自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

bluetulip 發表於 19-2-28 08:21
我有類似的經驗。我細路二年級時係學校做數,又係類似出貓咁,老師望到話左佢,然後再同我講。聽到那刻我係 ...

樓主話阿女唔驚唔合格,有無真係試過由佢 c?平時默書唔係點計,呢啲位由佢體驗下唔溫有咩後果。呢啲年紀仲驚老師,驚同學笑,由佢食幾次蛋,俾佢搞返清楚讀書係佢嘅事唔事唔係父母嘅事

侯爵府

回覆樓主:

算啦,唔打都打咗,真係好內疚就同佢講句 sorry。我家姐細個都係恃住自己聰明,又懶又曳,亞媽打得最多係佢,但長大後,最錫亞媽反而係家姐。

公爵府

hashtag影視迷勳章

phoebebbc 發表於 19-2-28 07:15
由細到大,阿女比同齡嘅小朋友都懂事同算乖,由1年班到依家3年班,每年都攞到“操行獎”,每次家長日,老師 ...

1. 你覺得佢懶,可能佢自覺唔懶
2. 如果佢真係唔識或唔記得,你真的可以完全原諒她,而不會露出一絲失望、不滿意、惱怒?

出貓一定唔啱,但你心痛過後,要想想她為什麼要出貓。還要想想她為什麼「懶」,有時候「唔自動自覺」除了本身性格外,還有很多外在因素,例如溫習、功課、活動太多,太疲倦,家人在旁娛樂令她分心,她可能在你不在旁時有溫習,但方法不對,因此成效不彰等。

我不是説媽媽錯,我明白你很盡力,但有時此路不通就要換個角度、換個方法。最重要不要因為她一次出貓而不信任她。明確地對她說出貓是錯誤行為,但媽媽相信她明白了就不會做。信任有很大的力量的!

男爵府

回覆樓主:

洗唔洗一巴打過去
細路啱啱出世果陣,D 父母成日話只求平安健康,個個都吹水,成日因為讀書又打又鬧

伯爵府

想找easy way out 係人之常情。而且呢個係practice, 佢又唔係真正默書出貓。諗番起自己初小嗰時,因為太緊張D分,會眼超超睇前面個同學D答案添。我覺得呢類事幾乎必經,我覺得你自己放鬆D先真。

大宅

回覆樓主:

了解佢咁做嘅原因

伯爵府

打一巴面會不會太嚴重?打面太羞辱,被打的人可能只會記著被打過面而唔會記得點解被打

珍珠宮

phoebebbc 發表於 19-2-28 08:04
尋晚激心又心痛到瞓唔著,1點幾瞓,4點幾已起左身

好明白你心情,打在兒身痛在母心
過左一晚泠靜過後同佢道歉&+說教一下。
我小朋友初小時我都試過因為溫習態度打手板或罰佢企。過後解釋比佢知媽媽心情。佢反而會安慰返我,so far 感情無因爲我責罰佢而有裂痕。

水晶宮

畀面勳章

禁上發言 發表於 19-2-28 08:10
小朋友適當時候需要打的

打手板or patpat可以接受,但絕不能兜巴星,打面會好hurt,我會記一世 (我媽從來無打過我面,最多用雞毛掃打手同腳)

子爵府

回覆樓主:

我唔會一面倒話你唔啱,叫你去 say sorry 。。但你女被打完 佢又有無醒覺 反省吓? 爸爸有無介入 幫口話激到媽媽好嬲???教個女點處理...

男爵府

阿女可能令你好心痛, 但唔知你呢一把令個女點呢? 你開帖都仲係講緊佢令你心痛, 你好似無關心佢感受!

伯爵府

其實你要諗你個女識用字印,佢有小聰明,可能要花多d心思同佢溫習不能死板板

水晶宮

mavismolly 發表於 19-2-28 07:37
明白你當時係好嬲
但點解要咁衝動一巴打落去?
第一次犯嘅咪嚴肅地同小朋友傾

同意,絕對唔可以一巴打落去,好傷感情

水晶宮

靚豬豬 發表於 19-2-28 09:22
打手板or patpat可以接受,但絕不能兜巴星,打面會好hurt,我會記一世 (我媽從來無打過我面,最多用雞毛掃 ...

同意,打手板打屁股仔可以接受,打面好傷心

珍珠宮

想同樓主分享一下,因我都遇過依啲事

係一個上年讀小一的女生,我返補習社的學生,默英文就用中文書墊住,原來係中文書度寫啲英文黎出貓,反之亦然,亦試過寫係擦膠度,我們同佢媽咪都有同小妹妹傾過點解咁做,佢話吳想默,默默左錯要抄返個字5次,好辛苦,我們話咁記熟左,就默到,就吳洗抄,佢話覺得辛苦吳想記

同樓主個女不同,這妹妹操行都差,佢家姐都返同一間補習社,讀小四,聽過家姐講阿妹係學校點樣激到訓導主任札札跳,後來家長亦同我們呻話細女點難教,成績差又出貓又操行差要留班再讀小一......

子爵府

leungsyhk 發表於 19-2-28 09:24
阿女可能令你好心痛, 但唔知你呢一把令個女點呢? 你開帖都仲係講緊佢令你心痛, 你好似無關心佢感受! ...

阿女出貓令你好心痛, 你又何嘗唔係因為打佢一巴而令阿女心痛媽媽咁對自己。我無仔女,但我都睇過細個時我阿媽同我細佬溫書,真係嬲到扯哂火,試過一腳踢走細佬當時坐住既椅,細佬就成個人跌左落地。
樓主,你做個好榜樣比阿女,做錯既事要道歉,唔好因為自己係阿媽覺得難落枱,阿女會從你身上學到咩係應該做,咩係唔應該做。

男爵府

quincy00 發表於 19-2-28 08:35
睇字跡 我好細個就識

其實你又唔洗咁嬲既⋯

我當時都係咁同佢講,要做就精d,唔好俾我拆穿,但點解你知係唔啱嘅嘢,都要做呢?尋晚係激動咁講,今晚我再會溫和d同佢傾下

男爵府

爸爸豬 發表於 19-2-28 08:37
你出手打都唔太好,今天放學買d好嘢食接個女放學,同個女說Sorry,再解釋她出貓的行為是不對的!
...

知道

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

首先要道歉,過後知咁做係錯,
講番你當時點解咁做,媽都心痛後恢,
因為會破壞大家関系,話媽咪係好愛你!
你咁做。。媽咪都傷心。。。
然後。。叫佢講下對e件事嘅感受,

珍珠宮

出貓姐,唔使打人下話
唔好講小時偷針大時偷金呢 d
出貓無大件事到要打人

首頁
23456...9

尾頁

跳至