自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做個靚太 發表於 19-7-8 16:33
其實上次東張果單case,都睇到樓下風口無向上,樓上地板一樣濕,只因樓上無開冷氣,樓下有開,溫差大,所以 ...

認同,呢個情況,我都試過.因為温差太大

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 19-7-11 07:03
係,用木地板冇事,我一換新地磚就出水珠。

最奇,係我出水珠個位樓下係冇冷氣機的,而宜晚上好少有人住。 ...

明白,所以依家換床算喇,唔想再深究責任誰負,希望每年嘅 夏天大家都住得開開心心,舒舒服服
我的生命由我主宰.

大宅

其實上次東張果單case,都睇到樓下風口無向上,樓上地板一樣濕,只因樓上無開冷氣,樓下有開,溫差大,所以 ...

什麼方法?

珍珠宮

BQL 發表於 19-7-11 09:33
什麼方法?

上網睇重溫

水晶宮

馬爾泰若㬢 發表於 19-7-8 21:59
我又咪係,成日同管理員講叫我唔好風口向上,我根本冇向上。有日下午管理處上來,話有人投訴,我即時開門 ...

d水係樓下關機,才出來的。因為樓上地板不再凍,外面熱才變水

珍珠宮

waiyuktsoi 發表於 19-7-8 13:22
張床捱過3年终於要換囉,瞓得耐真係會風濕㗎

其實開冷氣風口好多時向上喎

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

angiehouse 發表於 19-7-11 10:37
其實開冷氣風口好多時向上喎

點解要向上?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

東張嗰單,從電視見樓下冷氣風口係平吹既,而且响utube度睇返東張嗰段片,片下有好多留言、評語,當中有樓下事主自

辯,聲稱冷氣平吹,而且有加防風保護於頂,所以佢已盡左力。

樓下事主話,佢住公屋咁多年,樓上樓下一直相安無事,當時,樓上男主人係正常有開冷氣既。

但自從佢個大陸老婆獲批黎港,就開始有投訴。因為人妻唔鍾意開冷氣,日日開大窗、門。

投訴樓下事主後,樓下已經做晒佢能做既野相就,但就無可能唔開冷氣喇。

自始,樓上就成日洒水、掉廚餘落樓下,樓下亦深受困擾。

所以,其實邊個至係受害者﹗房署又有無做野?
開冷氣理應無需扣分,但掉垃圾、洒污水出窗外就有晒條例要扣分架。

如果樓下講既係事實,咁邊個係受害者?邊個更受困擾?東張西望今次真係好心做壞事﹗﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

momo06 發表於 19-7-11 11:04
點解要向上?

吾會直吹個頭,十幾年都問題

珍珠宮

my005 發表於 19-7-11 11:25
東張嗰單,從電視見樓下冷氣風口係平吹既,而且响utube度睇返東張嗰段片,片下有好多留言、評語,當中有樓 ...

其實東張都好穩陣,話樓上可以入稟追討,但又無講成功率幾高,之後又教樓上搵方法自保。。
都係果句,自己唔開,無理由唔俾人開,如果真係樓下唔岩,自保總好過等運到~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做個靚太 發表於 19-7-11 11:41
其實東張都好穩陣,話樓上可以入稟追討,但又無講成功率幾高,之後 ...

同意呀。

樓上一味閙人,根本解決唔到真正問題,而自己又唔肯揾自己解決到既方法,一味講錢,話佢出左錢,邊個畀返佢喎﹗﹗真係打橫黎講﹗

而房署叫佢調遷佢又唔肯,電視度見到嗰個女人咁惡形惡相,態度咁惡劣,電視影住都咁衰格,可想佢平日點對樓下同房署職員吖。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

最主要是溫差, 如果你好少開, 晤計樓下, 隔離左右開都會影響你, 牆身會出水發霉, 不如長期開部抽濕機, 模式用Auto, 濕度上升到50%就會開動.

珍珠宮

my005 發表於 19-7-11 11:49
同意呀。

樓上一味閙人,根本解決唔到真正問題,而自己又唔肯揾自己解決到既方法,一味講錢,話佢出左錢 ...

其實我果日睇,都覺得樓上個女人好惡,好似痴左線咁~
但人地風口都無上,真係好無奈~
我自己都幾怕熱,叫我一齊唔開冷氣,我真係會話佢痴線!

my005    發表於 19-7-11 11:59

珊瑚宮

做個靚太 發表於 19-7-11 11:55
其實我果日睇,都覺得樓上個女人好惡,好似痴左線咁~
但人地風口都無上,真係好無奈~
我自己都幾怕熱,叫 ...

如果樓下係有BB或者有小朋友,而家咁既天氣,真係無可能唔開冷氣架。

珍珠宮

開心吸收勳章

waiyuktsoi 發表於 19-7-8 13:34
佢唔向上係冇問題㗎,係向上先咁嚴重咋,

你點證明佢向上?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

oh

已刪除用户

大宅

樓主見到妳呢個po即刻眼淚在心裡流, 我慘過妳好多, 我樓下條pk喺個廳間間房, 個冷氣出風被衣櫃檔住, 佢一開冷氣無論向上下左右吹d冷空氣都係向上, 我廳個地板就有冷凝水, 今年已第三年叫左佢整d野檔住我地俾錢都唔肯, 投訴到管理處, 食環署都嫌我煩, 樓下咁唔合作我都好無奈, 我又好怕同人嘈, d人又話我唔夠惡, 呢個世界真係靠惡, 我為左呢件事真係困擾左好耐, 原來呢個世界真係有咁衰既人, 佢肯做少少野就解決到問題都唔肯, 點解無法例可監管安裝冷氣問題? 我所有野都做過屋宇署, 房屋署, 業主立案法團都投訴過, 最後法律諮詢教我出禁制令可以要求佢冷氣唔可以吹衣櫃, 我d friend 叫我算啦唔好攪咁多野, 最後解決方法係我在出水位置鋪膠底地毯再放書架, 希望唔好再濕, 從此我間屋就好肉酸我地重要係新裝修, 我真係多得佢唔少, 住左18年未濕過佢2017年搬黎就開始濕, 遇到呢d隣居真黑仔, 我會嘗試向政府提出監管, 雖然好妙想天開但我都唔知可以點, 又要番工又要煩個地下我都就黎顛, 如果有高人可以拍點吓我, 由都到尾我係受害者但變左神憎鬼厭, 呢個世界真係本末倒置, 希望個天同我主持公道, 呻完

水晶宮

回覆樓主:

是選錯地板,朋友也一樣程方但佢話冇問題

大宅

首頁

尾頁

跳至