自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

LittleCS 發表於 19-7-8 14:53
千萬不要帶情緒處理小孩撒野問題,眼見其他人處理不到,正正就因為大人的情緒都不平静。
...

每次我自己控制唔到自己,我以後會努力改變自己

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:45
多謝你的辦法,我會嘗試

幾好架,每次我一話「影相」,佢就會突然唔記得晒自己扭緊計。
因為佢要映靚相,佢就會自自然好開心咁笑,影得10張8張,又比佢睇下影得幾靚,佢就咩都唔記得晒,我就成功轉移焦點,大家都開心。

所以我好少因為買野同仔女係街爭執,我技巧地處理就可以。我有方法令佢地唔可以係街扭計太耐。

子爵府

畀面勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:52
多謝你同我講咁多嘢,我會努力改進自己,希望摸索到適合教自己小朋友的方法,好感謝你,我會加油
...

大家都係媽媽當然要互相鼓勵,不過我表達力比較差希望你唔好誤會我話緊你,只不過有時見到街見啲小朋友真係好野蠻甚至乎打自己鬧自己嘅媽媽,我就更加會覺得點解唔係細個嘅時候就比一個訊息小朋友唔可以咁對自己呢?

所以睇見你而家嘅情況就希望你可以快快搵到解決呢個問題嘅方法,咁亞女越來越大嘅時候就可以同你和平相處

大宅

tester5 發表於 19-7-8 14:57
幾好架,每次我一話「影相」,佢就會突然唔記得晒自己扭緊計。
因為佢要映靚相,佢就會自自然好開心咁笑, ...

我女都好貪靚的

水晶宮

spikenard 發表於 19-7-8 14:46
明你,唔舒服到小朋友好番後的1星期都會番到不得了

所以要治1治佢,不然仲番到無法無天

老師教我,小朋友係街扭時,不用同佢sayno, 那1刻得唔到佢想要的野發脾氣是正常,因你平時慣左滿足佢

佢扭時,例如我要買車車玩具,你答佢可以買(但唔係呢刻)買完餸先,或問問爸爸買唔買先,或有10個好孩子印印先,延遲欲望目的分散孩子即刻要的心情,訓練忍耐性

而你答佢不是sayno的絕望答案,你會買,但不是這1刻

好la,當佢冷靜,又乖的時候,就做番之前扭的野,可能去公園,買小零食,這樣做是將主導權 奪回在你手,是你控制小朋友,而不是小朋想點就 命令大人去做,讓小小朋友明,佢乖,跟你有好的溝通媽媽就會 獎勵陪伴佢做大家開心的事

當然要 衡量佢扭的事情是否合理

大宅

caliamama 發表於 19-7-8 14:57
大家都係媽媽當然要互相鼓勵,不過我表達力比較差希望你唔好誤會我話緊你,只不過有時見到街見啲小朋友真 ...

多謝你,我明白大家想我好,唔會有咩誤會,大家是想幫我才會留言的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:53
我會改進自己的教育方法,唔會咁縱容距

加油

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 15:00
我女都好貪靚的

咁你就更要引導佢:要笑呀,唔係張相就唔靚架啦。

影多幾張,再一齊研究下角度,小朋友好快就唔記得自己原來係扭緊計

珍珠宮

lingma0920 發表於 19-7-8 14:13
其實食嘢是差不多一個月前話要帶距去的,我今日放學距好翻我先帶距去的
...

我想講係管教小朋友要態度要堅定同教法同言行要一致
講得出要做得到,唔好以為氹佢遲啲買、遲啲去可以蒙混過關就算,解釋清楚唔買、唔去嘅原因

唔好因爲小朋友病咗就要咩有咩,家長管教方式一時一樣,令小朋友無所適所
個個小朋友都識試大人底線,之前小朋友試過大喊、扭計、lur住唔肯走,大人肯就範,佢就知道唔合作可以會得到自己想要嘅
錯要罰,做得好要讚都好緊要,讚美可以鼓勵小朋友維持好表現

子爵府

我自己上過健康院的3p課程, 覺得幾好, 可以考慮吓, https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/child_health/14725.html

嚴有時, 寬鬆有時.

水晶宮

LittleCS 發表於 19-7-8 14:38
前兩日放工,搭車時見到一樣4、5歲細路女,邊大喊邊叫“媽咪對唔住,我個知錯啦” 重覆講咗5次以上。

我 ...

係,媽媽的堅持好重要,我寧願比途人當我潑婦,都唔寧願比囡得寸進尺!

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-7-8 15:02
加油

多謝

大宅

tester5 發表於 19-7-8 15:02
咁你就更要引導佢:要笑呀,唔係張相就唔靚架啦。

影多幾張,再一齊研究下角度,小朋友好快就唔記得自己 ...

我會試下,多謝你

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-7-8 15:03
我想講係管教小朋友要態度要堅定同教法同言行要一致
講得出要做得到,唔好以為氹佢遲啲買、遲啲去可以蒙混 ...

其實今日係車已經解釋左,剛才大家冷靜下來也已經再解釋翻,第二次大家冷靜左,似乎距會明白D,多謝你的建議

珍珠宮

樓主阿女令我想起補習社的某位細路

係一個小一男生,老板一早係考試前講明,要考試考到幾多分先有禮物獎勵,該男生考吳到,所以無禮物,佢就好似樓主個女咁發曬扭老板脾氣話要禮物,爭在佢無打老板(可能係吳敢打老板),到佢媽咪黎接放學,佢話吳走,要繼續留係補習社直至阿sir(即係老板)比禮物佢為止

大宅

cyyiu 發表於 19-7-8 15:04
係,媽媽的堅持好重要,我寧願比途人當我潑婦,都唔寧願比囡得寸進尺!
...

我已經努力緊

男爵府

lingma0920 發表於 19-7-8 14:32
希望5歲真的可以乖

我都奢望過小朋友會自己變乖,但現實真的要自己教
我覺得一定要堅持底缐,但做得好都要有獎厲
教導仔女真的需要耐性但不能縱容,我都在偷師學習,繼續努力

大宅

spikenard 發表於 19-7-8 15:00
老師教我,小朋友係街扭時,不用同佢sayno, 那1刻得唔到佢想要的野發脾氣是正常,因你平時慣左滿足佢

佢 ...

明白,多謝你

大宅

Angel_Rose 發表於 19-7-8 15:07
樓主阿女令我想起補習社的某位細路

係一個小一男生,老板一早係考試前講明,要考試考到幾多分先有禮物獎勵, ...

已經明白到阿女的嚴重性,我會努力改進

大宅

sukicloud 發表於 19-7-8 15:09
我都奢望過小朋友會自己變乖,但現實真的要自己教
我覺得一定要堅持底缐,但做得好都要有獎厲
教導仔女真 ...

我會努力改進啊,多謝你

首頁
23456...9

尾頁

跳至