自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

147741 發表於 19-4-23 12:39
去旅行時有諗過梳化床
其實訓了2晚也覺得腰骨都幾唔舒服
但我唔知其實梳化床會唔會好啲

海馬買床架都係幾百,連埋櫃桶的都唔過千。
買張靚少少床褥應該夠quota包埋安裝。
有時撞啱做promotion 五桶櫃同木摺枱都唔係好貴。
不過你要考慮下買啲小家電,風扇,電水煲,電飯煲都係必須。

琥珀宮

147741 發表於 19-4-23 11:54
我想搬去劏房,構思中
請問我會唔會諗得太簡單?
原本嘅屋企應該可以比我擺嘢

買個電磁爐啦,都唔太阻定

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

冇雪櫃好難煮到野
仲要買風扇
另外檔房好難有位置比你晾衣
最好拎出去洗

147741    發表於 19-4-23 21:29

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

laiyuene 發表於 19-4-23 13:22
呢個6500,應該放吾落梳化+床。梳化唔洗買,坐喺床埃枕頭都差不多

呢間幾好

伯爵府

熱血勳章

147741 發表於 19-4-23 12:36
自己一個人住

都有諗過,但想有個位比自己坐住

如買床拍牆放個3角型咕臣都得,可以i 吓
我有梳化床,主要當梳化用,其實開嚟做床都有少許重,如每日又開又關都幾麻煩

147741    發表於 19-4-23 21:29

子爵府

陪月勳章

我想搬去劏房,構思中

唔好買疏化牀啦,傷腰將來後悔,平平地買張牀

147741    發表於 19-4-23 21:30

男爵府

回覆樓主:

單人鐵架床應該平,去d舊區街坊傢俬店或上網搵,第日搬屋都容易拆。床底放好多東西,不受櫃桶限制

147741    發表於 19-4-23 21:30

別墅

我想搬去劏房,構思中

買個電磁爐,因為你鍾意煮嘢食
買個電飯煲,有時一碟肉餅蒸飯面搞掂
買部洗衣機,出面洗衫,小數怕長計,平平地,豐澤牌兩千頭已有一部
你一個人住,冇乜雜物,應該放得落
以上只是小小意見
我曾經住過劏房

大宅

回覆 147741 的帖子

搬啦我當年都係咁,俾左個期自己搬,點知未到期就吵大架,當日下決心即刻租左
初時都好驚,但好多時都係自己嚇自己,係食野好似上面jm所講,細房煮食真係不容易,真係煮唔到,經常食外賣,當時成日夜媽媽去買特價壽司,結果腸胃炎,公司個有錢同事仲勸我「果d放好耐,有菌架」鬼唔知咩,窮嘛

雖然有時都唔開心,因太細,又唔開得窗,(對天井),但當晚上自由自在睇電視時,又覺得好寫意

你睇樓記得早上和晚上都要睇一次,就算有窗都要試下打開,因為有窗都可以無日照,或者對天井有mouse攪到要長期密封,劏房一街都係,被人租左咪睇第二間囉慢慢揀

我就係樓上提議bb洗衣機的人,5,6年前係億xx開倉買,當時係最後一部,而家冇了,但我知有其他代理,你search下(我怕被封)

如果梳化床就不如油壓床或者床連櫃桶,除非你會招呼朋友啦!否則不用又梳化又床,如果係我用疏化床,肯定遲下都係長期訓梳化或者長期坐床!可以床連櫃再加張碌碌椅,加張摺「木台」

水晶宮

回覆樓主:

有D劏房有洗衣機。

珍珠宮

我想搬去劏房,構思中

劏房仲可以煮野食?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

talktime 發表於 19-4-23 20:32
劏房仲可以煮野食?

有啲劏房間到鬼火咁靚, 有抽油煙機, 浴室用玻璃間添呀
總有離別的時候

公爵府

laiyuene 發表於 19-4-23 13:22
呢個6500,應該放吾落梳化+床。梳化唔洗買,坐喺床埃枕頭都差不多

呢間吾錯,如果減到5500,即要。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-4-23 16:54
去淘寶search下d宿舍用品

應該你會容易有d idea需要d乜

有search過,學習吓

子爵府

sjnl43 發表於 19-4-23 17:06
你係港島返工, 係港島揾下車錢平d 補到租貴條數

我朋友一個非常獨立女仔, 佢租村屋, 佢話d 婆婆業主好好

返工油尖旺單程約10元
北角至東面我預5元
西環要約14元

我就是覺得自己咩嘢都唔識
所以要問問自己住嘅jm

我現在咁嘅年紀問人,都算啦,別人也只是早學習多幾年
我唔想當我50歲,我仍是什麼都唔識,到時仲醜
我屋企人是什麼都唔比我理,細如買一個掃把我都無權話事,吸塵機亦唔比買,亦唔歡迎我住嘢食
所以我想搬出嚟,學做人
我慶幸我有工作,覺得屋企想把我變成一個隱閉中年
好彩我返工返得開心,有同事,返工係我生活最開心嘅時間,這時我才是一個有思想有靈魂嘅人
喺屋企什麼都唔論到我去理,要我無目表情、沒有思想地生存
我唔想自己被訓練到做一個無能力自立嘅人

子爵府

ET19 發表於 19-4-23 19:02
海馬買床架都係幾百,連埋櫃桶的都唔過千。
買張靚少少床褥應該夠quota包埋安裝。
有時撞啱做promotion 五 ...

我現在訓緊果張就是海馬這種了
已用多年,原來係好嘢
風扇,電水煲 也是需要

電飯煲好多jm也表示重要,其實我自己平時好少用電飯煲
仲諗住蒸焗爐一野過煮會仲好
其實我家有個多出嘅電飯煲,是我今年抽獎得來的,唔通係天意

子爵府

木土土 發表於 19-4-23 19:11
買個電磁爐啦,都唔太阻定

但唔係要買煲? 無位擺

子爵府

柔伊 發表於 19-4-23 19:17
冇雪櫃好難煮到野
仲要買風扇
另外檔房好難有位置比你晾衣

其實我諗住買條由左到右果程鐵通,掛衫
但問題還是沒有洗衣機

珍珠宮

我想搬去劏房,構思中

我諗最大問題並非夠唔夠用,而係夠唔夠擺。你最好實地去睇下你心儀果區嘅劏房尺寸同價錢先諗可以置啲咩。如港島區,真係會好細,想擺梳化都難,唔好話洗機,除非租金唔係問題。

如果瞓兩日梳化都難頂,唔建議買梳化床,一來你實捱唔到,二來$1000嘅唔會耐用及舒服。

BB洗衣機洗大人衫會唔會有排搞呢?而且有無得乾衣呢?仲要劏房室內掠衫,如有窗你又 keep 住開住就好啲,否則長期係潮濕空間,你身體又得唔得?

如果無乾衣,你完全可以放棄,滴住水咁點搞?

衛生環境都係一個考慮,你係屋企如果係被照顧開,你怕唔怕曱甴之類?劏房真係無可避免,除非高級貴租果啲。

子爵府

toromama 發表於 19-4-23 20:25
回覆 147741 的帖子

搬啦我當年都係咁,俾左個期自己搬,點知未到期就吵大架,當日下決心即刻租左

請問你由搵房,到真係搬走,大約幾耐時間?
要一段時間,或我唔介意訓地下,幾日後就可以入住果種?
還有,仍想問問應該是網上、app、或地產鋪找?
我覺得去網上、app,我哋動力會有啲

非常謝謝你嘅意見
我沒有同屋企人大吵過,因為我連"吵"嘅資格也沒有
一向,我只有"認同"
明知行左面是錯方向,但佢哋行了,我都要跟住行,唔出聲
出聲了,會話我認叻 (但其實我唔係叻,只是正常地邊行邊睇指示牌,作為一個智力正常嘅成年人應該都會識)

食嘢方面,其實我都唔食特價壽司,又貴又唔好食,浪費金錢
平時LUNCH我出街食,如果有幸晚餐我可以自己煮
其實白烚幾條菜已經係我想嘅嘢,簡單、健康又平我又有幻想過,用焗爐焗5隻雞翼或1塊雞肉或一塊三文魚,加幾條蒸或烚嘅菜,幾開心
之後啲自己一個住嘅人就會同我講煮幾餐你唔會再煮

我成日都會幻想有天我可以自由自在睇電視

其實我唔會招呼朋友
朋友都唔多,佢哋有屋企,唔好去參觀劏房啦
梳化係想比自己"灘"

好多謝你叫我要注意什麼和你嘅意見呀!!

首頁
23456...9

尾頁

跳至