自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

gigi19810326 發表於 19-7-7 22:58
我近呢兩年,已經好少係facebook 表達意見/感受/情緒 等等
無論我表達啲咩,都被人私下"算帳", 尤其係我媽 ...

開多個 FB account, 淨係加朋友
可以喺嗰度開心 share

水晶宮

Block咗亞媽一了百了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

我近呢兩年,已經好少係facebook 表達意見/感受/情緒 等等

Unfriend 佢

侯爵府

陪月勳章

見煩成咁一早應該 unfriend 或 block 在你媽啦﹐
連一家幾口出街食個飯打下卡都唔得?!

侯爵府

陪月勳章

gigi19810326 發表於 19-7-7 23:06
但係我大部份親戚朋友都有我媽fb,佢地讚好嘅話,我媽會見到,到時佢又會話點解咁奇怪佢睇唔到
...

開過個 Account﹐
一個親友都唔 add。

男爵府

1)你可以set你媽睇唔到

2 ) 你set左公開,你朋友like 你媽先睇到。
你可以set 有誰看不到。同埋不要set 公開。

3) 你可以set 埋,如果你朋友tag 你,要經你批核先可以係你生活時報到出現

4) 如果唔想unfriend你阿媽,你可以unfollow 佢,咁你post咩佢唔會睇,只有入你主頁先睇到

5) unfriend左佢,如果佢問點解,你直接同佢講,唔想俾你知咁多。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

將你媽媽同你媽媽都識既親朋戚友, 全部SET 做點頭之交。
所有POST 都SET 為點頭之交睇唔到。
咁就唔會被佢發現!

我都有朋友係咁, 我出既POST 常常留言, 但永遠都錯重點。
FOCUS 在唔好地方, 再留言話我。
頭一兩次都算, 但鑊鑊如是, 吓吓吋咀, 真係見到佢留言就負能量爆燈。BLOCK 佢又好揚, 唯有SET 佢做點頭算了,出POST 唔俾佢睇, 見唔到佢留言, 人都舒暢好多~
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

gigi19810326 發表於 19-7-7 23:06
但係我大部份親戚朋友都有我媽fb,佢地讚好嘅話,我媽會見到,到時佢又會話點解咁奇怪佢睇唔到
...

Set 左阿媽睇唔到,set埋班親戚都睇唔到

男爵府

開過另一A/C,Add想分享朋友

男爵府

我有D朋友都係架,其實我一年先去一丶兩次旅行,佢都兩公婆都會留言,又去旅行,好明顯係酸架,唔係單身人仕去旅行都呷醋呀!咁你地去旅行我都係俾like 同祝你旅途愉快,如果我話你又去旅行,我實俾人話唔抵得人地一家咁幸福啦,所以我set 左旅行相薄佢兩公婆都睇唔到。

大宅

支持block 左你阿媽
有時真係唔好怪人點解唔同佢分享,佢自己有無檢討過自己既性格好黑人憎?

男爵府

係呀
我冇add 99 同亞媽
d親戚一個都冇
叫埋我老公都唔好add
費事
自己WhatsApp 羣組比下相算
免得雙方呷醋

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

hellohelen 發表於 19-7-8 10:11
支持block 左你阿媽
有時真係唔好怪人點解唔同佢分享,佢自己有無檢討過自己既性格好黑人憎?
...

呢類人係唔會檢討的, 如果唔係都唔會造就佢咁既性格。
真係奄尖聲悶, 挑剔到一個點.......
佢地冇朋友真係好正常。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

把心一橫,抽少少時間做SETTING 啦
再唔系去IG啦

水晶宮

點解要因為某一個人而令自己唔開心??

BLOCK 左佢囉, 或者直頭開另一個A/C 啦

我朋友唔想再比佢個EX 睇到佢FB/IG, 咪開另一個A/C, 再ADD 返D 真係FD 既FD 囉

子爵府

減齡達人勳章

可以SET唔比某一個GROUP既人睇/只比某人睇

大宅

回覆 gigi19810326 的帖子

試試轉用ig,唔好俾阿媽add

男爵府

你阿媽都好煩好挑剔

男爵府

加多句單單打打勿留言得唔得?
都會有朋友想睇你近況家嘛,為左幾個人唔值得

伯爵府

樓主,你媽咪似乎好在乎個孫同佢嘅學業,呢個婆婆其實好好,只係有少少煩,唔緊要啦

首頁

尾頁

跳至