自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

CassandraYoung 發表於 19-10-30 00:56
hi bye 而已,唔使點相處,相處得多就磨擦多,費事老公難做啦

食飯時老公向我分享返工的事,佢會搭訕。阿女哭佢會緊張到走過黎抱。你會點?我已盡量唔同佢講野

水晶宮

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:26
連見到佢個樣都唔想,自己就係唔明點解
有無jm係咁?

呢d唔可以簡單比較,要睇你99點對你,先知你反應有無過度。

男爵府

Jane1983 發表於 19-10-30 11:30
呢d唔可以簡單比較,要睇你99點對你,先知你反應有無過度。

佢覺得自己幫我手,常主動做些我唔需要佢做的事囉,煩,長氣,傳統師奶咁囉,保守型人格

子爵府

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:32
佢覺得自己幫我手,常主動做些我唔需要佢做的事囉,煩,長氣,傳統師奶咁囉,保守型人格
...

其實你奶奶唔差,你亦有求於佢,大家忍讓下啦

wcpcelia    發表於 19-10-30 14:16

水晶宮

Jane1983 發表於 19-10-30 10:57
回覆 spikenard 的帖子

你好犀利。

日日同佢食早餐,日日同佢買餸,個個星期帶佢出去玩 ,由頭幾年彈彈彈話話話,到後期佢話再話我都浪費口水話我刀槍不入,太強,放棄

頭幾年其實同大家一樣,有洋蔥,一樣在夫家冇地位,一樣係人地阿媽眼中搶左人地個仔,一樣比人地阿媽話唔識照顧佢個仔,我阿媽做到的野,而家我做到,將來我的細路都會做到

男爵府

tingting2200 發表於 19-10-30 11:36
其實你奶奶唔差,你亦有求於佢,大家忍讓下啦

無話佢差。佢係煩、和我價值觀唔夾啫
當然我有諗佢好的一面:例如會洗衫、煮飯

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一星期見一次,我比較文靜少說話
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

spikenard 發表於 19-10-30 11:43
日日同佢食早餐,日日同佢買餸,個個星期帶佢出去玩 ,由頭幾年彈彈彈話話話,到後期佢話再話我 ...

點樣話你都浪費口水?唔明。例如呢?
咁佢而家好錫你?
我係而家轉變為唔黑面,佢講咩就哦哦哦,少向老公投訴佢。仍然努力學習中,但唔想覺係忍佢,因太負面,自己唔開心

子爵府

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:46
...

但你話連見到佢都唔想,感覺你係唔鍾意佢&嫌棄佢係家庭主婦

子爵府

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:46
...

你老公,父母價值觀都未必同你一致或好夾啦

佢只係你奶奶,又幫緊你,你對佢期望係未太高?

男爵府

tingting2200 發表於 19-10-30 11:59
你老公,父母價值觀都未必同你一致或好夾啦

佢只係你奶奶,又幫緊你,你對佢期望係未太高?

我同爸媽關係好好架,會向佢地傾訴心事,閒時會搵佢地飲茶逛街。爸媽得我1個女

男爵府

tingting2200 發表於 19-10-30 11:54
但你話連見到佢都唔想,感覺你係唔鍾意佢&嫌棄佢係家庭主婦

你好中。我可能對家庭主婦有偏見,而且佢唔愛打扮和唔愛周圍去,和我的喜好大相逕庭,無共同話題

子爵府

Gigi1127 發表於 19-10-30 12:02
我同爸媽關係好好架,會向佢地傾訴心事,閒時會搵佢地飲茶逛街。爸媽得我1個女
...

但奶奶唔係你阿媽,佢冇責任幫你,錫你,明白你架

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:49
點樣話你都浪費口水?唔明。例如呢?
咁佢而家好錫你?
我係而家轉變為唔黑面,佢講咩就哦哦哦,少向老公 ...

佢得閒就話我懶,得閒就話冇手尾,得閒就話做野求其冇記性,唔係講1次,係n, n, n,咁多次,而我就會講,你點可以控制我自由權,d物件鐘意去邊就去邊旅行要尊重物件的自由,你都唔可以 扼殺我幾時做家務的樂趣,我唔求期你就會辛苦到死

大家生活習慣唔同,生活節奏唔同,冇1件事有絕對的對與錯好同唔好,互相包容,後生的可以將每件事情想辦法set有彈性處理方法, 吓吓冇得變就會冇得傾

懶與勤力,乾淨與污糟,積極與消極,係每人的角度都唔同的標準

而家,我地係同1陣線的戰友 攻擊佢個仔

珍珠宮

回覆樓主:

和奶奶同住

無咩特別,奶奶鍾意去旅行,盡量會比錢佢去。

子爵府

Gigi1127 發表於 19-10-30 12:03
你好中。我可能對家庭主婦有偏見,而且佢唔愛打扮和唔愛周圍去,和我的喜好大相逕庭,無共同話題
...

婆媳要講緣份,你唔鍾意佢,好難迫你鍾意佢或真心欣賞佢,更加唔使同佢做閨蜜

有時讚下佢,送d禮物比佢,佢應該都會好開心

講真你奶奶算易相處,你算好彩,真係麻煩果d你未見過

珍珠宮

Gigi1127 發表於 19-10-30 11:26
連見到佢個樣都唔想,自己就係唔明點解
有無jm係咁?

係咪因為你係獨生女所以習慣家人圍住你轉,
而99果邊c6,6299,bb男家唔係以你為中心,而以99為中心所以你覺得好冇存在感好討厭 假設自問感覺上比99付出更多,但所有人圍住99呢個家庭主婦黎諗,心唔好受好正常

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Gigi1127 發表於 19-10-29 22:50
分享下。講下平時你地的相處例子。
例如奶奶是傳統婦女,你是事業型女性。奶奶內向,唔多出街。而你又鍾意 ...

同住嗎?
唔同住嘅話,無咩問題
自己同親生阿媽都有拗撬喇,何況係人哋阿媽
除非係極品
否則,日常相處,唔好將對方嘅性格,習慣放大嚟睇,因為妳睇佢唔順眼嘅同時,佢何嘗唔係一樣

自己做法係,做後生就得咪就下佢囉,唔係咩大問題,搵交嚟嘈咪仲傷神

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我99性格係同所有人都相處唔到
應該話只可相見,不能同住
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁
23456...8

尾頁

跳至