自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

andywisdom 發表於 19-6-9 23:40
因為佢始終拎住新加坡護照,就要履行國民責任,這是理想當然的!始終是一個只有幾百萬人既國家,這個責任是 ...

所以壓力不會少!

珍珠宮

BKsquare 發表於 19-6-9 22:43
我朋友新加坡出生長大
佢話好大壓力 好多比較

咁早幾年有套星加坡劇叫"小孩不笨",原來不是實況劇。

男爵府

wantaima 發表於 19-6-9 23:34
所以呢點有啲唔太理解。。比如我朋友個仔,佢係香港讀國際學校(17歲)ㄓ年就要返去服兵役,大學未完成! ...

可以唔駛服兵役住,你可以放低幾十萬俾新加坡政府做抵押,咁可以完成大學先即刻返去服兵役,一日都唔遲得。

珍珠宮

小驚 發表於 19-6-9 23:43
可以唔駛服兵役住,你可以放低幾十萬俾新加坡政府做抵押,咁可以完成大學先即刻返去服兵役,一日都唔遲得 ...

即是有錢有選擇

複式洋房

Kittymummy 發表於 19-6-9 23:40
咁好坦白我覺得以你咁講,冇咩說服力,同埋比較武斷. Sorry ! 係我角度睇作為一個香港家長,競爭係離不開 ...
替你高興既,有個咁生性既女兒,也應該係佢本質唔錯,所以就可以係香港自然地上到大學,但普遍黎講唔係個個都有咁既質素,如果身處一個只係迫住長大既環境,好難培育到一個身心建全既成年人!

大宅

有邊度讀書會無壓力嫁?讀到舊屎咁都不需要理?何況有陣時係睇家長點樣去配合姐。

複式洋房

LokYauYau 發表於 19-6-9 23:42
咁早幾年有套星加坡劇叫"小孩不笨",原來不是實況劇。
都話係以前既事,現在已經唔同晒

複式洋房

吹太太 發表於 19-6-9 23:46
有邊度讀書會無壓力嫁?讀到舊屎咁都不需要理?何況有陣時係睇家長點樣去配合姐。
...
我覺得源頭是學校本身,佢地既入學準則令我覺得:天才就收,多學識就收,多技能就收,咁我洗鬼去你度讀咩!

男爵府

wantaima 發表於 19-6-9 23:45
即是有錢有選擇

都唔係呀。我識人好有好有錢,佢都要兩個仔服完兵役後先去英國讀大學。
因為你俾抵押都好大風險。真係一日都唔可以遲去報到,就算飛機 delay 遲咗都會充公錢同罰你。新加坡就係一個咁有原則嘅國家。

Anyway, 好彩我個 b 係女女,少咗當兵呢樣嘢煩

水晶宮

andywisdom 發表於 19-6-9 23:45
替你高興既,有個咁生性既女兒,也應該係佢本質唔錯,所以就可以係香港自然地上到大學,但普遍黎講唔係個個 ...

都係由幼稚園村校開始讀書,冇咩優勝既本質,因為大家既起跑線都一樣. 讀書太漫長,學習心態亦好重要. 過程一樣要鼓勵,比時間佢改善,要佢明白讀書係自己最終要靠自己,亞媽點幫點迫都冇用. 當然個人既努力亦好重要. 共勉之!

翡翠宮

Kittymummy 發表於 19-6-9 22:49
呢位新國民突然講星國有幾好,香港有幾唔好。其實你想表達d 咩?
...

想我地走啩

珍珠宮

小驚 發表於 19-6-9 23:53
都唔係呀。我識人好有好有錢,佢都要兩個仔服完兵役後先去英國讀大學。
因為你俾抵押都好大風險。真係一日 ...

所以我朋友無提過有呢個說法,因為佢兩個仔
大17细14。
另一家庭4女1仔,仔今年16,佢都好傷腦根,因為重有4個女都無諗過返去SG升學。

除此之外,我自已小朋友上年去SG交流(小學)話SG老師好惡好嚴。佢班有個男同學係亞氐保加仔,坐唔定&玩箪袋,玩玩下跌落地,老師捉左個男同學出去好大聲鬧話如果佢係SG學生會被打手板。係咪真係有體罰制度?

男爵府

僅以個人經驗推斷新加坡教育配套好,讀書無咩壓力未免以偏概全,新加坡行精英制,讀書壓力同香港有得一拼。
係香港讀書一樣可以無壓力,正如我小朋友平時好少溫書,零補習,日日做完功課就有得玩,主要係考試前溫下書,同好多人比算係非常hea,我唔會因此就認為係香港讀書就無壓力

珍珠宮

小驚 發表於 19-6-9 23:53
因為你俾抵押都好大風險。真係一日 ...

我亦識個有錢的,佢都本來想個細仔服完兵役才去外國讀大學,但上年同我講吾會啦!全家會提早回流,我朋友話知道服兵役有令人擔憂的一面,佢話睇你好吾好彩,佢吾想冒險,因小朋友性格末必適合,佢憂慮有些影響是深遠。有些是即時(佢話新聞有),我聽到都好意外。

至於教育,本來倆仔女讀local 想識多些中文,但新加坡學校是大班教學,佢已經是好區,但同學背景好參差,行精英制如果考得吾好,沒有人理,不是精英班,學校投放資源會少些,為了成績好,又是又要中、英、數補習,在家倆仔女已有閲讀好習慣,都要再做練習,因佢間學校功課少,但考得算深,家長要催谷小朋友,不過小朋友抗拒,讀了幾年,兩年前轉國際學校,大人小朋友才可以輕鬆。

水晶宮

回覆樓主:

樓主係新加坡人

男爵府

andywisdom 發表於 19-6-9 22:39
對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心 ...

我第一次聽新加坡無壓力。基本韓,日,台,新,中,香港都係讀書壓力超大。香港已經沒有硬性的早自習及晚自習。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

伯爵府

下,佢哋一樣好細個就上補習班。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

andywisdom 發表於 19-6-9 22:39
對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心 ...

ok呀!可否講多少少新加坡嘢?

珍珠宮

開心吸收勳章

dreamboy_man 發表於 19-6-9 22:54
我識人細路(新加坡人)考試考第尾,成班同學都唔同佢玩,話佢渣

咁叫無壓力

點解同學仔知佢考第尾?新加坡學校會講?

題外話,香港的小學會唔會公開每班同學的名次?我仔學校就唔會。

首頁
23456...7

尾頁

跳至