自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

呢個題目真係啱晒我講

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22444445

我之前在日本酒店都影到一次,但冇開帖,但張相我都有貼上bk

公爵府

LM

複式洋房

我哥小學個陣,有次半夜去廁所,全部屋企人瞓晒。佢聽到有人開雪櫃,跟住聽到人食水果個D"索索"聲,最後就係坐落梳化0既聲。第二日話比媽媽知,媽媽問師傅,話小朋友係會容易撞到,大大下就無ka la。

男爵府

回覆樓主:

我親戚之前晌銅鑼灣某酒店返工,半夜保安巡樓時見到部影印機自己開左不停影白紙,但部機平時係要入password 先開到,嚇到個保安即走

琥珀宮

cutekiddy 發表於 19-12-7 17:11
阿女住院,我瞓係另一張床。半夜聽到把聲叫我起身,我當聽唔到!

斷續叫咗幾次我都扮唔知,之後把聲就直情 ...

習慣熄電話瞓,放假會瞓到好晏起身。

果次係舊屋,果日放假,朝早約10點中,我側瞓面向右邊,感覺左膊有人拍我,仲拍咗2下,我即轉身望左床邊,冇人喎,咁醒咗咪開電話囉,冇幾耐收到學校電話話阿女唔舒服,心跳得好犀利。

我諗係阿女嘅守護神

jennyccc    發表於 19-12-17 17:56

男爵府

男爵府

我自己本身就試過幾次比鬼責,地點係不同地方。有幾次都係責住唔旭得咁啦,但有一次比較恐怖係我感到「佢」鏈住我條頸,嗰下真係好驚,又好嬲,我心諗你整死我,我唔會放過你,之後咁就無事,不過醒咗後一身汗!
有兩個故事來自我已過身的婆婆,順便係度分享下。
細個時,我婆婆住嗰度離我屋企好遠,所以過咗嚟就通常過埋夜先走,我爺爺以前同我哋同住,爺爺過身後,婆婆嚟就瞓爺爺間房,但幾次後,婆婆話唔會再來我哋屋企,我媽就問佢點解啦,佢話我爺爺晚晚拉住佢傾謁,成晚無得瞓

jennyccc    發表於 19-12-17 17:57

男爵府

第二個就恐怖少少,我婆婆當年自己一個人住,咁我表妹(佢個孫女)同佢住得近,所以成日會去睇佢。有晚我表妹如常去陪佢,幫佢剪指甲,剪剪下時,我婆婆就講:阿詩(表妹化名),乜你入嚟咁耐都唔叫朋友坐低啊,快D針杯茶比人啦!我表妹即刻嚇到全身起雞皮,同婆婆講:嫲嫲唔好玩啦,得我一個嚟咋!之後我表妹唔敢一個去探婆婆!

jennyccc    發表於 19-12-17 17:57

公爵府

Janetboyyan 發表於 19-12-7 15:52
正呀

未睇都要畀個like你

大宅

小豬Pigpig 發表於 19-12-6 23:51

樓主,你自己又吾講?

男爵府

slowlycat 發表於 19-12-12 06:06
第二個就恐怖少少,我婆婆當年自己一個人住,咁我表妹(佢個孫女)同佢住得近,所以成日會去睇佢。有晚我表 ...

男爵府

SUPERLEMON911 發表於 19-12-7 11:49
我老公係陰陽眼,一累就見到,好多經歷

我想知陰陽眼見到D鬼係点樣,例如衣著,古裝定現代

男爵府

2023年兔年勳章

回覆 2880 的帖子

聽我老公講一團煙既應該係岩岩走,如果離開左好耐既先會見到樣貌生前衣著

大宅

做鬼要做幾耐至可以投胎?

子爵府

件事發生係我13-14歲時候

果年屋企發生了大事, 年初阿媽去黃大仙上完頭注香,求得下下籤,已經寫住"家宅不寧" 但當時媽以為小事不以為意,

就係5月, 大哥死了, 到農曆7月..祖母在鄉間也死了!

先說阿哥點樣死.. 再講我在鄉間的事!

話說我對上有2個阿哥, 大哥勤奮向學準備會考,2哥無心向學已出來工作, 當年2哥返夜班, 路過墳場, 感到陣陣寒意, 但當時已過清明, 2哥急急腳由墳場步行回家, 正好大哥埋頭苦讀, 2哥告訴他好像有野跟佢回家, 大哥叫佢唔好亂講野啦. 然後照舊在讀書.

沒多久,大哥精神狀態大不如前, 媽媽以為他壓力太叫他不要溫書太久... 過了2日, 便收到警察話係XXX樓見到佢跳樓死了,
當時已考了幾科, 成績還沒派, 大家都不知為什麼佢會去做傻事(最後收返成績單考到果幾科係AABB), 我當時還小果時去完大酒店,不知道原來去大酒店完了儀式出左去是不能回頭望...

過了兩個月. 祖母在鄉間都走了.. (阿媽當時才想起.下下籤單野... 直到現在還怪責自己)

在鄉間辦理祖母身後事期間, 我在恐怖又殘舊的祖屋內要守夜... 守了一整晚, 精神不太好連廁所都唔敢去, 第2日上完山便坐著旅遊巴和媽媽先回香港. 爸爸和2哥要多留幾天! 可能前一夜太過累,在旅遊巴上有訓一陣, 訓訓下見到條街好光好多人.. 好似係盂蘭節的神功戲, 好多做大戲既人係條高速公路上大鑼大鼓, 我跟我媽說:"你看,出面咁多人係條路做咩," 我媽說:"唔好亂講野啦... 訓覺啦"

跟住我無理又再訓返, 回到香港的家, 不夠一小時便出了好嚴重風癲, 我媽比了酒餅比我塗身止痕,塗左等乾左去沖涼的時間,"噗"一聲, 我媽聽到聲音, 入去洗手間開門睇我咩事, 佢話見到我抽筋同埋反晒白眼仲無晒知覺! 然後CALL了白車送我入院.

跟住果D都係聽我媽講返, 佢話入到醫院醫生幫我急救, 又話我唔知咩事, 隻眼反晒白同埋完全無意識, 但有呼吸有心跳, 我係訓左成個星期先醒返, 我媽擔心緊果陣記得我在旅遊巴的事, 去紙紮鋪問點化解,佢跟住指示醫院向住某D方位同埋係屋企附近好誠心咁燒左幾日, 我先甦醒返, 我記得我醒返之後做左2次腦掃瞄同MRI檢查, 醫生都唔知我仲咩會咁! 最後我係QE觀察了2個星期無事先比出院, 出院後都唔使FOLLOW UP.

件事去到呢度, 我媽終於的起心肝去問米,搵左我大哥來問, 先知道原來當日我2哥係比隻鬼睇中左搵替身,返到家見到我大哥既時運仲低D, 所以選擇了他, 而祖母既死.原來係關祖墳事, 祖墳有個位水浸, 所以班祖先無處容身, 以致家中個神櫃班祖先入唔到去保護我地, 家中才會咁多事, 跟住我地攪返晒好D祖墳, 才得以今日之安寧!

謝謝大家收看! 我仲有單係泰國酒店的經驗, 下回再說

jennyccc    發表於 19-12-17 17:59

琥珀宮

小豬Pigpig 發表於 19-12-6 23:51

中學時有日放學,經過公屋地下嘅清潔室,見好多人坐左係入面地下,望入去,個個都望住我,眼神好空洞,著住好舊嘅衫,當時冇理,仲問隔離個同學點解咁多人坐係入面,當時冇理,大左先諗到可能係另一個世界嘅人

男爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都有自己真人真事,細個成日見到! 日光日白响牆邊,樹邊,唔郁嘅! 衣服都係好深色或帶灰!! 有D係人形有D係霧一團!記得有次去同一班同學行夜山,用電筒,事先已經叫大家盡量照腰以下地方! 唔好周圍照! 當然有人會唔聽話周圍玩電筒啦! 就响轉灣位... 見到個灰色嘅亞伯响石上回頭看光線! 一瞬間消失!
我不禁低呼一聲,繼續响前行! 口中念念有詞,打擾了唔好意思,有怪莫怪!!
難為我身邊好友,我已經無出聲見到,但佢知道我又奶野,仲驚過我,一路震哂撟住我行!! 之後都大家都冇咩!我响大家畢業之後先講返件事出黎

侯爵府

LinglingA 發表於 19-12-11 00:43
前幾年係舊屋住個時,有一晚 丫仔突然間望住廳個窗係咁講野,但我望左又唔見有野,以為佢同我玩,但轉頭佢 ...

即係你有左?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至