時政擂台

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

木土土 發表於 19-6-17 00:39
相信你個女也是和平示威人士,但佢被警方驅趕至跌倒受傷,佢更親眼見到班警察對住班走唔到急救緊人既放催 ...

講得岩,樓主妳真係諗下佢在現場果種第一身感受。

而且佢受傷了,回到家卻只被責罵,即係連個心都受傷了

妳不妨先關心佢既身體狀況,等過多幾日,大家都無咁嬲時再慢慢了解下佢既想法,當日佢所見到既係點,再講下妳自己既睇法同埋其實妳都係擔心佢。切記要心平氣和。

希望妳地好快和好如初

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

特登開新account講?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

幸好家人意見一致, 什至乎支持出去上街遊行, 我自己小朋友細(小學)考完試第二天正常返學, 佢學校的其中一科的老師上堂時同佢地討論反送中事件, 因為話學業雖然緊要!但社會發生咁嘅事都緊要, 老師仲話, 如果第二天唔見佢返學, 好大機會比人拘捕。

小朋友放學回來講這事比我聽, 反而我欣賞老師跟班學生去理性討論, 是一件好事, 老師雖然冇向佢地表明立場, 但我自己都估到。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

冇呀,自由就係每人都可以有自己嘅意見,大家一齊食飯睇電視新聞,有人講兩句意見,聽完就算,唔會拗,拗就即係想對方屈服接受自己嘅立場。

水晶宮

BK Milk勳章

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:03
我個女讀緊大學之前佔中已經吵左次,冷戰左成個月今次佢又同個C6係到撐班學生,遊行都算
12號仲傷 ...

我反對修例
但反對家人去

本身大部分既人係和平既
但有人搞事我怕有危險
你C6真係

水晶宮

BK Milk勳章

py84ko 發表於 19-6-17 01:04
幸好家人意見一致, 什至乎支持出去上街遊行, 我自己小朋友細(小學)考完試第二天正常返學, 佢學校的其中一 ...

我好反對老師咁講
我仔學校無討論

子爵府

木土土 發表於 19-6-17 00:39
相信你個女也是和平示威人士,但佢被警方驅趕至跌倒受傷,佢更親眼見到班警察對住班走唔到急救緊人既放催 ...

冇錯, 雖然我冇出去遊行, 但我屋企人有去, 親眼看到電視冇播出街的畫面比我聽

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:36
回覆 flyinsky 的帖子

我信個女係冇收錢只係唔明佢點解要出去

你明唔明就係因為佢讀書叻,明辨是非先出去啊?
你覺得遊行係自毀前程,佢覺得乜都唔做先係自毀前程啊!
你個女好慘,受傷已經好慘,返到屋企仲要俾阿媽哦,我諗佢一定好傷心

大宅

你c6好好
另外12號當日,好多人都好守規矩企係度,無任何武器,但警察一野就扔催淚彈過黎!

大宅

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:36
回覆 flyinsky 的帖子

我信個女係冇收錢只係唔明佢點解要出去

你明唔明就係因為佢讀書叻,明辨是非先出去啊?
你覺得遊行係自毀前程,佢覺得乜都唔做先係自毀前程啊!
你個女好慘,受傷已經好慘,返到屋企仲要俾阿媽哦,我諗佢一定好傷心

子爵府

bongbongpatty 發表於 19-6-17 01:10
我好反對老師咁講
我仔學校無討論

就係這些敏感話題, 好多學校老師唔會向學生講.

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-17 00:13
可憐的媽媽!我兩公婆中立,但大仔不滿意,平時純品的他,居然晚餐時掉碗發皮氣,未學互相尊重就學政治! ...
老公同事一樣,父母尊重仔女政治立場,但仔女唔硬要父母同佢同一見解,連基本尊重都唔識,好可悲

伯爵府

虎到金來勳章

12號仲傷 ...

其實又真係架,你無出去行,就斷定咗係因為有人攪事先咁。
我今日出去遊行,沿途有很多人派水,派退熱貼,老人家派糖果。
到黃昏因為人太多,反方向走唔到,(可能警方都低估人數),變左地面有班人走唔到,所以有人要橫過馬路。交通警都開路,叫d巴士掉頭。
但無去現場既人又會話示威者硬要衝,硬要撞,硬要霸路,其實都係好無奈。

洋房

回覆 callmebabe 的帖子

平時都我都只睇唔覆……但今次真係頂唔順了又唔敢同朋友傾訴,因朋友言語間都支持我女女

男爵府

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:47
回覆 木土土 的帖子

「呢d係佢在現場幾小時既親身感受,難道不及你睇電視幾分鐘?」

加油呀,媽媽。明白你會諗點解個女唔聽你講,但掉轉頭囡囡都會諗點解你唔信佢。我同意下一次,假如你認同佢睇法,但真係好擔心,陪佢一齊去啦,我估呢樣係最大嘅支持,亦可免卻你憂慮。如果政見不同,就唔好討論了,因為呢樣嘢真係無分對錯,係個人睇法相信同支持邊一面,無得討論的。
我是一隻大草蚊

子爵府

回覆樓主:

年輕人就係好易呃,希望樓主搵到方法解決
當年佔中,我女初學急救。
當晚謠言滿whatsapp,語音話有警察開槍,坦克車進駐緊去中環。呼籲會急救的去幫手,我女想去幫手,最後我勸佢要理性分析。我仔又開坦克進港的短片比我睇,我即時拆穿,是1997年解放軍經過灣仔的短片。d人攞舊片騙人。
亞仔問我點解會知,我見短片灣仔有好多酒吧招牌,路旁燈紅酒綠,而家灣仔靜過鬼。

珍珠宮

Laiwaikuen820 發表於 19-6-17 00:26
回覆 waiiwaii0611 的帖子

佔領道路不是搞事嗎?我真係唔明…

如果你只是指今日至旁晚11點前的遊行活動,是合法的,是經過申請的,道路不叫被佔領,是警方因應遊行人數眾多而封閉給遊行人士使用。

洋房

岩岩女女同C6返黎我同C6講我想同女女講和,想佢幫幫手,點知女女話「反正我講咩你都唔信」
跟住C6比左新聞我睇,有埋片,影到警察向和平區放催淚彈
C6話原來女女個陣就係係個到,返到黎好辛苦,我仲咁話佢所以先咁嬲我

睇黎我真係錯怪佢了
聽日要睇下點氹返女女……

首頁
23456...11

尾頁

跳至