自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

自唔自我唔關獨生事,反而正正因為多兄弟姊妹,更會唔積極同其他人相處

子爵府

我有六兄弟姊妹,有一半都好自我!我覺得視乎個人的性格

珍珠宮

回覆樓主:

兄弟姐妹夾唔夾好難講,感情好就係,感情唔好真係累鬥累!

我識人兩兄弟,父母偏心細佬,細佬唔生性欠咭數、唔比家用。。。父母重叫亞哥幫細佬還20幾萬咭數。。。。呢D叫拖累

又識人5兄弟姐妹。。。屋企超有錢,有20幾30個物業。。兄弟姐妹各懷鬼胎諗辦法分多D(鬥生仔)

又識人7兄弟姐妹,長大後非常融洽。。。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

樓主只quote正面回覆再指反面回覆都係少數
然後再話因為依家係一孩時代所以先咁多人支持
俾人感覺
有兄弟姐妹同個人自唔自我真係冇咩關係

我個人覺得各有各好
多兄弟姐妹係10歲之前較好
10歲之後就要睇屋企有幾大
到結婚後更加要睇埋娶/嫁著咩人
有問題上來只會是麻煩

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

selinwong 發表於 19-5-23 09:51
其實睇樓主留言,都覺得佢比較自我,過於偏激。每個人家庭背景吾同,教育程度吾同,性格吾同。
獨生和有兄 ...

同意,立場係己經定咗獨生子係自我

其實人生邊有方程式?!背景、際遇、天生性格、缘份、父母經濟能力仲有將來嘅另一半,溝溝埋埋就好似做實驗咁,根本冇預知的結果!

我就覺得上面的因素有D係控制唔到,但無論係獨生/多生子女家庭,最重要係父母的教育和分配,係最有根據嘅影响

侯爵府

回覆樓主:

有兄弟姊妹都有自私特質,我成日見做大家姐嘅都要細嘅聽佢講,做最細嘅要人就哂佢。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

每逢過時過節睇呢度幾多post講食飯點夾錢就知

仲有經常有post講6299想自己老公點幫大伯叔仔

男爵府

唔同意!
最重要係睇父母點教!有兄弟姊妹,都可以好自私,仲衰。

大宅

回覆樓主:

各有各好……

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 19-5-23 09:29

有兄弟姐妹的人成日自我陶醉、自豪有兄弟姐妹,咁有冇 ...

Agree, 生唔生、生幾多個係family planning, 好怕呢d自我能覺良好「好彩我生左兩個」、「好彩我冇生」,
自我感覺良好都算,仲要認為自己一套理論universally applicable, 其實咪又係自我的一種

199707100304    發表於 19-5-23 11:14

別墅

SabrinaR 發表於 19-5-23 09:29
其實好多研究教話自我同獨生無關係

//國內的研究表明,獨生子女和非獨生子女在某些個性特徵上並無明顯差 ...

認同,好多人label獨生子女好自我,其實唔係好明點解咁諗⋯

男爵府

kkarman 發表於 19-5-23 08:41
大家相處和諧,又生性,唔比麻煩屋企就係

絕對係其中一個自私家淨係識得攞著數就會好抆

大宅

stkyo 發表於 19-5-23 10:44
每逢過時過節睇呢度幾多post講食飯點夾錢就知

仲有經常有post講6299想自己老公點幫大伯叔仔 ...

還有父母同邊個住?家用誰付多些?
幫邊個湊孫,免稅額邊個有,一是推,一是大家爭,真是傷感情。

男爵府

kkarman 發表於 19-5-23 08:41
大家相處和諧,又生性,唔比麻煩屋企就係

認同

珍珠宮

selinwong 發表於 19-5-23 10:52
還有父母同邊個住?家用誰付多些?
幫邊個湊孫,免稅額邊個有,一是推,一是大家爭,真是傷感情。
...

所以想兄弟姊妹和諧,唔多唔少大家要有咁上下銀彈,錢可解決好多問題。
不過人性都係貪,陳方安生家族一門多傑夠有錢,阿媽過身一樣爭

珍珠宮

selinwong 發表於 19-5-23 10:00
其實仔女後生時夾,到左结婚,各有家庭,或者要照顧父母時,到時夾吾夾才是大考驗。
好似有些女人要生完小 ...

婚後係一個考驗,父母身體出事係另一個考驗,到父母過身再係一個考驗。
識得一個家庭就係咁,婚後仲係好和諧,父母相繼大病都有錢出錢有力出力,
結果過唔到父母過身後呢個考驗,而家真係變左不相往來

大宅

回覆樓主:

我自己完全唔覺得有兄弟姊妹是利多個幣

當你嘅兄弟姊妹卸膊, 乜都畀曬你做, 做完唔會多謝你, 做得唔好會鬧你, 奉旨咁, 我諗你會寧願冇兄弟姊妹

兄弟姊妹好嘅話就好 , 唔好的話 ,係一樣冇得揀, 又要lan住的包伏。

同埋我唔覺得係父母教得好唔好
我相信絕大部分父母一視同仁咁教, 只係仔女有不同悟性及性格。

男爵府

SabrinaR 發表於 19-5-23 09:29
其實好多研究教話自我同獨生無關係

//國內的研究表明,獨生子女和非獨生子女在某些個性特徵上並無明顯差 ...

我都睇過一個外國研究,獨生子女人際關係比較好。因為好靠朋友。反而有兄弟姊妹冇咁理會朋友,如果同朋友不和返家仲有伴。所以話獨生比較自我是不成立。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

事實上,有兄弟姊妹,如果感情好,的確係唔錯,亦親亦友,父母年邁,仲可以一齊分擔(心理/財務/行動上)。
但感情好/唔好,唔係自己控制到,有些人說父母識教,仔女會相親相愛,可以關事,但又唔可以完全關事~要睇大家緣份,有些是緣,有些是債!多了個兄弟姊妹未必一定跟你分擔,可能累你擔得更多。

既然沒有「一定」,何苦要講利多於弊? 
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

若曦 發表於 19-5-23 08:49
我好彩,兄弟姊妹也不錯, 只是阿媽

我掉轉.
我對兄弟姐妹的睇法係, 大家攪掂自己無麻煩野比到屋企人已經好好.
而家都未見真章, 因為呀媽身體還好自己照顧到自己, 到佢入廠出廠長期有事時, 先知大家的真面目吧.

首頁
23456...10

尾頁

跳至