自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大力大力 發表於 20-1-31 07:12
係要分化港人、令人仇視政府~
好似⋯⋯你之前話每星期都返大陸兩日㗎喎!

最近仲有無返大陸?
有冇感冒症狀?
如果近排有返過去,你有沒有自我格離?

珊瑚宮

tester5 發表於 20-1-31 08:13
點解要隱瞞?真係害己害人!
會死人架。
其實港府係咪要考慮強制回港人士14天隔離?當個個都隱瞞,個個都 ...

口話幾支持醫護都好, 飯碗面前都係誠實的
叫人衝 自己鬆
針姐本色
初五唔係要支持醫護三罷嗎
你返公司罷呀

子爵府

薯圈 發表於 20-1-31 08:30
咁一樣唔啱。

呢7個月嘅反修例運動,警察不停拉人,法庭又不停放人,難道警察又應擺工?

如果前線醫䕶係好似前線警察咁有高層同政府衷心百分百支持,我諗佢地就算受感染都在所不惜。 你知道其中一項政府喺pandemic中有個角色係provide leadership, Health 部門要 protect and support healthcare workers during the pandemic so they can do their job? 宜家已經知道有數十萬人將會進入香港,當中唔知有幾多人受感染,醫䕶人員同物資又唔係充足供應,醫院長期爆滿,其實有無諗過負荷唔到之後一鑊熟?

如果3萬警察喺呢7個幾月無沿沿不絕嘅武器,無ot,無一哥同政府支持,唔知有幾多“滋事份子”要應付,唔反抗我覺得唔正常
Display Picture from Rita et Machin

子爵府

waic 發表於 20-1-31 09:00
前線護士係覺得呢個政府完全冇無視佢嘅安全,聽唔到市民聲音,要人賣命都要值得是嗎?完全唔同沙士時期嘅情 ...

冇錯

Display Picture from Rita et Machin

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢個真係累街坊,同房醫護病人都可能有機會染病。
唔理藍黃,總之隱瞞病情就唔啱。

子爵府

brother4 發表於 20-1-31 08:57
D全港最好NO1裝備全在黑衣人手中,佢地應該捐出装備(黑口罩,全身黑衣,等)俾醫院,幫市民又可以幫自己 ...

你又錯了!

首先 你好冇常識,豬咀只防微粒,係唔防病毒嘅.

其次popo 自稱到搗破好多黑衣人陰謀,沒收左大批豬嘴防毒面罩爆炸品架喇,新聞成日有報,有晒相, 忠誠勇毅點解唔放出嚟俾人用呀

大宅

人只有高質同低質,咁樣假設所有大陸人實在不公平。好似南韓中病帶小三周圍去果個又咪唔肯講行程,人都係自私多。如果因為呢d原因要罷工,請問一直以黎醫護醫犯人前有冇先問佢殺左邊個強姦左邊個,睇下會唔會中左自己識既人唔去醫?醫護天職應該唔係咁掛?

大宅

caryfox 發表於 20-1-31 09:05
好似⋯⋯你之前話每星期都返大陸兩日㗎喎!

係咪可以報警拉佢去隔離好d,唔知佢住邊,好市民要舉報佢,而家好多肺炎病人講大話,而家連大陸人對抗肺炎都好團結,佢哋會快速過公安捉到d想逃走既人

侯爵府

wewe321 發表於 20-1-31 07:10
對同胞既行為要體諒包容
你唔係中國人?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]該名75歲男患者則居於青衣長康邨康美樓,他於上周三(22日)出現咳嗽及呼吸困難,上周五(24日)到瑪嘉烈醫院求診並入院接受治療;男患者的呼吸道樣本透過加強化驗室監測,至周四(30日)證實對新型冠狀病毒呈陽性反應,現時情況穩定並在瑪嘉烈醫院接受隔離治療。

大宅

Ppeace 發表於 20-1-31 08:46
醫生護士們要向警察學習,當前問題醫生護士就話擺工, 十分不專業

如果班警察OT係冇錢,基本裝備如盾牌、警棍、胡椒噴霧等都唔夠時,佢哋仲有冇咁英勇呢?

而家嘅醫護正係面對緊,冇OT錢、唔夠裝備,連最基本嘅n95、保護衣都驚好快就冇得用

子爵府

wewe321 發表於 20-1-31 07:10
對同胞既行為要體諒包容
你唔係中國人?

邊度寫係內地同胞?

男爵府

iamcute_lala 發表於 20-1-31 08:15
再係咁隱瞞病情,再唔封關一車車落嚟,
所有病房嘅人都會中招,醫護嘅命都係命,佢哋唔係唔想履行職責,但 ...

有隻極度兇惡的女狗話要處死罷工的醫護人員喎!

大宅

HoneyBee30 發表於 20-1-31 09:07
如果前線醫䕶係好似前線警察咁有高層同政府衷心百分百支持,我諗佢地就算受感染都在所不惜。 你知道其中一 ...

支持警察唔洗裝備,以愛心去執法

大宅

ellako99 發表於 20-1-31 09:16
有隻極度兇惡的女狗話要處死罷工的醫護人員喎!

呢隻屈人作家好快被肺炎處死就真

muimui05    發表於 20-1-31 10:05

侯爵府

bb130505 發表於 20-1-31 08:12

誰會害怕真相?正如你
你呢個圖就真係見到你已經唔係對事啦,,,,
算啦,大家各人少句,咁樣環境仲嘈

男爵府

做得醫生護士就預咗要面對疫情,醫生護士係有OT 㗎,當然保護裝備一定要有,但罷工就接受唔到囉

大宅

kurocat 發表於 20-1-31 08:32
12個確診的武漢人
有幾多個講真話?

唔知
但而家的確多咗好多冇確診入咗普通病房嘅case隱瞞上過大陸,喺急症室時呃一次、上到病房姑娘收症時又呃一次、到醫生問症時再呃一次,要醫生chok多幾次先講真話

侯爵府

starry_night 發表於 20-1-31 08:19
佢地罷工係要政府封關呀!唔俾班大陸人落黎香港播毒呀!
佢地罷工唔係怕醫肺炎呀!
到今日你都搞唔清個因 ...
唔係唔贊成封,不過淨緊非本港居民係沒用,今次就係香港人確診
醫院裡面病人一定有香港市民,數目唔會少,絕對唔贊成醫護人員罷工
絕對唔認同要脅手法
,,,,,除咗要脅,就係 逼 ,可唔可以尊重d唔想罷工o既人呢

珊瑚宮

cychan316 發表於 20-1-31 09:16
如果班警察OT係冇錢,基本裝備如盾牌、警棍、胡椒噴霧等都唔夠時,佢哋仲有冇咁英勇呢?

而家嘅醫護正係 ...

前題下, 警察在暴亂時有要求加OT嗎?
有話多暴徒就罷工?
現在就是, 有疫症, 不斷有人話醫護無OT錢? 在趁火打刧
有事時, 醫護就話要罷工
專業左那裡?
又加重其他醫護工作量, 接近增加返工醫護危險
要罷就唔好, 辭職算啦

子爵府

kayikayi293 發表於 20-1-31 09:11
人只有高質同低質,咁樣假設所有大陸人實在不公平。好似南韓中病帶小三周圍去果個又咪唔肯講行程,人都係自 ...

醫你唔緊要,但係如果你要隱瞞會傳染人嘅病情之餘又累街坊,咁對醫䕶同街坊又公平咩?

同埋醫䕶蘊釀罷工係因為中門大開佢地無足够人カ物カ去頂。隱瞞病情嗰D會令佢地有機會快D中招。

首頁
23456...10

尾頁

跳至