自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

2019年
我咁大個人
唯一一次同1個月借左比2個人
1個係親人,1個係好姐妹。唔識點拒絕,又覺得唔幫好衰女。
親人話分期還,結果上個月無還,仲欠6萬。
好姐妹1蚊都未還,我無催,因為值得我借,心底里覺得幾年後佢一定會還。
所以我同自己講,2020年開始,我1蚊都唔會借比人。
留毛做返記錄,話比自己知唔好再借。

男爵府

牛年勳章

下次唔好借俾佢

大宅

我有個朋友教過我,佢唔會借錢俾朋友,因為多數連朋友都冇得做。

問得朋友借錢,就係諗住多數有得拖,甚至唔還,與其明知係咁不如唔好借。

佢講咗個例子俾我聽,佢有一個好耐冇見嘅朋友,同佢講等着啲錢去周轉,問佢借錢,我朋友立刻表明立場,話佢唔會借錢俾人,如果佢真係要周轉,介紹佢相熟銀行唔使入息證明都可以借到,當然對方即刻話唔使啦,事實證明,朋友有得拖, 銀行冇得拖。

翡翠宮

回覆樓主:

借錢比人真係好煩
又要驚佢唔還
又要驚追佢還
而家見到佢有錢買嘢
但分期還錢又煩

大宅

回覆樓主:

因為人品問題

男爵府

BK Milk勳章

我老公有個女同事仲衰、已經欠銀行十幾萬咭數、又問親戚借錢喺大陸買樓!
之後返工日日都吾飯、其他同事問佢:
㸃解吾食飯?
佢答:冇錢買飯食!
老公同其他同事去食放題、該女同事又話:我好想食、但冇錢!
老公和同事見佢咁慘、就請佢食!
過咗二日同事見佢冇返工、從其他同事口中知道原來佢全家去咗台灣旅行!
真衰格、欠銀行同親戚錢!但又有錢全家去旅行!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我老公十幾歲時借左一萬比個朋友,佢冇還錢仲有錢出新車揸,我老公筆錢係靠做pt洗車賺返黎,真係有血有汗 自始佢醒左,唔敢再借大數比人。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

下次唔好借俾佢

男爵府

忌廉寶寶 發表於 19-12-17 08:03
5000都要借?咁應該好唔掂先係,見到佢係咁置裝真係會嬲!
怪在樓主太好人,講真而家咩都有得分期還咁滯, ...

開頭問人借錢係會問多啲嘅,見你反應大就會話盡量借俾我啦,幾千都好過冇,我會幾時幾時還俾你
我朋友剛遇到個舊朋友開聲問佢借幾萬蚊話阿媽急做手術,唔去政府,等唔切。
我朋友緊係唔借,最後話3千,3千都好,朋友用啲錢老公keep 要問老公先得,最後係冇借。朋友係有錢嘅但3千佢都唔肯借俾人,我話當跌左,算數啦,佢話明知冇得還點解要借

首頁

尾頁

跳至