自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

姐姐真係好有愛心,希望有人幫到狗狗

大宅

接線生 發表於 19-3-4 13:32
印尼姐收養左隻哥基,佢催主係單身老人住西貢,亦答應比佢養。
哥基6歲女仔,最近肚漲,睇左獸醫,放左積水 ...

姐姐好有愛心,希望狗仔可以快啲好返

伯爵府

畀面勳章

TRUBIMA 發表於 19-3-4 17:10
樓主有叫你地捐錢咩? 問下有咩平獸醫咋,,,,,有事就萬大事有商量, 一係就RIP, 未有時可以去救時就冷言冷語

...

係囉。。。

侯爵府

接線生 發表於 19-3-4 13:32
印尼姐收養左隻哥基,佢催主係單身老人住西貢,亦答應比佢養。
哥基6歲女仔,最近肚漲,睇左獸醫,放左積水 ...

狗狗有積水?好危架啦,医就只係舒缓下,只係燒銀纸。都係body check 確诊後俾佢安樂去啦。

男爵府

bobo88hk 發表於 19-3-4 16:46
D人唔識答又要踩多兩腳 不喜勿插

唔怪得咁多棄養

子爵府

laukiki 發表於 19-3-4 21:41
你試下幫佢問下阿棍屋,上星期佢地係診所見到個老人家照顧吾到個病狗要打針去,都接手左隻狗帶去醫,今日見 ...

剛打左去問,同主持人傾左廿分鐘,佢話可以幫姐姐收走哥基,但要姐姐放棄撫養權。就算醫好,都未必領養得番,真係唔知姐姐肯唔肯,佢實心痛死,始終一齊左6年,當佢仔一樣,自己唔食,都買比哥基

大宅

TRUBIMA 發表於 19-3-4 17:10
樓主有叫你地捐錢咩? 問下有咩平獸醫咋,,,,,有事就萬大事有商量, 一係就RIP, 未有時可以去救時就冷言冷語

...

係呀 d人第時老左病左 d 仔女就係咁對佢地架 咁貴棄養 吾醫喇... 又吾係籌錢已經咁 睇到香港d人幾涼薄...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

接線生 發表於 19-3-5 00:00
剛打左去問,同主持人傾左廿分鐘,佢話可以幫姐姐收走哥基,但要姐姐放棄撫養權。就算醫好,都未必領養得 ...

真係兩難....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

jolincheng726 發表於 19-3-5 00:13
係呀 d人第時老左病左 d 仔女就係咁對佢地架 咁貴棄養 吾醫喇... 又吾係籌錢已經咁 睇到香港d人幾涼薄...
...

之前我隻老貓有失禁問題,我有個朋友又話咁樣搞法,不如幫佢打針安樂死!我話如果食得瞓得但失禁就要死,老人院有大半以上係咪都應該死?!好在我依家隻貓已經好返,聽佢講打針就真係死喇。

男爵府

回覆樓主:

你姐姐好好心,祝福佢同隻狗狗祝早日康復

大宅

麟媽媽 發表於 19-3-5 00:19
之前我隻老貓有失禁問題,我有個朋友又話咁樣搞法,不如幫佢打針安樂死!我話如果食得瞓得但失禁就要死, ...

我隻狗6年前入左院 又輸血又長期食藥 已經咁多年 暫時仲堅持到 已經行吾到鴨片 希望同佢走到最後1日 吾敢講再有問題仲醫吾醫 但至少我有嘗試過堅持 對得住良心

公爵府

老實講對隻狗有感情的話真係有得救就救,點會咁容易睇住佢死。但錢真係一個問題。

Touchwood如果我係姐姐我會選擇比義工收左先,命仔緊要呀。

申利:以前有兩隻狗,上左天堂lu.

大宅

麟媽媽 發表於 19-3-5 00:15
真係兩難....

咁姐姐情況已盡力 如果想佢好 可能放棄養權 仲好 至少這不是棄養不顧

男爵府

睇d回覆,越睇越嬲。咩放手?咩經濟唔許可唔好養。養左喇⋯養緊喇⋯病緊呀,唔通打開門推佢出門口自生自滅咩?樓主係想問下有無平獸醫推介呀!
樓主,為人為到底,幫佢寫上fb哥基group,果度多d狗主,可能都試過同類問題,睇下點拆掂佢。如果真係有眾籌,你post上來,我希望略表心意。我欣賞印姐咁有愛心,5位數字唔係細數目,祝福佢同狗狗。

男爵府

不如放上fb睇有冇人肯捐,姐姐真係一片好心收留哥基,唔係身痕買隻狗返來養呀!

大宅

接線生 發表於 19-3-5 00:00
剛打左去問,同主持人傾左廿分鐘,佢話可以幫姐姐收走哥基,但要姐姐放棄撫養權。就算醫好,都未必領養得 ...

如果可以搵到一個醫生收費姐姐負擔到就最好,我相信狗狗都想同姐姐一齊,最後冇辦法亦有阿棍屋幫忙救到狗狗,希望狗狗早日康復。

子爵府

北寄貝 發表於 19-3-5 00:41
睇d回覆,越睇越嬲。咩放手?咩經濟唔許可唔好養。養左喇⋯養緊喇⋯病緊呀,唔通打開門推佢出門口自生自滅 ...

多謝關注,我暫時幫佢搵過NPV, 亞棍屋,EMAIL左灰姑娘,明天我會聯絡其他。
我唔敢發動眾籌,事主唔係我,我怕引起更多冷箭,亦怕好心做壞事,加添姐姐壓力,佢已經好煩好傷心。

男爵府

姐姐愛護動物 好善良 無奈佢拎唔到咁多錢醫狗狗

好過啲黑心人講埋曬啲無謂野多多聲

侯爵府

yeemeif 發表於 19-3-4 19:16
姐姐人工咁低都肯拎錢出嚟醫狗狗,我真係好感動,我自己都養狗,所以我好明白!
...

我都係,呢個姐姐真係好愛狗,萬二蚊,唔好話工人姐姐,可以有啲港人都寧願棄養了。

男爵府

我養狗都好多年,睇獸醫都算頗有經驗,得出個結論係人同狗都好,冇錢你真係唔好病。
通常狗壽命約15歲上下,得病通常係12,3歲,如果你有錢可以去維持佢有質素既生命多幾年,
咁梗係去做啦。
冇錢既,例如我,記得第一隻狗病個時,我全部身家得萬幾,當年d獸醫冇咁狼,做個手術7,8千可以埋單,我都做,我寶貝最後陪多我3年先打針走。
我希望姐姐可以籌到錢幫佢做呢次手術,過後都唔得既,仲要跟好多驗血化驗個啲燒錢嘢的話,就隨緣啦,盡咗力就無悔。

首頁
23456...7

尾頁

跳至