自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

babyjarjar 發表於 20-2-9 09:54
我都覺得公務員不停延長Home office 好有問題lol, 依家全香港大部分打工仔一樣甘扑口罩返工。。。點解距地 ...

其實都係,有啲位所謂嘅ho係口講咋,根本啲野帶唔返屋企做,其實係變相放假。不過如果政府帶頭叫放冇薪假,咪一樣俾人插!到時私人機構跟隨,影響更加大。

男爵府

回覆樓主:

香港好多精神病人,如果政府照常上班,又會好多痴線出嚟吠。
私人公司停就人情,唔停就道理,冇生意仲可以裁員執笠。

男爵府

有好多都重要輪住返呀,唔係個個都home office

侯爵府

charlieXD 發表於 20-2-8 21:50
想問下房屋署公務員要唔要返嫁?
我朋友排緊公屋,最近一次同佢食飯
見佢好down,話公務員home office

我知道房署睇工程個班有返,有部門就返早上,有部門就隔日返

大宅

babe13E 發表於 20-2-9 15:03
我老公,上市公司後勤,過年後未返過公司,一直work from home 。
私企唔做生意都得,但公務要服務公眾點同

珍珠宮

私人公司,問返你老細啦
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

雪菜肉c 發表於 20-2-8 11:43
我想問係咪延長多一個星期?

其實我想問左好耐,公務員都唔係個個做前線,點解要所有公務員全部都唔返工? ...

依家就係要減少接觸嘅機會,香港嘅人口已經係密集㗎啦,響office 係中央冷氣,係高危地方,咪咁無知啦!
而且大把有人性嘅私人公司都比員工 home office

侯爵府

回覆樓主:

我老公出面公司,日日要返

有個FD政府工clerical, 一星期只返兩日

珍珠宮

腰果眼 發表於 20-2-9 15:58
依家就係要減少接觸嘅機會,香港嘅人口已經係密集㗎啦,響office 係中央冷氣,係高危地方,咪咁無知啦!
...

正是。中央冷氣非常高危,所以我公司開窗唔開冷氣。

男爵府

唔該唔好係度攪分化。
我識得好多公務員都要返,星期六、日,仍然要全日處理公事,有些返總部仲要人人返。
突然間homeoffice, 打亂了好多office原有安排,特別對市民那些部門,要重新制定安排,基本上工作量多過平日正常日子,我識得好多公務員都情願去返無疫情的正常返工日子。

大宅

issactmaria 發表於 20-2-9 16:12
唔該唔好係度攪分化。
我識得好多公務員都要返,星期六、日,仍然要全日處理公事,有些返總部仲要人人返。
...

無錯,識好多公務員都要返,唔駛返既無咩幾個,有d係對公眾既都要返,話公眾服務唔可以停晒。

首頁

尾頁

跳至