時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wspencer 發表於 19-9-8 14:44
回覆 至愛朱古力 的帖子

首先, 我呢度講嘅自由, 係內心嘅自由.睇吓現今香港, 明明活係自由中, 卻有好多人 ...

其實係習慣問題
我地以前手機上網無甘發達都係甘過
無話無左咩唔得
fb ig 任上就叫自由?
就係可以任上所以資訊可見有幾混亂
令下一代更加唔識判斷真假

wspencer    發表於 19-9-9 10:03

珍珠宮

三棵樹 發表於 19-9-9 08:59
但係而家得好少人可以咁理性分析到&有咁嘅了解,所以一味驚大6乜乜物物,自己都嚇死左自己先
...

只是小小分享
睇吓一陣會唔會俾嗰幾個追擊先講吧
自己從來冇顏色定位,但講國內優缺點都會被扣顏色。只希望保持理性討論而已。

hungng    發表於 19-9-9 14:32
魚兒小寶貝    發表於 19-9-9 09:45

男爵府

回覆 YURICKY 的帖子

https://www.youtube.com/watch?v=vkShSujdao4

https://www.youtube.com/watch?v=DWZuygGfxPk

介紹你 岩論 都好值得睇

男爵府

wspencer 發表於 19-9-7 22:44
https://www.youtube.com/watch?v=Yxhfzm-ywZM

有時真係唔好只識搵藉口發洩 ,賴社會, 有咁多精力不如用 ...

快啲返去,好行唔送

伯爵府

laukiki 發表於 19-9-8 13:55

用YouTube吾得嘅咩?
Google YouTube FB IG全部都唔得

伯爵府

andyan324 發表於 19-9-9 09:16
其實係習慣問題
我地以前手機上網無甘發達都係甘過
無話無左咩唔得
咁你有冇用google YouTube fb ig ?

男爵府

香港咁好點解D人會去咁破壞呢?
今日睇到大大細細著住校服都跳閘, 佢地唔係認為 佢地睇唔起嘅大陸人 先會咁做?
不過到咗依家,個心或行動上都覺得要自由而破壞係啱嘅人, 都應該好難改變.
我呢一生人到依家先體會到 "自由" 呢兩個字有幾恐怖,醜陋同自私....
係呢度有緣相遇嘅人, 真心祝願大家明天會更好, 可以坦然地..開開心心去過到自己想要嘅生活!

SIRIABABY    發表於 19-9-10 21:48
hungng    發表於 19-9-9 14:44

水晶宮

2024勳章

wspencer 發表於 19-9-9 10:02
香港咁好點解D人會去咁破壞呢?
今日睇到大大細細著住校服都跳閘, 佢地唔係認為 佢地睇唔起嘅大陸人 先會咁 ...

好贊同你倒數第二句

wspencer    發表於 19-9-9 10:11

子爵府

首先, 我呢度講嘅自由, 係內心嘅自由.睇吓現今香港, 明明活係自由中, 卻有好多人 ...
佢地都自由咁番,國家都無阻止<<<自欺欺人...係自由就連翻都唔駛翻啦~

有YOUTUBE地方會亂,翻牆睇YOUTUBE地方又唔會亂?
神邏輯
獻醜不如藏拙

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

回覆 特派員 的帖子

麻煩你了. 唔該哂.

珍珠宮

YURICKY 發表於 19-9-9 08:34
但可以讀到初中畢業嘅仍然係非常小數。沒有基礎分析能力

單睇到呢度我已經笑左佢地清華北京大 ...

但你又知唔知到他們當中有幾多人希望移民美國?

我自己親身經歷了2個,一個北大master,一個清華PhD。已經把所有美國生活嘅厲害關係講得清清楚楚,生活會比在國內辛苦因為老婆不能夠工作+高稅率+高租金,最後過了一年還是堅持希望我幫PhD申請。北大master情願同伴侶分居,要求6299分居,每人去美國6個月,幫忙帶小孩。我非常不喜歡這種移民方式,所以最後不同意,但折騰了3年不停的找sponsor。

幾乎80%以上做外資高科公司嘅都希望離開,亦是外資HR做招聘會時嘅一個賣點。這些公司都只找top 10%的畢業生,都有數據的。國內外資都無奈,辛辛苦苦train人,美國直接一張綠卡就可以拿走。

大宅

至愛朱古力 發表於 19-9-8 13:52
如果自由,就唔好翻牆睇野喇?

如果中國真係唔俾人民上網睇出面世界發生咩事,佢會直接連翻牆軟件都禁哂。

大宅

mizuho 發表於 19-9-9 07:31
資料更新:翻牆唔係自由咁翻,今年收緊了,好多VPN俾咗年費都唔work,好多香港人立刻辦理一卡兩號,情願比 ...

大陸都有9年免費,你思想都仲停留在上一代中

水晶宮

至愛朱古力 發表於 19-9-8 13:52
如果自由,就唔好翻牆睇野喇?

張維為教授:防火牆是中國政府的智慧,可以翻牆,但是牆必須要有
https://youtu.be/mU0UtGu_WHo

最近美國封鎖咗好多個內地fb同Twitter戶口,想滅聲

水晶宮

mizuho 發表於 19-9-9 07:08
其實VPN在今年開始已經大部份被block
一卡2號需要本身有香港身分證才可以開,所以只是香港、澳門人的優惠 ...

c6話"小明vpn"好好用好流暢

水晶宮

tcftcf 發表於 19-9-9 10:20
佢地都自由咁番,國家都無阻止

呢個邏輯等張維為教授話你知,防火牆是中國政府的智慧,可以翻牆,但是牆必須要有
https://youtu.be/mU0UtGu_WHo

最近美國封鎖咗好多個內地fb同Twitter戶口,想滅聲
https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E8%BF%91%E5%8D%83%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%B8%B3%E6%88%B6%E9%81%ADfb-twitter%E5%B0%81%E9%8E%96-214500141.html

男爵府

內心嘅自由講得好,十分認同

好多人話大陸冇自由,冇得上facebook ,而家我係可以上facebook ,但日日睇歪理,結果都唔想上,我想回復facebook 係睇朋友嘅生活分享

珍珠宮

Lena_Wong 發表於 19-9-9 11:58
大陸都有9年免費,你思想都仲停留在上一代中

義務教育一直只針對有戶口人群
但單單北京戶籍和非戶籍比例就差不多2:1
大部份北漂嘅非戶籍小孩,只能去所謂嘅私塾,但真的不能夠算教育,我家阿姨小孩就是讀這些。
外地的可以申請借讀,但所需要嘅文件好多都沒辦法提供,簡單如暫住證、工作證明之類,對他們是不容易提供的。
我都曾經希望找個寄讀學校供阿姨個仔讀,最後還是沒辦法讀公校,最後都是要回鄉讀免費鄉校,
香港的9年教育和一般國內(特別是4、5線、農村)9年嘅教育還是有距離。北上深廣其實佔國家總人口大概只有10%左右,如果去過山區嘅學校就比較容易明白。

珍珠宮

ddkaka 發表於 19-9-9 12:21
c6話"小明vpn"好好用好流暢

謝謝提供,會告訴本地朋友

首頁

尾頁

跳至