自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

莫須有

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

屠龍女皇 發表於 19-7-3 09:14
朋友未必一定要學校既家長.

呢d group 閃到就閃啦

翡翠宮

ash_yehyeh 發表於 19-7-3 09:23
係BK 李+欣都唔靚

Bob嫂最索

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hahating1984 發表於 19-7-3 08:03
咁你知唔知佢私底下係個點既人?有d野唔好睇表面,或者人地了解過佢份人其實好難頂你唔知姐
...

我都覺得係,有d人不自知的

大宅

小圈子女人係咁,我啱啱入公司都俾人排,一個人食飯就唔鍾意你。同其他唔埋堆食飯嘅同事fd左

珍珠宮

mommyli 發表於 19-7-3 02:56
其實一班女人入面只需要一兩個「領導」。呢一兩個人唔鍾意邊個,其他人就會奉承佢一齊唔鍾意嗰個人。其他 ...
你咁講我想起一件往事,當時做暑期工,成班人入面得一個全職男同事,返工第一日已經有個全職女同事,似你講的領導,同我講個男同事點點點,叫我小心啲佢,而我都發現其他同事有一齊跟"領導"去孤立果位男同事

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-7-3 09:23
係BK 李+欣都唔靚

Bob嫂最索

佢選嫁得好,只少老公唔係岩岩慘慘

珍珠宮

屠龍女皇 發表於 19-7-3 03:09
有0的女人就係容不下比佢優越既人. 憎人富貴厭人貧,聽到人哋嘅不幸會沾沾自喜,自我感覺良好既人真係要遠 ...
我有個大學同學係咁呀,女仔,>200磅,搞謝師宴時比全班發現佢的真面目,無人再相信佢同時佢都吳好意思再出席大家搞的聚舊活動,但又講到人地的活動好cheap令佢有失身份所以缺席

令我覺得好搞笑嘅係,我知佢好幸有拖拍有婚結但無人要,佢一見到有舊同學結婚,會係fb指明道姓點名話人地有咩缺點(啲缺點佢老作嫁)呀,咁都有人要呀(下刪n字),字裡行間睇得出佢係吳抵得人地有婚結,其實佢有add到人地,又開埋人地全名,吳爭在tag埋人啦

侯爵府

cheesebear 發表於 19-7-2 22:35
乜原因會令一班女人一齊單打杯葛孤立乜都做齊?我見個女人份人又無乜嘢幾有禮貌斯斯文文
...

我都試過俾人杯葛呀!
無計啦,帶頭果個係大肚婆,D人咪聽哂佢唆擺囉。

翡翠宮

唔比個女人堅格衰咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前公司都係咁,
我地既部門係新開既得2個人, 1 男1個係我.. 男既付責對安排運輸, 送貨, 我付責通知部門主管送貨安排同出單
部門主管全部係男人, 所以佢地好中意走黎問我野/傾野, 搞到成日好似有班男人圍住我咁, 同部門果個男仔又成日話我地內部都要溝通(因為運輸成日投訴我地太多單, 佢地送唔切), 成日捉我入會議室開會
公司班女人就開始多野講, 有次, 個男仔話入倉傾, 因為好多人眼望望.., 我地傾傾下.. ADMIN 有個女仔走入去"裝"我地
最後我唔做啦: 人言可畏, 以為 我結左婚就冇野比人講

翡翠宮

回覆樓主:

女人係全世界最麻Q煩既生物

男爵府

good_pig 發表於 19-7-3 09:48
我都覺得係,有d人不自知的
最慘係直接咁話佢個人有問題....佢都覺得自己無問題, 反而係話佢個個有問題

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 19-7-3 10:01
我都試過俾人杯葛呀!
無計啦,帶頭果個係大肚婆,D人咪聽哂佢唆擺囉。
...
我可能好似間接試過類似,朋友結婚搵我做姐妹,同時佢表妹都有份做姐妹,佢表妹我都識左十年,一向都睇我吳順眼,佢先係姐妹團度唱我,之後同新娘父母數我,大家都係因為佢表妹的身份先比佢唆擺囉!最後新娘父母叫我果日吳好黎,朋友為此感到尷尬,私下同佢其中一個家姐(佢依個家姐本身識我,知我係比表妹抹黑)搵我食飯同比餅卡我,而我本身都有準備結婚禮物嘅

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-3 10:26
我可能好似間接試過類似,朋友結婚搵我做姐妹,同時佢表妹都有份做姐妹,佢表妹我都識左十年,一向都睇我吳順眼 ...

我地都見識到真正恐怖嘅人
我選擇避之則吉。

侯爵府

回覆樓主:

讀書時:
老師會帶頭bully、取笑一學生,同學就會杯佢
成績唔好/太好、衣著外型太土/太潮、太窮/有錢、太肥,都會杯

工作時:
老闆對你好/唔好、工作能力高/低、有錢/無錢,都會杯

總結,要杯是無理由,係杯人的人有問題

好多帶頭杯人的都係是非當人情大咀的人,個個怕咗佢怕俾佢講所以埋佢堆,埋到就不會俾佢講

只要個間公司的帶頭人不在,風氣會好好多

寶石宮

hahating1984 發表於 19-7-3 10:20
最慘係直接咁話佢個人有問題....佢都覺得自己無問題, 反而係話佢個個有問題
...

果d懶係我行我素果d...

例: 而家個個飲珍奶,佢又懶健康咁話人飲呢d冇品味.. etc

寶石宮

Smallraindrop 發表於 19-7-3 10:05
唔比個女人堅格衰咩

係囉

水晶宮

回覆樓主:

我諗教養問題, 我唔鍾意果個人我都唔會杯葛人地, 嘥我時間

物以類聚,鍾意玩杯葛嘅八婆自自然然會聚埋一堆,我會即quit, 識過有教養嘅朋友

我so far身邊啲朋友人品都好好,對我又好,我朋友去韓國都會就記得我, 買了一堆偶像精品比我

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 19-7-3 10:30
我地都見識到真正恐怖嘅人
我選擇避之則吉。
無錯呀,識佢表妹頭半年吳覺表妹有咩問題,察覺後已避之則吉,只不過係因為做姐妹先重遇佢,佢十年黎都無成長,份人仲係咁,我已經比面新娘前事不計,只想婚禮當日一切順利,但佢總係要搞風搞雨先安樂,朋友曾提及,個日子係佢表妹簡,個師父擇左幾個日子,佢表妹話自己得邊一日先有時間做姐妹,簡其他日子佢索性吳出席

首頁
23456...9

尾頁

跳至