自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

小菜豆 發表於 20-3-2 10:17
回覆 mymarigold 的帖子

知樓主AB一齊做,但係樓主認為A(口罩)防疫果效大過B(洗手消毒),

樓主話「Keeping other variables constant」

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 BKsquare 的帖子

因為口罩要變成日常消耗品,幾百蚊係唔值得,
熱衷做布口罩係抗衡無良藥房炒價,
等之後口罩供應穩定, 回落合理價錢,
整布口罩熱潮就減退

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實新聞都有報導過自制口罩方法和廚房紙過濾工能, 亦test過. 係要唔信的亦會繼續唔信. 口罩根本就不是甚麼高科技產品, 而且原本售價低廉, 有低成本代替品並不是什麼奇怪事. 戴口罩目的是如果自己是帶菌者可減低將病毒傳給其他人的機會, 對防止感染病毒幫助不大. 其程度上最需要是受感染者戴口罩, 自覺保持衞生和不要通街走,聚會. 其他人就是戴防毒面具, 卻不停聚餐也是沒意思.

小菜豆    發表於 20-3-2 10:28

水晶宮

BK2002 發表於 20-3-2 10:16
講得啱!
樓主只係想講, 戴個合規格口罩除咗保障自己, 都係保障緊身邊嘅人(包括家人, 同事...)
除非你獨居/ ...

同意

其實d人講緊嘅
基本上同 “人總要一死” 無分別

再加句
咁驚唔好出街啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小菜豆 發表於 20-3-2 10:17

知樓主AB一齊做,但係樓主認為A(口罩)防疫果效大過B(洗手消毒),

嚴格嚟講B先係最重要

小菜豆    發表於 20-3-2 10:27

侯爵府

2024年龍年勳章

佢有咁講,但係而家只拿口罩黎講成效, 就知佢其實都係睇大咗口罩功效

水晶宮

小菜豆 發表於 20-3-2 10:23

因為口罩要變成日常消耗品,幾百蚊係唔值得,

其實等疫情完結
所有口罩熱潮都會減退

到時先低價入囉
如果無事嘅話

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

別墅

小菜豆 發表於 20-3-2 10:26

佢有咁講,但係而家只拿口罩黎講成效, 就知佢其實都係睇大咗口罩功效

我上個post先講聚會同去旅行冇腦兼自私
係咪要開埋post講埋唔洗手唔倒水入坑渠
咁大個人唔好要人當你小學雞咁逐樣提啦
唔提唔代表我覺得唔重要呀

伯爵府

回覆樓主:

我洗布口罩冇狂捽,只係用消毒水浸一分鐘

大宅

有人用外科口罩會敏感,
先一定要加多個布口罩。
咁我媽叫我車黎冬天用,擋下風

男爵府

Chowying 發表於 20-3-2 09:28
袁國勇其實有講, 其實戴口罩(保護)都是一半半,手部衛生才是最重,唔知你 究竟明 唔明係乜嘢意思

戴口 ...

你講得啱,不過好多人唔係你咁諗,以為帶咗口罩就保護咗,其實忽略咗要近距離接觸,同你講嘅保持雙手清潔。因為布口罩嘅保護始終只有70%或更低
無聊閒在家

珍珠宮

回覆樓主:

樓主一定係口罩大戶

侯爵府

2024年龍年勳章

係架, 未有疫情之前, 就自覺家中要有口罩係基本衛生意識, 果一盒夠我挨1-2月合罩荒階段。之後就貴到買唔起, 甚至買唔到。
同事冇呢方面意識, 口罩荒時一塊都冇, 用貴價錢搶到幾箱口罩,
咪就係本身無防疫意識, 被恐慌支配, 助長商家炒貴口罩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

BKsquare 發表於 20-3-2 10:27
其實等疫情完結
所有口罩熱潮都會減退
俾你笑C
見到有D人係依個時勢戴個口罩仲講環保, 講舒適, 講值唔值, 講熱潮,
講留俾更有需要嘅人...無言~~
BTW, 我都唔建議買炒價口罩, 但如果迫住要買, 買個合規格先好喎!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

BKsquare 發表於 20-3-2 10:15
自己唔惹到再傳播
其實先最互相幫到手

每個人做法都唔同。我唔會反對人用外科口罩,我自己唔會再買吧了。

現在最多人感染都係「聚餐」,如果帶口罩和聚餐比,我自己認為減少聚餐更吾減少傳播,所以我暫時都唔會比小朋友出街或家人都唔會約。但有d人係唔會因爲減少傳染而減少聚餐,咁佢地又係咪有問題呢?我地唔可以改變人,只可以做好自己。

如果每個香港人,一日都用一個外科口罩,咁3日己經要2000萬個以上,10日呢?20日呢?夠供應嗎?咁前線醫護,高危人士,就一定買唔到。
香港只是100宗以內,而內地已破80000宗,我地用少d,留供應比內地都是好的。

所以,我會繼續用完手頭既口罩就唔會再買,只會用布口罩,勤洗手、不聚餐、保持距離,外科口罩留返比更有需要既人買。

男爵府

好媽媽勳章

alisongray 發表於 20-3-2 09:12
其實用咩口罩都係自己選擇,貴唔貴, wear唔wear, 夠唔夠保護,最緊要令到自己舒服。我覺得用布口罩都ok... ...

戴口罩目的唔係要舒服,係要有保護作用ar, 要舒服唔戴仲舒服啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Sarah-Wish 的帖子

Sorry, 我錯, 欣賞妳真係咁有意識。咁妳係有資格質疑一般人整體意識不高, 有能力都唔正正經經買口罩,
誤會咗妳係買到正式口罩, 就當防咗疫唔自律嘅人。

珍珠宮

畀面勳章

BKsquare 發表於 20-3-2 08:57
唔可以challenge用布口罩嘅jm

非常投入搵布買布車布post布

我都有車, 中間夾層3m過慮紙架, 早前買唔到口罩先車, 有頭髮邊個想做癩痢

珍珠宮

2024年龍年勳章

Sarah-Wish 發表於 20-3-2 10:30
我上個post先講聚會同去旅行冇腦兼自私
係咪要開埋post講埋唔洗手唔倒水入坑渠
咁大個人唔好要人當 ...
咪係, 梗係要扯埋其他嘢講~
一開始只係質疑布口罩成效, 唔該同番其他口罩來比較/相提並論啦~
又無限幻咁講你忽略咗洗手先更重要~~
呀, 樓主你都無講, 沖廁要先蓋好廁所板喎

算啦, 所以我第一個回POST都講, 我就唔會嘥氣同人講, 不過對你所講有同感先講開又講

首頁
23456...9

尾頁

跳至