自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

cls2018 發表於 20-2-25 12:15
我知香港既領養機構都係需要"完整家庭", 先唔講喺香港領養既可行性. 呢個諗法係咪不切實際?

今年32歲, 拍 ...

美國好似得。網上睇過美國、single既人去中國收養bb。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

Hoining 發表於 20-2-25 16:35
幻想仲係美好嘅,我屋企3隻仔都係膽拖ADHD,再加其他問題,即係咁如果佢哋唔係我親生嘅,我真係會癲咗,呢 ...

外人睇,有啲阿太帶小朋友出街又乖又可愛,但係唔知困獸鬥係屋企嗰時,阿媽係瘋婦加 獅子老虎上身
想認識多啲屯門友

男爵府

Hoining 發表於 20-2-25 16:36
我都覺得樓主應該養狗仔,我我嘅好姊妹單身養咗一大竇貓同狗,不知幾充實
...

真係好充實 I know that feel

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你有好多錢可以唔使返工養?你唔係諗住比錢就算掛?如果係既你不如去助養就算。

大宅

我知香港既領養機構都係需要"完整家庭", 先唔講喺香港領養既可行性. 呢個諗法係咪不切實際?

你真係諗得美好咗,雖然領養都係幫倒有需要孤兒,但人仔同寵物唔同,唔係單單愛錫佢同比基本生活佢就可以……
自己已經經歷緊青少年階段,就更覺得外圍因素嘅影響係自己冇辦法控制。簡單啲手機問題,已經唔可以控制,十幾廿歲咁大個點可以管制到佢同咩人傾?佢睇咩網接觸咩事?好似早排社會運動一樣可以影響好大。

幼兒階段嘅小朋友係好可愛天真啊,但香港教育制度已經令小學生好大讀書壓力呢~

子爵府

Poo得好勳章

去母親的抉擇做下義工先,一個人又要照顧小朋友又要工作好難

伯爵府

如果經濟無問題,心理又ready, 做single mom無乜問題姐。甄妮,陳秀珠,張慧儀咪幾滿足。揾個你喜歡既朋友幫手配種自己生

伯爵府

紙牌屋 發表於 20-2-25 16:40
你真係諗得美好咗,雖然領養都係幫倒有需要孤兒,但人仔同寵物唔同,唔係單單愛錫佢同比基本生活佢就可以… ...

如果樓主有能力移民去外國生活就正。

男爵府

樓主想法未成熟,未適合擔起養育小朋反責任。

做養父母比親父母思想上要更成熟。首先,成爲養父母係大愛去成就他人的人生,並不是受領養兒童去成就滿足領養者渴望成為父母的一己想法。

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆樓主:

如果一兩年後你遇到喜歡嘅人,但對方唔接受你領養嘅小朋友,你會點做?

子爵府

回覆樓主:

咁不如去精子銀行買種生一個自己親生吧

男爵府

不如養小動物!有朝一日你結婚,有自己仔女,個領養小朋友好慘

子爵府

人地媽 怒氣小朋友功課,炮哮咁時候
個樣子你末睇到

伯爵府

虎到金來勳章

如果我三十幾歲又真係好想要小朋友又唔會求其搵人結婚的話,我諗我會借種生子話晒都係自己嘅.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

tingtingalex 發表於 20-2-25 12:18
養一個小朋友唔容易
單身周圍去,玩 反而人地善慕你
無重一身輕

如果可以⋯我想回覆一個人⋯自由自在!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

tester5 發表於 20-2-25 12:25
係,前設係要「完整家庭」才可申請領養。我以前知道係,仲要己經有小朋友既家庭才可申請領養,唔知現在呢 ...

應該唔需要有小朋友至可以領養,早兩年鏗鏘集有一次講不育,個太太冇得生,領養左個男仔,由BB時已開始養,冇記錯佢係香港領養的

水晶宮

sheepmui 發表於 20-2-25 16:47
樓主想法未成熟,未適合擔起養育小朋反責任。

做養父母比親父母思想上要更成熟。首先,成爲養父母係大愛去 ...

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實單身都可以令到 孤兒有個幸福開心嘅家庭
當然如果對夫妻加小朋友就會係完美家庭( 當年夫妻感情要好 相反更加差)
但對於單身朋友想領養,如果將來有人搵到另一伴侶,佢是否可以接受領養小朋友呢, 會唔會到時可能自己想生一個變咗對領養嘅小朋友情緒都會有影響。

其實你而家仲好後生將來搵到另一半絕對唔出奇
幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至