自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

20miles唔係20meters,除非人為特意target嗰個海鮮市場,否則應該有更近嘅市集會先出事
邏輯上有啲難以理解

複式洋房

mizuho 發表於 20-1-24 22:21
20miles唔係20meters,除非人為特意target嗰個海鮮市場,否則應該有更近嘅市集會先出事
邏輯上有啲難以理解 ...

睇過篇懷疑生化武器清洗人口嘅文,當年sars幾乎黃種人中招死亡,ebolavirus幾乎黑種人中招死亡,陰謀論嘅話……不是無可能……

伯爵府

mizuho 發表於 20-1-24 22:21
邏輯上有啲難以理解 ...
你無資料既無咩可能判斷到一個人會去既地方。例如你會唔會估到一個灣仔某大廈放工既人會去邊呢?佢會番去元朗男朋友屋企?定係去將軍澳同親戚食飯? 還是去上水自己屋企 呢幾個相距都有30KM以上,如果佢係帶菌者,當然可以渣車將病毒由一個地方傳去另一個地方

再講番04年北京洩漏沙士事年,其實係傳左去安徽,因為帶菌者係係北京實驗室做野係安徽人,佢番到安徽發燒對醫院隱瞞研究病毒工作,結果照顧佢既阿媽感染SARS死左。

安徽北京相差幾遠???1200公里啊

伯爵府

janeau1 發表於 20-1-24 23:10
睇過篇懷疑生化武器清洗人口嘅文,當年sars幾乎黃種人中招死亡,ebolavirus幾乎黑種人中招死亡,陰謀論嘅 ...

BK真係咁多你呢D弱智?

你係咪覺得係中國爆發既SARS係25%白人25%黑人25%黃種人 25%其他種族先合理公平?
係咪非洲爆發既伊波拉又係25%白人25%黑人25%黃種人咁樣先正常?

珍珠宮

畀面勳章

Mm233 發表於 20-1-25 02:10
BK真係咁多你呢D弱智?

你係咪覺得係中國爆發既SARS係25%白人25%黑人25%黃種人 25%其他種族先合理公平?

有D人聽到佢講既野你真係會激到嘔血

Mm233    發表於 20-1-25 10:46

子爵府

CHUIPING 發表於 20-1-24 19:30
我c6印度人,佢話 “一定” 美國會首先制出葯/疫苗,之後中國14億人口,每人幾百蚊,真係好多錢喎。
係政 ...

印度受過尼帕之苦,絕對明白
亦因此中印重修關係

水晶宮

BK Milk勳章

Mm233 發表於 20-1-24 19:52
無證據架,同樣都無證據確保唔關事,因為根本永遠都唔會有得查。

只有兩點係清晰:

係吾人信大陸啲安全措施啫

仲要係研究全球危險既病毒
專門研究沙士等各種病毒的世界頂級實驗室
硏究傳染性最强的病毒,SARS、伊波拉等

最恐怖係
吾相信佢哋會處理得好

之前甘肅生物藥廠在生產布魯氏菌疫苗過程中使用過期消毒劑,令百幾人感染布魯氏菌

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 142526 的帖子

totally agree with you
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

侯爵府

Mm233 發表於 20-1-24 13:41
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7922379/Chinas-lab-studying-SARS-Ebola-Wuhan-outbreaks-ce ...

之前有藥廠用過期消毒劑出事,咁馬馬虎虎,武漢呢個實驗室出事一啲都唔奇。

伯爵府

bongbongpatty 發表於 20-1-25 09:42
係吾人信大陸啲安全措施啫

仲要係研究全球危險既病毒
如果真係洩漏真係累人累物

子爵府

chanchanmichell 發表於 20-1-24 15:09
好似話中國一定唔交出病毒基因排序
因為人整出黎嘅同自然野生嘅係唔同

已交咗出嚟喎

珍珠宮

開心吸收勳章

長琦良美 發表於 20-1-24 17:42
內地人都質疑係外國係中國放病毒

呢個傳聞好耐之前就有,新聞都好似播過,話中國指責美國故意播病毒,引起豬瘟。係第一輪中美談判中,中國就增加在購買美國豬肉的數量。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

InkCartridge 發表於 20-1-25 10:56
呢個傳聞好耐之前就有,新聞都好似播過,話中國指責美國故意播病毒,引起豬瘟。係第一輪中美談判中,中國 ...

唔係由俄國傳入咩?
即係美國去俄國放毒,再傳入中國。
都幾曲折離奇
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

janeau1 發表於 20-1-24 23:10
睇過篇懷疑生化武器清洗人口嘅文,當年sars幾乎黃種人中招死亡,ebolavirus幾乎黑種人中招死亡,陰謀論嘅 ...

但如果要搞就唔選擇武漢了!
首選應該深圳,冇北京難入、冇上海咁多自己國民,又係華為、騰訊基地,一嘢就可以隊冧中國科技同經濟。退而求其次都揀杭州,整死阿里起碼冇96秒100億銷量頂心頂肺。

伯爵府

mizuho 發表於 20-1-25 12:55
首選應該深圳,冇北京難入、冇上海咁多自己國民,又係華為、騰訊基地,一嘢就 ...
點解會頂心頂肺 iphone好似話雙11破銷量紀錄

大宅

moto1357 發表於 20-1-25 10:53
已交咗出嚟喎
剛早前己經交左,而家仲鬧人唔交,D人真係為鬧而鬧

子爵府

柚子 發表於 20-1-25 13:29
剛早前己經交左,而家仲鬧人唔交,D人真係為鬧而鬧

唔交港府點做快速檢測呢?由原本5至6小時檢測,減到3小時內

子爵府

mizuho 發表於 20-1-25 12:55
首選應該深圳,冇北京難入、冇上海咁多自己國民,又係華為、騰訊基地,一嘢就 ...

台灣人分析

珍珠宮

moto1357 發表於 20-1-25 15:17
台灣人分析

呢啲真係馬後炮,對號入座
武漢只有1100萬人,同北京、上海冇得比

大陸好幾個運輸樞紐城市,要是選擇鄭州可能會更快
https://cj.sina.cn/article/detail/2297995081/470402?vt=4&autocallup=no

其實現在關心嘅唔係有冇陰謀,係一個國家點樣處理突發性catastrophe,領導者怎樣執行和有沒有智慧去指揮。湖南已經有官被問責,香港呢?
昨天我入香港完全冇任何體溫檢測,今日朋友回來一樣只輕鬆的sample一下小朋友。這樣似係在控制疫症?

子爵府

Mm233 發表於 20-1-24 14:16
假設真係單純由野味出事,咁咪真係搵出來

假設真係實驗室洩漏,咁都要做戲做全套

咁所以講咩都成立,要入中國數,根本唔需要證據,晒氣

首頁
23456...8

尾頁

跳至