自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

DonnieBB 發表於 19-8-31 16:56
我都反對, 之前新聞訪問有人話買咗又話想要政府津貼維修....

決定買時唔係都睇埋自己有無能力應付維修? ...

因為只想享受升值利益,但唔想承擔維修費既付出,總之就要賺盡贏盡。

我就建議,如果唔想承擔維修費,不如原價賣返業權俾房署,計返多年租金,多除少補,咁房署未承擔返個維修費囉。反正應該都唔多人補左地價

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

反對。 變相令輪候公屋時間延長

大宅

回覆樓主:

反對,如果係咁,咁辛苦返工做咩,唔做攞綜援等公屋,仲有機會平價置業,呢啲咁嘅風氣,仲有人會勤力做嘢咩?

男爵府

caryfox 發表於 19-8-31 11:02
我贊成⋯⋯資產審查要將國內的資產一併納入計算。

我都贊成,但點樣做才可落實做到?

男爵府

chishing411 發表於 19-8-31 08:58
俗稱「租置計劃」的租者置其屋計劃於1997年12月推出,旨在讓公屋租戶以低廉價錢,購買現時所居住的單位,計 ...

01 好似偏黃架喎, 係咪想放風, 幫手制造民意push 政府先

我返對囉, 下一批年輕人覺得出黎攪事就有平樓? 没完没了, 定期暴動

每個年代都有人買唔到樓架啦

侯爵府

del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

HL7646 發表於 19-8-31 19:03
從從來來香港所有新市鎮都係靠填海, 所以真唔明白點解我地要走去反明日大嶼......
其實維港以外真係仲有好 ...

你講出重點
每日不斷150
咁無論點填都解決唔到問題
地方大d又可以入多d
咁填黎做乜

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

gwash 發表於 19-9-1 02:30
我都贊成,但點樣做才可落實做到?
一定是戶主申報 、 簽同意書政府可以查閱大陸的資產及銀行資產,
再加宣誓紙證明「申報資料真確」,虛報就是刑事罪行。

大陸銀行已經電腦化,
BK某部份會也有提到,大陸先進技術,實名登記,微信支付錢包、支付寶錢包。
年幾前有會員仲話,大陸政府 房地產 已經 完成 全國电腦化登記,
原則上條件已經有齊⋯⋯

珍珠宮

SaBB 發表於 19-8-31 09:46
真窮的吾冼買、可以繼續租的

同意!真窮咪租咯,低價買左已經好賺,自己樓交管理費交維修費係常識吧!

如果有錢可以綠表,退返間公屋比其他有需要人。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

反對,管理難、影響公屋流轉,有綠置居和居屋出售

珍珠宮

畀面勳章

反對!
他們都有綠置居又有綠表抽居屋,平租幾乎住成世

子爵府

2018復活節勳章

點解唔推出d 計劃解決抽唔到居民嘅人或未上到公屋的人, 點計都係佢地有住屋需要掛。
反而不停協助公屋戶, 佢地已經有瓦遮頭, 平租, 綠置居, 抽居屋機會率又高, 亦可以緣表買二手居屋。近十幾廿年的公屋質素甚至好過現時居屋, 真係搵鬼買綠置居。林鄭之前話推綠置居係希望公屋戶上游, 騰出公屋比更有需要的人, 若果再重推租置, 真係背道而馳喎

大宅

SaBB 發表於 19-8-31 12:36
米係lor !
我支持賣、但如果要賣就只可原價賣返比房署!
我見y 型公屋、2x 萬買返來、2 百幾萬賣出去:sur ...

要補地價先可以賣出去架

象牙宮

chishing411 發表於 19-8-31 08:58
俗稱「租置計劃」的租者置其屋計劃於1997年12月推出,旨在讓公屋租戶以低廉價錢,購買現時所居住的單位,計 ...

租者置其屋計劃

政府為平息民怨,正醞釀重推租置。

年青, 投資金錢, 讀書, 沒有机會向上流。
結婚又沒錢, 供樓。

人人有得住, 民怨自然少。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

monkeydiary 發表於 19-8-31 09:14

咁真窮的人點算?例如已退休的公公婆婆(但無親人照顧 ...

將國內的資產一併計算。 agree

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

caryfox 發表於 19-9-1 07:49
一定是戶主申報 、 簽同意書政府可以查閱大陸的資產及銀行資產,
再加宣誓紙證明「申報資料真確」,虛報就 ...
唔好只針對新移民,,,,當中包括好多香港人同外國回流拎雙重福利(1-2人住3房大公屋)既“狗眼大種乞衣”

男爵府

monkeydiary 發表於 19-8-31 09:14

咁真窮的人點算?例如已退休的公公婆婆(但無親人照顧 ...

佢地要反省下人生規劃出左d咩問題,
為退休做左d咩準備,
我完全唔明白點解私人居住開支唔係100%自己承擔,
要由公家補貼。

至低限度,
所有新落成公屋都應該按應課差餉租值出租,
窮嘅咪排返舊公屋, 等人地交返d舊單位後填補。

新加坡依方面就做得好,
公共房屋居民當中,
95%係自置業主,得5%係公屋租戶;香港就超過6成。

入住後亦繼續有嚴格資格規定,租用期兩年, 唔會俾租戶終身擁有租住權,

邊似得香港咁二三千一個月住成世。

禁止訪問

侯爵府

del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

del

首頁

尾頁

跳至