時政擂台

跳至

首頁
23456...22

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

台灣除了機場之外,沒有任何關口入境,近來中國又取消大部份城市既大陸人去台灣個人遊。但台灣既受感染確診個案都係同香港差唔多,照咁睇佢地既防疫措施都起唔到作用?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

罷工?好多本地人需要醫療服務的!

襯火打刧,辭工啦,入錯行啦

男爵府

封關就兩個字,但從來冇人講一旦封關會帶極其嚴重後果 。
封関 到時會引起社會極度恐慌,
現實上封人和封物有時不是可完全分開,
货物亦都需要人,司機物流等。
中港商業經濟亦會完全停頓。

股票預要跌三千點@一天。
到時唔止口罩,唔止米,到時一切野都會搶. 香港可唔可以承受?

PacoMum    發表於 20-1-31 09:55

大宅

patekp 發表於 20-1-31 01:59
我不是一定反對封關,但一定要有理有據!

我不接受任何要脅的行為,而更甚是病人的福祉!

其實最主要2個理據,
1. 風險評估,在於中國人流入數字 vs當地醫療體系總承載力。例如用日本過百間有剩床既醫院數目,隔離檢疫500個中國人;對比香港overload既公院,要隔離5000 個中國人 .... 明顯地香港有好高風險同壓力。

2. 政府堅持cut大陸簽證唔科學,理由只係話7成入境者為香港人,大陸人只有3成。問題在於,當醫療爆滿,減到3成個案,已經係大舒緩。
而且,記招連續3日追問,HA都唔肯公佈防疫個案中,有幾多係內地人。相信數字絕不少於3成,好大機會減去依3成入境人次,能堵截超過5成源頭。

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我個人認為呢班罷工既醫護心術不正,罷工既目的不純!

有好多醫護人員都同樣有佢地既憂慮,但仍然好專業地堅守崗位!

男爵府

ChingYee123 發表於 20-1-31 02:12
我個人認為呢班罷工既醫護心術不正,罷工既目的不純!

有好多醫護人員都同樣有佢地既憂慮,但仍然好專業地 ...

非常同意,

大家不要被黑衣暴徒分化,加深愁恨 ,

我相信大部份醫護都是負責任,藉得尊重。
但當中有一些黄絲暴民新立工會,不斷借疫症攻擊政府,發動罷工,制造恐慌 ,分化對立,最後目的是破壞政府管治而要下台,香港不攻自破而引致大亂。

伯爵府

fdfk 發表於 20-1-31 02:12
封關就兩個字,但從來冇人講一旦封關會帶極其嚴重後果 。
封関 到時會引起社會極度恐慌,
現實上封人和封物 ...

完全講哂我心中的「封城」意思。
不過咁大段文字,我唔知點打出來表達先好讓人明白。感謝你剛好道出重點,thx.

水晶宮

2024勳章

fdfk 發表於 20-1-31 01:58
大部份是新成立黄人工會,是想用很少人代表全部 ,意在奪權,拿取選委籍位。

在這人命関天情况下,還玩弄 ...

贊同你

男爵府

mushroompig 發表於 20-1-31 00:37
醫護罷工的原因為左乜?
係要求政府封關!
係要求源頭阻截!

唔好意思,recap 你一下。。黑護要求封關係附加條件,day 1 冇爆得咁勁個時係要求要16.5 現金津貼既。。。並唔係你講到首要為hk人咁偉大。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆樓主:

班醫護咁驚死,而家係政府引入外地醫護嘅最佳時機。班人成日嘈話醫療壓力爆煲,但又保護主義唔比引入外地醫護人材,到有疫症重罷工但人工照出,咁冇醫德唔好做呢行!

侯爵府

patekp 發表於 20-1-31 01:22
罷工係自私既行為!

如果唔想做,請辭職。

嘩醫護好似冇阿媽生

珍珠宮

fdfk 發表於 20-1-31 01:58
大部份是新成立黄人工會,是想用很少人代表全部 ,意在奪權,拿取選委籍位。

在這人命関天情况下,還玩弄 ...

小部分黑醫護影響到大部分盡責的醫護人員。

實在不應該!

大宅

patekp 發表於 20-1-31 01:23

咁點解日本,南韓,美國,歐盟無做?

火車就嚟到羅湖關口幾方便呀, 去第二度要搭架飛機有時又要簽證,簽證一定會被大陸人㗎。 用下腦啦死c9

子爵府

醫護罷工的原因為左乜?
係要求政府封關!
係要求源頭阻截!

講得好但呢度好多人講極都唔明,嘥氣

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lingw. 發表於 20-1-31 00:51
我見fb 的醫護罷工post, 勁多人留言鬧醫護

我當然知道醫護目的係要迫政府封關

曱甴醫護集體請病假、令我想起之前航空公司員工集體請病假、之後給秋後算賬、仲有祗有得90人、真係白痴到極點、也沒專業操守、至病人不顧、這些曱甴就算不炒、也要一世無職升~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

好媽媽勳章

貪生怕死黑醫黑䕶

複式洋房

scso 發表於 20-1-31 05:53
講得好但呢度好多人講極都唔明,嘥氣

醫護知道唔封關,個疫情影響香港好嚴重,所以迫於無奈罷工要求封閉,個疫情係啲大陸人攪出來,大陸人自己收拾囉
醫護都有屋企人,都要保命,佢地唔做醫護都有其他工可做,唔洗死
新聞都有講,大陸人確診咗都周圍走,周圍播毒,唔封關?點控制?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

ifcsir 發表於 20-1-31 03:20
嘩醫護好似冇阿媽生

嘩警察好似冇阿媽生(隨街俾人割頸仍緊守崗位)

Sorry,逃兵即逃兵,no excuse,你可以講:醫護集體做逃兵以求達到「某」目的。

禁止訪問

男爵府

醫護罷工的原因為左乜?
係要求政府封關!
係要求源頭阻截!

做得呢個位置係有使命感! 唔係講政治!
打仗時都死好多人,d 醫護就可以罷工唔救戰爭中既人换取自己國家投降?

首頁
23456...22

尾頁

跳至