時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

充裕 發表於 19-10-9 00:05
戴口罩,有醫生紙證明係病冇問題喎,你做醫護都唔知 ,唔好為反而反啦
...

我邊句反左?

侯爵府

究竟我是誰 發表於 19-10-8 22:20
唔係喎,有學校好多學生都帶口罩喎,唔肯定係咪全部有病,但佢哋無比比人捉喎!
其實,咩情況帶口罩係違法 ...

香港特別多呢類人,搞個話題,不停炒作。
自己唔理解,就去抹黑,只會比人覺得無知同醜陋。

子爵府

karenlyk 發表於 19-10-8 22:17
無公德心嘅人,有無蒙面法都唔會帶口罩,根本唔關法例事,呢啲自私人見唔少啦,呢度都係用經post
...

咪係!之前都大把post 講啦

珍珠宮

MM2H 發表於 19-10-8 22:19
今日警方都重複澄清,記者真實採訪都免責,居然仲有人強詞話連個4,5歲小朋友咳,要帶口罩都驚成咁? :que ...
真係唔知依班人係唔識睇同聽中文,定係理解力有問題,真係咁難明架咩

大宅

最討厭冇公德的人。感冒可大可小,病一次,可能要睇兩次醫生,又可能兩日不能放工。唉。完全明白和理解。

子爵府

好媽媽勳章

師奶甲 發表於 19-10-8 22:15
政府出依招,真係大家有排病,香港人本身衞生意識非常高
依家D人怕比人捉多過病
...

你睇咗條法列未?睇咗先出嚟嘈啦

子爵府

畀面勳章

我仔今日都咳(唔係幼稚園),返學前全程帶口罩(藍色醫療口罩)沿途冇受到歧視
但返到學校反而比老師問佢做咩帶口罩,佢話因爲咳,老師叫佢有病就應該屋企休息唔應該返學我仔解釋自己只係咳,冇其他病徵,未至於要唔返學,老師即刻話「咁你除左個口罩佢啦」
我仔唯有照做⋯
佢放學返黎講,我真好失望究竟學校老師有冇去了解法例?

伯爵府

MM2H 發表於 19-10-8 22:19
今日警方都重複澄清,記者真實採訪都免責,居然仲有人強詞話連個4,5歲小朋友咳,要帶口罩都驚成咁? :que ...

但實際情況係有記者戴口罩俾警方要求除口罩喎!

伯爵府

好媽媽勳章

依家D人怕比人捉多過病
...

滴汗係為你而流

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

今次害港的黄屍之禍, 比人看到香港原來好多家長頭腦智商有問題~

就連戴口罩這麼簡單的問題, 做家長都搞不清楚,真係可憐, 她們子女又怎能得到正確的教導及人生觀?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ricecooking 發表於 19-10-8 23:08
無錯,根本好多人有病都唔肯戴罩,條例一出就攞黎講。樓主講果個3,4歲小朋友點會真是驚比人拉而唔帶罩!
...

一些人的思维,正常人是不能理解的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

非集會遊行戴口罩根本唔犯法,我自己坐地鐵都仍然有戴。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

A_lcy 發表於 19-10-9 02:47
但實際情況係有記者戴口罩俾警方要求除口罩喎!

實際情況亦有假記者,更有記者不遵從指令特意阻差辦公,警方亦已解釋,新法下都需要時間磨合

但一個4,5歲嘅小朋友,難道佢會係假小朋友? 如警方又真係咁懷疑,小朋友又好,孕婦又好,有作出犯法行為,一樣可以要求除口罩查證

不過,先理性分析,係要執意借一說百,只會變得鑽牛角尖

伯爵府

babynetnet 發表於 19-10-8 22:15
個阿媽一係真自私
一係未真正了解蒙面法

唔好話呢個呀媽,一部份警察都唔了解呢條例。
眼見尋日喺金鐘站有個別學生戴口罩獨自係步行,突然有幾個警察大聲呼喝並衝埋去捉呢啲學生哥

珍珠宮

missbabydior 發表於 19-10-8 22:10
今朝搭巴士,遇着個媽媽帶着住個4-5歲小朋友返學。個小朋友係巴士不斷咳,唔帶口罩都算(我知而家戴口罩好 ...

個阿媽真是唔應該帶小朋友返學

咁早,食咗早餐末?搭車個幾鐘,返學3小時?咁長時間車程,如果又病,又咳成咁,咁细個,如果又剛吃早餐,可能會咳到嘔。

樓主好好保重,咁易咁快中招,做多些運動。近排轉天氣,是否巴士冷氣太凍(好多人投訴)你着晤够。對症下藥,如果唔是,你有排病。

大宅

依家D人怕比人捉多過病
...

睇清楚蒙面法條款先講啦

伯爵府

開心吸收勳章

師奶甲 發表於 19-10-8 23:07
係咪痴左線
由始至終 係講緊樓主個post個小朋友
我只係覺得你似癲狗 周圍挑火頭

你不要扮無知扮傻豬,係到四處 製造恐慌,等有需人唔敢戴口罩。

有病就去睇醫生,警察 負責拉人的,法官負責 審判。

伯爵府

開心吸收勳章

Bloomberg 發表於 19-10-9 06:48
唔好話呢個呀媽,一部份警察都唔了解呢條例。
眼見尋日喺金鐘站有個別學生戴口罩獨自係步行,突然有幾個警 ...

捉住,去交比個官判

警察平時都會查可疑的人身份證,有咩問題。

伯爵府

missbabydior 發表於 19-10-8 22:10
今朝搭巴士,遇着個媽媽帶着住個4-5歲小朋友返學。個小朋友係巴士不斷咳,唔帶口罩都算(我知而家戴口罩好 ...

佢好黄媽媽,4歲帶口罩犯法??

伯爵府

wai4919 發表於 19-10-9 07:04
捉住,去交比個官判

警察平時都會查可疑的人身份證,有咩問題。

在甚麼情況下蒙面會觸犯法例?

保安局局長李家超見傳媒時指,《禁止蒙面規例》禁止在三種情況下蒙面。第一是禁止在公安條例所規管的集會和遊行中蒙面,即50人以上的公眾集會或30人以上的公眾遊行。即使是有通知警方而警方沒反對,又或是沒禁止的公眾活動中也同樣適用。第二是禁止在未經批准的集結,而第三則是禁止在非法集結或暴動中的蒙面。

條例唔講喺呢3種情下才觸犯法例?
個學生哥又犯咗邊種?

可能係我唔清楚法例定義係乜。自己理解力太差。

首頁
23456...8

尾頁

跳至