相處先好啲同開心D呢?依家好似好乏味咁樣,開心嘅嘢好似少咗(emoji)(emoji)(emoji) ...

聽落你自己都好似好乏味. 聽落你老公又唔係好大男人, 你講果 d 手尾好似好少野, 兩三下做左佢. 咁你地共對又只得收工食飯, 間屎睇戲, 由朝對到黑, 真係悶爆.

我都唔知點令到你男人開心, 我都唔係叻氹男人我都要學下. pair pair 唔同, 無得抄架. 你自己諗下, 又聽下人意見喇.

唔係煮野一定留到男人, 工人都煮到喇, 你有間中為佢煮我相信佢都會開心 ge.

別墅

回覆 人妻一號 的帖子

如果你都重有打扮,咁應該唔關你外表事...其實當時間愈長...內在重要過外在...個個都會老.....我覺得你先生唔多想同你傾計...係因為你地一齊得耐...工作環境又一樣...而你好似除左佢...咩野都冇興趣又唔識...佢搵其他人傾好過同你啦~

Or 佢鐘意d 咩...你有冇多了解下? 好似我老公之前成日玩一隻game, 我唔係鐘意打機...不過見佢咁沉迷又學下一齊玩...之後我都會同佢打下...當一齊既娛樂...又了解佢多d...佢以家成日走黎叫我陪佢一齊玩。你可以試下投其所好而增加話題....

同埋都學下cook, 我覺得都係一件好事。 未必日日cook, 一星期一兩日我諗你老公都會開心。

大宅

人妻一號 發表於 19-2-21 16:08
完全明白,生活圈子嗰度你地平時係點㗎?我懷疑我已經脫節左,其實我都算係一個正常人,但係自從同左呢個 ...

搵野學好,搵朋友都好,總之有返自己的生活
我同c6結婚後好,就算做埋ftm後都好,都keep住同朋友聯絡,約朋友飯局(一個月起碼4-5晚,帶埋個女去),或者返娘家晚飯(假如你c6唔鍾意)

剛結婚係要時間磨合的,始終每個人的習慣不同(剛結婚為左做家務問題同c6嘈過唔少次)開心見誠同c6傾下

翡翠宮

人妻一號 發表於 19-2-21 15:51
佢係個好靜既人,唔出聲,只係中意睇新聞,
有時我都會覺得同佢好悶,平時只會我同佢講我自己野,我想去邊 ...

咁睇黎佢不嬲都係咁既人喎
你點會期望婚後佢會活躍左?
其實每個人都要保持自己獨立性
日日係公司都見到, 返屋企又見; 我聽見都悶.

你放工多D自己既活動; 唔洗involve佢; 反正返屋企都見. weekend咪試下多D時間一齊囉.

至於家務? 我會用佢個3K 用黎請個鐘點, 我唔想做, 佢亦唔想做, 好正常; 請人做最好乾手淨腳; 又唔洗嘈.

瑪瑙宮

mini1204 發表於 19-2-21 17:41
你放工多D自己既活動; 唔洗involve佢; 反正返屋企都見. weekend咪試下多D時間一齊囉.
至於家務? 我會用佢個3K 用黎請個鐘點, 我唔想做, 佢亦唔想做, 好正常; 請人做最好乾手淨腳; 又唔洗嘈.

雖然建議都幾好, 不過, 樓主唔煮飯齋清潔, 又唔負担家裏開支, 佢老公都可能已覺得佢癈, 第時唔煮飯再要佢比多三千工人做清潔, , 佢老公可能覺得佢更廢.

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 19-2-21 17:55
雖然建議都幾好, 不過, 樓主唔煮飯齋清潔, 又唔負担家裏開支, 佢老公都可能已覺得佢癈, 第時唔煮飯再要佢 ...

咁最少佢無生吞左3K,請鐘點大家一齊用唧

煮野,咪去煤氣公司學下囉,太地獄又真係好難受。

珍珠宮

如果識煮飯就可以留到個老公就唔會咁多人離婚啦, 未有仔女已經黑面, 生左仲恐怖, 我系樓主就唔生BB喇

大宅

人妻一號 發表於 19-2-21 12:15
其實我自己都係衰,結左婚就好似全世界只有佢
朋友又唔約,日日痴實佢,我都覺得好似無左自己
...

我就係生左2個小朋友,世界只有老公同細路,本身仲有返工,又係無約朋友,而家2個準備入小學,開始唔慣,一樣覺得無左自己

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

咁返工又見屋企又見,好似好易步入沉悶期。晚晚出街食都會厭,偶爾煮吓飯都唔錯。

首頁
23456...9

尾頁

跳至