時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

別想太多, 想多只會影响你温書的情緒.努力讀呀, 目前這就是你要緊守的崗位.

如不夠錢去海外升學, 可考慮國內的大學或IVE .

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

Sstance 發表於 19-10-8 19:01
我係一個就讀名校嘅中六生,咁樣講係希望大家知道好多名校裡面都發生緊咁樣嘅事。近呢幾個月社會發生嘅事好 ...

加油呀年青人! 我識個年青人讀緊大學, 佢同你一樣好反對暴力, 亦對政治冇傾向性, 佢現時只一心一意想讀好書為將來打穩基礎, 希望讀飽書後可實現理想.

佢亦同我講其實大學生當中有好多都不是黃絲,就算係都是淺黃, 不想攪事, 比較激進既都係班學生會members, 佢哋當中好多都係讀政治嗰堆, 成日騎劫學生民意去攪事, 鼓動其他學生響應, 但好多學生都冇理佢哋, 有幾個例子比你參考:

1) 趁開學日大鑼大鼓喺度叫哂口號, 虛張聲勢, 借埋黑媒報導, 等外人以為成間大學所有人都支持佢哋,鏡頭望到真係好似好勁咁, 其實當中夾雜咗新生喺其中,
1) 之前話罷食美心canteen, 想繼續幫襯既學生會等班人離開先入去食飯;
2) 班攪事學生喺港鐵閘口地下寫"跳閘"二字, 但真係跳閘既係極少數人, 絕大多數學生都好奉公守法.

所以你唔好怕, 將來入到大學, 就會搵到志同道合既同學既啦, 不過啱啱入學時要保持低調, 慢慢就會分辨到邊個係人邊個係鬼既啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

DSE同學支持你。前面的姨姨都講得啱。
好好分配時間準備考試,休息時放空自己,
時政逃避不了, 搵方法令自己不要太沉迷時局,
以往好多叻人上到大學搞政治搞到荒廢學業,
畢唔到業浪費青春,記得以此為鑑。

眾人皆醉我獨醒, 趁佢地仲未醒, 你踩住佢地追回時間發奮,
期待放榜日成績能回報你嘅努力,相反佢地就死得慘烈。
日後人生及職場就係你食住佢地。

男爵府

我女女都係今考dse,佢都好絕望,亦都話讀大學都吾知做乜,讀黎無用,而我地做父母亦都好擔心,吾想比個女讀,但無辦法,為左將來既前途都要硬著頭皮

你都吾好諗咁多,專心溫書考好個dse,加油呀,將來係由你一手創立架

子爵府

我係一個就讀名校嘅中六生,咁樣講係希望大家知道好多名校裡面都發生緊咁樣嘅事。近呢幾個月社會發生嘅事好 ...

支持你加油

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實好似你咁諗既學生多唔多

伯爵府

前面的留言大家都已經講左不少良心鼓勵你的說話及建議,值得參考一下。
只想講,你的態度如何,你的將來也必如何!
加油(emoji)良好的機會只留給有好準備的人!
只要思維分析心態正確,不斷增值知識學術,
無論你人在哪裡,一樣無阻表現出色的你!
當然,地點環境如條件許可,就選擇最好的那個。
支持你! 加油啊!你值得擁有更好的未來!

首頁

尾頁

跳至