自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如果真系無車,地鐵,巴士全部都無服務,咁體諒員工都唔會扣錢,相信絕大部分公司都會咁
但我身邊有朋友系明明自己屋企離公司好近,行路只系10分鐘,但公司體諒同事而作出可以遲到,彈性工作時間,明明可以準時返,但都專登遲到,我覺得呢d行為就應該扣錢,因為系濫用別人對你的仁慈。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我公司有人4個鐘都返到黎,有黃人日日乘機遲返

男爵府

s160656 發表於 19-11-15 00:33
吐露港塞左無辦法,除非有車兜去元朗再落黎,
我個同事住將軍澳,佢話如果將軍澳塞就基本上變孤島,佢要行 ...

我都住將軍澳,要返九龍城區,朝早9:00搭的士返工,條路仲好暢順,起碼好過2/10嗰日塞咗2個半鐘,返唔返到睇你有冇心啫

男爵府

冇錯,有冇責任感,我公司好多同事借冇車唔返工,原因係地鐵好多人,只是由九龍到港島要等好耐,所以全日唔返工!因為公司唔想做到好似好冇人情味,所以冇扣AL, 但就比人abuse, 我哋呢d日日有返工,真係睇到眼火爆

男爵府

LLTT 發表於 19-11-14 23:32
佢一路話無車,一路又話唔係佢唔想返,當佢放假就話公司唔啱,當然佢係全日無返
...

全日吾返當然扣假吧!日薪的話、無糧出好正常!但我承認有偏心!係非常時期!我會睇下佢屬邊類型人!五個月、是人、是鬼看得到!因為自己政治影響我公司或影響經濟不是應該中正佢地口中所講「攬炒

伯爵府

bingtung2002 發表於 19-11-15 17:16
大埔的確情況非常惡劣, 無巴士,無火車, 路上的士也少, 很多路都被封, 我自己從大埔開車, 昨天用了6小時回 ...

大埔火炭踏單車會否快d?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

alisongray 發表於 19-11-15 16:01
我識有朋友要停工但公司照出糧,真幸福

邊間咁正?

水晶宮

都要睇地區, 有d擺明博大霧, 明明住得近又話巴士排長龍, 影張相之後就返屋企, 等到下午先返, 住大西北果d 肯排隊塞埋車都早過佢, 勁老土

公爵府

回覆樓主:

應由HR或老闆定,佢有資格講?人人返到,只有佢返唔到

大宅

太平公主 發表於 19-11-15 10:30
公司最黃嗰啲一早講到明要罷工,老細已經分配晒人手大家都知

但係我估唔到我有一位藍絲同事都係咁,詐詐諦 ...

就當嗰位波波池同事被照肺, 佢都可以話示威者係阻交通, 但波波池響佢家不遠處之嘛, 所以咪帶咗自己小朋友出去玩吓之嘛。

大宅

mami42 發表於 19-11-16 05:26
冇錯,有冇責任感,我公司好多同事借冇車唔返工,原因係地鐵好多人,只是由九龍到港島要等好耐,所以全日唔 ...

嗰幾日我公司有不下6至8位詐病取SL(公司有醫療卡每次比20元就可) 唔返工又可過關嗎?

大宅

如果真係完全無諗住返工
一早就預唔返 我覺得出扣人工都好正常

我果日都用左 4小時由新界去到九龍
最後地鐵停駛埋
又要擔心 無車返去
最後打返公司報備
沉日聽到有同事收到風話果日會扣糧
其實真勁嬲
我有早出門口。有用盡方法
一邊等地鐵一邊擔心 會突然攪事
或者突然連返去既路無埋
等左成個幾鐘地鐵行左一個站之後話停駛
回返去巴士 cut淨兩架
如果無經驗呢d 當然唔會明 係用盡方法返工都會被告知會扣糧既感受

仲有 同行朋友同自己講 公司一早同佢講果日唔洗返工。佢自己陪緊小朋友 自己係街度幾徬徨

大宅

不可奉告 發表於 19-11-16 08:46
就當嗰位波波池同事被照肺, 佢都可以話示威者係阻交通, 但波波池響佢家不遠處之嘛, 所以咪帶咗自己小朋 ...

你同事簡直係低能
去波波池一定要post 相
佢自己有無諗 自己係咪傻咖(emoji)

男爵府

忽發奇想,扣半日又點睇? 返到公司就唔洗扣,成日冇返就扣半日AL,共渡時艱。大公司就話啫,中小企都慘架,點解公司係必然要做大方嗰個? 咁多人咁鍾意日本,聽聞晌日本打風地震停工,係冇糧出架,日本人都覺得冇問題,好公道。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇地區, 同埋是否合情合理

侯爵府

回覆樓主:

咁都眼紅

大宅

木子太子 發表於 19-11-16 09:08
你同事簡直係低能
去波波池一定要post 相
佢自己有無諗 自己係咪傻咖(emoji)

Sorry, 嗰位不是我同事, 我只係回應第23樓位JM既同事所作所為咋。

珍珠宮

s160656 發表於 19-11-15 00:33
吐露港塞左無辦法,除非有車兜去元朗再落黎,
我個同事住將軍澳,佢話如果將軍澳塞就基本上變孤島,佢要行 ...

唔係呀! 我朋友住將軍澳站上蓋,佢行去坑口站搭。

珍珠宮

2024年龍年勳章

owen2012 發表於 19-11-16 09:40
忽發奇想,扣半日又點睇? 返到公司就唔洗扣,成日冇返就扣半日AL,共渡時艱。大公司就話啫,中小企都慘架, ...

其實間間公司唔同,有啲工種可以home office, 我老闆講明唔扣AL, 安全情況先返,叫我哋唔好搵命搏(我老闆唔係香港都好擔心)
但服務性行業就好難避免,人唔到扣糧或扣假好多公司都會咁做,所以呢班最受影響

男爵府

yurijm 發表於 19-11-14 23:55
所以我咪話你呢個post惹火
呢兩日就係有人呻被公司扣AL
話好無奈

有時吾明啲人諗咩,有得扣AL算好啦!好多人放梗無薪假咪仲慘!兩條路,一係硬食,一係吾做炒公司魷魚囉!

首頁

尾頁

跳至