自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-4-3 14:08
深圳唔係自稱唔排外架咩 ??
深圳唔係自稱「來了就是深圳人」咩 ??
而家又排外,區分係外來人口 ??

訓醒未呀﹖

邊隻眼見到話"排外"呀﹖
深圳政府有話唔養外來人嗎﹖
我係話比你聽深圳養既外來人仲多過香港總人口!!
講到深圳養埋班雙非就好似世界末日一樣
班雙非如果返番去深圳住,深圳政府一樣會照顧佢地,但問題在於班雙非係要留係香港,並唔係深圳叫佢地去香港
深圳既父母點解唔駛交稅﹖大陸既稅制你究竟知唔知道﹖
香港雙非如果拎香港身份證,將來就要交香港稅。乜現在講左雙非以後都唔駛交稅咩﹖

你反雙非不是問題,我也承認雙非帶給了香港很沉重的負擔及不公,但你每個post的回覆全扯到雙非/稅上,就顯得你盲反,完全針對人。如果香港將來真的被你這些港獨管治,會比現在苦100倍!!!

sim008    發表於 19-4-3 16:12

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-4-3 14:14
咁係側面證明深圳排外
只會吸啜外來人口既生產力貢獻,向佢地收稅,又唔想比福利佢地
呢種發展手法,係非常 ...

short得夠上腦

新年D人返鄉下陪親人過年又跟深圳排外有關係﹖
你呢種思想模式,係非常卑劣,唔值得人類參考

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

leungszeon 發表於 19-4-3 14:29
訓醒未呀﹖

邊隻眼見到話"排外"呀﹖

你真有心機覆佢咁多同佢解釋,當傻人發現處理就得啦

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-4-3 14:21
咁你認為,供養深圳班雙非孽種,係香港既醫療教育開支,係點樣變魔術變出黎 ??

深圳,有責任心養我起自己 ...

呢個topic係講緊深圳多電動車,而香港冇乜,並唔係討論雙非問題

而你就唔理3721極度牽強地轉移到雙非問題,唔該你咁鍾意插雙非請自行開topic,唔好騎劫人地既post,呢度係講緊電動車,而唔係講緊你欣唔欣賞深圳

大宅

2018-08-29 九巴比亞迪電動巴唔夠電行全日 9月28日起更改行駛路線

政府早年資助專營巴士公司購置36輛單層電動巴士,其中九巴獲分配10輛國產比亞迪電動巴,並於去年7月起至今年1月載客試行走5條路線。惟環保署表示,現階段試驗結果顯示,電動巴士的電池量未足以應付部分路線的全日營運需求,因此由9月28日起調整試驗路線,以評估電動巴在本地環境下的運作效能及表現。

環保署向區議會提交文件表示,在路線調整後,九巴會以編訂班次行走相關路線以取代原有的單層柴油巴士。有關路線調整包括,現時行走尖沙嘴碼頭至慈雲山(中)的5C線電動巴士,將改為行走7M樂富至竹園邨;行走6C的電動巴士改為行走11D樂富至觀塘碼頭等。

翻查資料,九巴比亞迪電動巴士過去不時發生故障,其中去年7月一輛行走5C線的電動巴,首班原訂由慈雲山開往尖沙嘴,但到達第一個分站已「跪低」,車上乘客需轉乘另一架巴士。另外,去年6月一輛九巴比亞迪電動巴在路面測試期間出現故障,要由工程車拖走,需要立即送回廠檢查。

大宅

從立法會文件可見,截至本年5月31日,電動巴士試驗結果之中,超級電容巴士預計續航力只有19公里,相較其餘電池電動巴士型號比亞迪及華夏神龍要低出一大截,而它的平均能源消耗量為2.19千瓦時/公里、電費為2.67元/公里,均為四個車款之中最高的。

立法會議員譚文豪亦指出,中國青年汽車集團的單層超級電容巴士在試驗中表現算是最差,而整體結果亦不算令人滿意,「港島區多上斜落斜路程,而且現時只係試緊難度較低嘅單層巴士,而香港環境、繁忙道路需要嘅係雙層巴士。」譚認為,今次測試結果不可完全抹殺,希望運輸署和巴士公司加以參考,未來如要在香港發展電動巴士,除了要顧及可以充電的地方,也應引入科技改善車輛能力,「現時所用嘅電動巴士都係『國貨』,如果真係要繼續發展,可以睇下有冇外國電動巴士牌子係能力較好,引入之後再加以試驗。」

大宅

深圳都係平路大直路多,而且係單層巴士,所以電動巴士先可以做到。

子爵府

SCI女孩 發表於 19-4-3 14:46
親.......無謂勞氣.........

我沒有勞氣,跟佢"討論"都已經唔係第一次,我係一邊打字一邊笑緊佢,乜D港獨思想咁奇特

其實港唔港獨都沒所謂,只要她們的思想成熟既話,講野有point有文化有修養既話,管她獨不獨。但是有眼睇...如果香港又呢班人當政,不敢想像,絶對會是一個極權政府,比現在極100倍

總之她的結論就係: 我有交稅大晒,全香港都要聽我支笛; 全中國人都是屎,應在這世界立即消失

大宅

leungszeon 發表於 19-4-3 15:41
我沒有勞氣,跟佢"討論"都已經唔係第一次,我係一邊打字一邊笑緊佢,乜D港獨思想咁奇特

其實港唔港獨都 ...

講返巴士喇大家

子爵府

SCI女孩 發表於 19-4-3 14:46
深圳GE電動車便宜嗎?

電動車(兩個轆果種),1200RMB-5000RMB元不等

4個轆的,8萬到30萬不等

電動的士巴士那些我就不知道了......

大宅

leungszeon 發表於 19-4-3 15:43
電動車(兩個轆果種),1200RMB-5000RMB元不等

4個轆的,8萬到30萬不等

呢啲電動單車喺深圳馬路行人路都照行

禁止訪問

子爵府

spellcheck 發表於 19-4-3 15:35
2018-08-29 九巴比亞迪電動巴唔夠電行全日 9月28日起更改行駛路線

政府早年資助專營巴士公司購置36輛單層 ...

希望日後有改善啦,電動化是大趨勢,用汽油空氣污染太嚴重了

深圳的電動巴士,那些路線也的確較短。香港論距離既話每條路線不會比深圳長,只是香港太塞車了,電都費在冷氣上

子爵府

spellcheck 發表於 19-4-3 15:41
深圳都係平路大直路多,而且係單層巴士,所以電動巴士先可以做到。

唔知的士、小巴能否實現呢﹖現在深圳大部份的士都是電動的了,我問過司機能跑100多公里呢

大宅

leungszeon 發表於 19-4-3 15:49
希望日後有改善啦,電動化是大趨勢,用汽油空氣污染太嚴重了

深圳的電動巴士,那些路線也的確較短。香港 ...

睇完你個人嘅猜測之後,不如睇下巴士公司嘅測試結果:

新巴城巴

首批五輛電池電動巴士屬城巴與新巴所擁有的比亞迪K9R,已於2015年12月27日起陸續投入服務。

自試驗計劃推行以來,發生的事故包括巴士車門故障、車輪螺栓爆裂,以及再生制動的扭力在雨天時過大而影響電動巴士制動表現,引致在濕滑路面「跣胎」;以上種種原因導致巴士實際服務時間只有約10個月。在製造商比亞迪同意下,5部電動巴士試驗期延長5個月。

第二批五輛華夏神龍電池電動巴士,原訂於2016年9月開始試驗行駛。然而,在試驗展開前發現巴士落客鐘有問題而暫停。此外,巴士製造商亦被要求檢查及確認巴士在濕滑路面的制動表現;最終這五輛電池電動巴士的試驗於2017年6月2日開始。

九巴

試用20多輛國產電動巴士的九巴在2018年1月表示,初步試驗結果顯示,電動巴士較柴油巴士節省七至八成能源消耗。在試驗初期,電動巴士曾出現磨合故障,集中在車身及配件方面,包括車門、倒後鏡及空調系統等,電池及引擎可靠性至今並未發現有問題。

縱使改用電動巴士乃大勢所趨,但九巴暫時未有計劃再增購同類型巴士,因為電動巴士技術仍未成熟至完全適合本港市場需要。以電池巴士為例,充電一次,行走短途路線可持續16小時以上,但行走長途路線續航力仍有待改善。其次是載客量,目前市面上仍然只有單層電動巴士;若現階段要將電動巴士普及化,等如要聘請多一倍車長,巴士亦會佔用多一倍路面空間。

另一方面,電動巴士充電問題亦需解決,現時柴油巴士入油只需3分鐘,電池巴士充電則需3小時,若巴士車隊全面電動化,基本上車廠各個巴士泊位都需加裝充電器。試想像每日收車後,各車廠有數百輛電動巴士要同一時間充電,對電力系統負荷甚大,需電力公司提升供電基建來配合。

大宅

leungszeon 發表於 19-4-3 15:52
唔知的士、小巴能否實現呢﹖現在深圳大部份的士都是電動的了,我問過司機能跑100多公里呢
...

近日環境局書面回覆立法會議員譚文豪提問時指,五輛完成試驗的巴士在試驗期間,整體平均每日續航力約為190公里,當環境溫度高及空調系統負載高時,續航力會減少至約150公里,惟大部分單層巴士路線的日程需要約為200至300公里,由此可見電動巴士未能應付現時巴士的每日需求。

子爵府

spellcheck 發表於 19-4-3 15:44
呢啲電動單車喺深圳馬路行人路都照行

正常深圳交通規則黎講,電動單車及單車只能在行人路行駛; 如行人路不能行駛時,應在馬路最右則行駛

但是以我所見,行行人路仲多意外過馬路,成日踫到人,不過意外都是較輕微。馬路的意外較少但相對較重

子爵府

SCI女孩 發表於 19-4-3 15:48
唔知係咪俾上行人路, 但有時我俾架電動單車從後面BI, 然後差啲閃避不及, 有啲嚇人
...

看我#79的回覆

行行人路才是合法的,但正如你的經歷,我個人認為有問題

首頁

尾頁

跳至