自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rosalaw 發表於 20-2-18 13:18
話說去大成街街市買丸,問佢幾錢..佢話$28/磅,點知我揀左兩磅,佢就話我揀得太多芝士丸,要$29/磅...仲話 ...
我成日俾人呃,但買過幾次就大約知價,前幾日買兩舊薑,佢話$20,我話$20?你再磅俾我睇,佢扮哂嘢再磅,話按錯制$10啦! 佢夠膽死貴一倍,如果佢話$12,我可能俾咗錢,佢今次太大貪,呃一倍,我以後唔會幫襯。

水晶宮

回覆樓主:

放低,走人

前2日去街市買菜心,14蚊1斤,我買半斤,菜婆就話多1蚊8蚊,我即時話你抽起1蚊的菜我只要7蚊,然後菜婆話豪比我收7蚊

Yeelim    發表於 20-2-18 16:20

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你問返佢,而家我唔要芝士丸,我只比$24得唔得?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

toyotabb 發表於 20-2-18 14:54
有冇招牌,下次我唔幫襯

燒味檔果邊..

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

Joball 發表於 20-2-18 15:16
同問
一樣大成街市

因為佢收我$60,我話: 吓!呢度兩磅幾??跟住佢就好老實咁話:係呀,收你$29一磅....

公爵府

rosalaw 發表於 20-2-18 16:33
因為佢收我$60,我話: 吓!呢度兩磅幾??跟住佢就好老實咁話:係呀,收你$29一磅....
...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

'唔係係1 兩蚊嘅問題! 問清楚你先買,臨時加價! 咁唔老實架你! ' 講完走! 切忌照比! 要清楚表態.

公爵府

rosalaw 發表於 20-2-18 16:33
...

我上星期買完丸
係賣好多燒烤、打邊爐嘢的擋口
老闆娘係中年女人,又冇收貴喎
不過D嘢就不算平,但幾好食
D丸款式都幾多

伯爵府

唔買

子爵府

D..D 發表於 20-2-18 15:37
我會逐粒放番原位
然口笑笑口走人

Jm 你真厚道,比著我會立即把所有野放低,頭也不回走了!
這不是錢的問題,而系覺得個老闆吾老實!

伯爵府

畀面勳章

spikenard 發表於 20-2-18 16:16
放低,走人

前2日去街市買菜心,14蚊1斤,我買半斤,菜婆就話多1蚊8蚊,我即時話你抽起1蚊的菜我只要7蚊, ...

係喎,次次我話要半斤菜,賣菜既都收多一、兩蚊,我以為真係量多左所以都算數

瑪瑙宮

話說去大成街街市買丸,問佢幾錢..佢話$28/磅,點知我揀左兩磅,佢就話我揀得太多芝士丸,要$29/磅...仲話 ...

佢点知你係新手

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一蚊真係好少、但條氣真係好唔順~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我10幾20歲去街市買蕃茄,個呀姐話80蚊斤
同我講係荷蘭嚟,真係當我傻㗎。

珍珠宮

我會掉低走

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

1988cc 發表於 20-2-18 21:50
我10幾20歲去街市買蕃茄,個呀姐話80蚊斤
同我講係荷蘭嚟,真係當我傻㗎。
...

$80斤蕃茄

大宅

回覆樓主:

我試過買條生勾勾既魚,佢係我而前換條死咗既俾我,我鬧到佢爆,佢仲好意思話想換條大既俾我,我話買既時候已經同你講咗要條細,我話佢好呃人大肚婆,諗住人哋大肚好恰

男爵府

都有試過,我好少煮飯,試過去街市問肉檔,話想求其滾個蕃茄薯仔湯,問平平地買邊款骨夠3個人飲,佢整咗舊百幾蚊嘅肉骨話人人煲湯都用呢隻,我番到屋企老公話我知唔需要買到嗰種咁貴。不過佢又唔算完全呃我嘅,嗰舊骨的確都可以用黎煲湯,但呢件事之後我話學識咗,唔識買都唔好諗住去街市問。
我是一隻大草蚊

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ChoMan 發表於 20-2-19 02:26
都有試過,我好少煮飯,試過去街市問肉檔,話想求其滾個蕃茄薯仔湯,問平平地買邊款骨夠3個人飲,佢整咗舊 ...

同感,問佢就會覺得我地唔識,乘機呃人買貴野或收貴咗
活在當下,愛得及時

公爵府

其實佢咁講,應該實情,我會比佢,佢奸D,直接稱完報大二蚊好過。

首頁

尾頁

跳至